Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/12919
Title: Дослідження явища синергізму між токоферолами соняшникової олії та інгібіторами окиснення екстракту із листя горіху волоського
Other Titles: Investigation of synergism between sunflower oil tocopherols and oxidation inhibitors of extract from the walnut leaves
Authors: Білоус, О. В.
Демидов, Ігор Миколайович
Бухкало, Світлана Іванівна
Keywords: жировмісні продукти; зберігання жирів; окиснення; інгібітори окиснення; період індукції; токоферол; соняшникова олія; tocopherol; oxidation inhibitors; sunflower oil; induction period
Issue Date: 2014
Publisher: НТУ "ХПІ"
Citation: Білоус О. В. Дослідження явища синергізму між токоферолами соняшникової олії та інгібіторами окиснення екстракту із листя горіху волоського / О. В. Білоус, І. М. Демидов, С. І. Бухкало // Вісник Нац. техн. ун-ту "ХПІ" : зб. наук. пр. Темат. вип. : Інноваційні дослідження у наукових роботах студентів. – Харків : НТУ "ХПІ". – 2014. – № 49 (1091). – С. 57-64.
Abstract: У статті розглядається вплив інгібіторів окиснення на стійкість соняшникової олії до процeсів окиснення. Приведена характеристика процесів, що відбуваються у жирах при дії на них кисню. Проаналізовано сучасний рівень використання інгібіторів окиснення у промисловості й надано порівняльний аналіз синтетичних та рослинних інгібіторів окиснення. Надані результати дослідження взаємодії між токоферолами соняшникової олії та інгібіторами окиснення екстракту із листя горіху волоського. Приведено спосіб збору та принцип дії установки для очищення соняшникової олії від токоферолів. Наведені результати повного факторного експерименту, фактори варіювання відповідні концентрації: токоферолів, екстракту із листя горіху волоського, лимонної кислоти; вихідний параметр – період індукції. Проаналізовано отримані дані та надані рекомендації щодо концентрацій введення інгібітору окиснення – екстракту із листя горіху волоського – до соняшникової олії.
The article examines the impact on the stability of oxidation inhibitors to oxidate sunflower oil. The article describes the characteristics of the processes occurring in fats when exposed to oxygen and explains the need for the storage of fats in the unoxidized state. It also analyzes the current level of oxidation inhibitors usage in the industry and provides comparative analysis of synthetic and plant oxidation inhibitors. The results of studies of the interaction between sunflower oil tocopherols and oxidation inhibitors extracted from the leaves of walnut is given. The article describes a method of installation and functioning of the device for cleaning sunflower oil from tocopherols. The results of the full factorial experiment, in which the variation factors are: the concentrate of tocopherols, the concentrate of the walnut leaves extract, the concentrate of citric acid is provided as well. The output parameter of given full factorial experiment is induction period. The obtained data were analyzed and based on it were given recommendations for concentration of the oxidation inhibitor from walnut leaves extract injected into sunflower oil.
URI: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/12919
Appears in Collections:Вісник № 49
Кафедра "Технологія жирів і продуктів бродіння"
Кафедра "Інтегровані технології, процеси і апарати"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
vestnik_HPI_2014_49_Bilous_Doslidzhennia.pdf278,26 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record  Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.