Вісник № 60

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 24
  • Документ
    Гідростатичний сферичний опорний вузол поворотного стола із струменевим приводом мікропереміщень
    (НТУ "ХПІ", 2014) Струтинський, С. В.
    Розроблено схемне і конструктивне рішення опорного вузла поворотного стола, обґрунтовано метод струменевого регулювання положення сфери, проведені дослідження гідродинамічних процесів у гідростатичних опорах із струменевим регулюванням. Визначено силові характеристики регульованого сферичного опорного вузла в цілому. Підтверджена можливість конструктивної реалізації регульованого сферичного гідростатичного опорного вузла, який забезпечує сприйняття статичних зусиль до 5кН при стабільності положення сфери в межах 0,1 … 0,4 мкм та регулювання положення сфери в межах ±0,1 мкм.
  • Документ
    Дослідження впливу періодів переключення пальників на однорідність температурного поля скловарної печі
    (НТУ "ХПІ", 2014) Цапар, В. С.
    Проведено дослідження залежності температурного розподілу у скловарній регенеративній печі від величини періодів роботи пальників, визначено вплив періодів переключення пальників на однорідність температурного поля у печі. Отримано значення температур у контрольних точках скловарної печі при періодах переключення пальників 20, 30 та 45 хвилин. Визначено необхідність формування критерію оптимальності переключення пальників, котрий визначатиме час переключення в залежності від значень поточних параметрів у печі та навколишнього впливу.
  • Документ
    Вплив тиску робочої атмосфери на формування вакуумно-дугових покриттів ZrN та (Zr-Ti-Ta-Hf-V-Nb)N
    (НТУ "ХПІ", 2014) Соболь, Олег Валентинович; Андреев, Анатолій Опанасович; Сердюк, І. В.; Горбань, Віктор Федорович; Пінчук, Наталія Володимирівна; Мейлехов, Андрій Олександрович; Дума, Є. О.; Бабец, Д. М.
    Методами рентгенівської тензометрії, електронної мікроскопії, в поєднанні з вимірюванням механічних характеристик мікроіндентуванням вивчено можливості структурної інженерії покриттів ZrN та (Zr-Ti-Ta-Hf-V-Nb)N шляхом впливу тиску робочої атмосфери при осадженні покриттів на їх структуру та властивості. Встановлені умови одержання, які призводять до формування надтвердих покриттів з твердістю понад 40 ГПа.
  • Документ
    Модели операций интеграции функциональных сервисов в информационной системе управления предприятием
    (НТУ "ХПИ", 2014) Евланов, М. В.; Васильцова, Н. В.; Никитюк, В. А.
    Проведен анализ основных направлений развития сервис-ориентированных информационных систем. Разработаны математические модели операций интеграции описаний отдельных функциональных сервисов в реестр актуальных сервисов информационной системы. Предложен унифицированный метод интеграции отдельных функциональных сервисов, основным преимуществом которого является возможность досрочного прекращения выполнения операции интеграции, если обнаруживается ошибка, вызванная несоответствием описаний сервиса описаниям предметной области.
  • Документ
    Растворимость отложений гидрокарбоната натрия, образующихся в колоннах карбонизации производства кальцинированной соды
    (НТУ "ХПИ", 2014) Райко, Валентина Федоровна; Цейтлин, Моисей Абрамович
    Проведено исследование растворимости в аммонизированном карбонизованном растворе хлорида натрия отложений NaHCO₃ из карбонизационных колонн производства кальцинированной соды. Установлено, что на количество растворившегося NaHCO₃ влияет, главным образом, исходная концентрация карбонатных ионов в растворе, а также температура, степень влияния которой ослабевает с ростом концентрации аммиака.
  • Документ
    Математичне моделювання масоперенесення гексану в порах силікагелю
    (НТУ "ХПІ", 2014) Нестеренко, О. К.; Бойко, Т. В.; Безносик, Ю. О.
    У статті на основі отриманих експериментальних даних, отриманих на лабораторній установці, розглянуто процес масопереносу гексану в порах зерна силікагелю. Показано, що процес масопереносу описується дифузійною моделлю, яка може бути апроксимована на різних ділянках запропонованими математичними залежностями. Розраховано чисельні значення коефіцієнта дифузії та встановлено, що вони не залежать від температури. Визначені швидкості руху газу в порах.
  • Документ
    Оптимізація функціонування розосереджених джерел енергії в локальних електричних системах
    (НТУ "ХПІ", 2014) Лежнюк, П. Д.; Рубаненко, О. Є.; Малогулко, Ю. В.
    Розроблено математичну модель оптимального розподілу активного та реактивного навантаження електричних мереж між відновлювальними джерелами електроенергії. Отримано метод формування перспективного плану розвитку електричних мереж з поетапним визначенням оптимальних місць приєднання відновлюваних джерел електроенергії. Запропоновано використання узагальнених показників ефективності проектних рішень схеми видачі електроенергії РДЕ у ЛЕС.
  • Документ
    Математичні моделі оптимізації параметрів дії лазерного променя на багатошарові біосистеми
    (НТУ "ХПІ", 2014) Левкін, Д. А.
    Для побудови адекватних оптимізаційних математичних моделей, обгрунтована адекватність розрахункових математичних моделей, що описують процес дії променя лазера на багатошарові (N-шарові) мікробіологічні матеріали. З цією метою досліджена багатоточкова крайова задача для багатошарового мікробіологічного середовища і доведена коректність такої задачі при малих обуреннях. Цей результат дозволяє гарантувати адекватність прикладних оптимізаційних математичних моделей.
  • Документ
    Экспериментальные исследования высокоскоростного инструментального зажимного патрона
    (НТУ "ХПИ", 2014) Кузнецов, Ю. Н.; Недобой, В. А.; Хамуйела Ж. А. Герра
    В работе рассмотрены результаты исследования силовых и жесткостных характеристик высокоскоростного инструментального зажимного патрона. Представлены зависимости силы проталкивания и момента прокручивания от давления зажима, рассчитаны коэффициенты усиления для обоих случаев и построены графики их зависимости от давления зажима. Также был проведен эксперимент по определению упругих отжатий патрона и представлены зависимости радиальной жесткости и радиальных отжатий от давления зажима оправок.
  • Документ
    Визначення технічного стану елегазових високовольтних вимикачів в умовах експлуатації
    (НТУ "ХПІ", 2014) Кутін, В. М.; Рубаненко, О. Є.; Мисенко, С. В.
    Розглянуто існуючі методи та засоби для визначення технічного стану елегазових високовольтних вимикачів. Обґрунтовано необхідність вдосконалення методів та засобів технічного діагностування високовольтних вимикачів для підвищення їх надійності в умовах експлуатації. Запропоновано комплексний метод діагностування високовольтних елегазових вимикачів, який враховує контроль струму тестового сигналу, як інтегрального показника при визначенні технічного стану його конструктивних елементів.
  • Документ
    Оптимальное управление распределением материальных потоков технологической линии производства газобетона
    (НТУ "ХПИ", 2014) Кулинич, Э. М.
    Предложено повышение эффективности технологической линии приготовления газобетона путем решения задачи оптимального распределения ресурсов с целевой функцией в виде позинома. Обосновано решение этой задачи методами геометрического программирования. Оптимальное управление синтезируется как распределение ресурса энергии по ее технологическим аппаратам.
  • Документ
    Методи і прилади контролю викидів автозаправних станцій
    (НТУ "ХПІ", 2014) Івасенко, В. М.; Приміський, В. П.
    Проаналізовано особливості впливу роботи автозаправних станцій (АЗС) на довкілля, характеристики джерел утворення і викидів від АЗС. Розглянуті методи газового аналізу і схеми побудови автоматичних газоаналізаторів, що використовуються для контролю стану забруднення атмосфери на АЗС. Розглянуті вдосконалені схеми термокаталітичного, інфрачервоного, полум’яно-іонізаційного газоаналізаторів.
  • Документ
    Снижение инкрустации дистиллера путем снятия пересыщения по сульфату в реакторе-смесителе отделения дистилляции
    (НТУ "ХПИ", 2014) Филоненко, Денис Владимирович; Райко, Валентина Федоровна; Шестопалов, Алексей Валерьевич
    В статье рассмотрены причины сульфатной инкрустации отделения дистилляции содового производства. Исследованы пути снижения кристаллизации ангидрита на поверхности дистиллера и трубопроводов. Установлено, что с повышением температуры и концентрации ангидритной затравки скорость кристаллизации сульфата кальция возрастает. Отгонка части аммиака и воды непосредственно в смесителе на барботажных тарелках также способствует кристаллизации ангидрита и ускоряет процесс снятия пересыщения по гипсу.
  • Документ
    Підтримка функціонування біогазової установки у складі когенераційної системи
    (НТУ "ХПІ", 2014) Чайковська, Є. Є.; Молодковець, Б. І.
    Розроблено метод підтримки процесу зброджування, відвантаження збродженої сировини та завантаження свіжого матеріалу на рівні прийняття рішень. Прогнозування зміни температури зброджування дозволяє використовувати зброджене сусло в якості низькопотенційного джерела енергії для теплового насоса щодо встановлення температури теплоносія, що гріє, на вході в теплообмінник, вбудований в метантенк, при вимірюванні температури теплоносія, що гріє, на виході з теплообмінника.
  • Документ
    Електромагнітна сумісність складноструктурованих електропостачальних систем промислових підприємств
    (НТУ "ХПІ", 2014) Бедерак, Ярослав Семенович
    Проведено дослідження режиму роботи електропостачальної системи промислового підприємства з здвоєним струмообмежувальним реактором 10 (6) кВ, до однієї вітки якого підключена конденсаторна установка, а до другої – асинхронні електродвигуни, при наявності в системі джерела вищих гармонік. Запропоновані заходи з забезпеченння електромагнітної сумісності в таких мережах у різноманітних випадках підключення джерела вищих гармонік до мережі.
  • Документ
    Сучасні шляхи зниження рівнів професійної патології у робітників, які підлягають впливу локальної вібрації
    (НТУ "ХПІ", 2014) Андронов, В. А.; Бухман, О. М.
    У статті, що є аналізом сучасної наукової та патентної літератури, розглянуто стан питання щодо негативного впливу виробничої локальної вібрації механічних ручних інструментів на рівень професійної захворюваності робітників. Визначені шкідливі фактори, які мають сумісну дію та посилюють негативний вплив локальної вібрації. Показано, що використання вібропоглинаючих мастик на основі епоксидних смол та олігомерів для зниження локальної вібрації ПРІУД методом нанесення на руків’я є перспективним, доцільним та обгрутованим.
  • Документ
    Прецизійний генератор живлення для комплексів однодротової передачі електричної енергії
    (НТУ "ХПІ", 2014) Алексеєв, І. А.; Садовой, Олександр Валентинович; Трикіло, А. І.; Бабенко, М. В.
    Наведений приклад побудови прецизійного генератора робочої частоти на базі чипу AD 9832 компанії Аnalog Devices, що реалізує метод прямого цифрового синтезу (DDS) та інвертора напруги, який ним керується, для живлення високочастотних кіл системи однодротової передачі електричної енергії, які підтримують функцію динамічної зміни та установки робочої частоти за цифровим каналом керування. Це дозволило досягти у прецизійному генераторі живлення високочастотних кіл комплексу однодротової передачі електричної енергії лінійної навантажувальної характеристики при ККД більше 90 %.
  • Документ
    Проверка адекватности тепловой динамической модели асинхронного двигателя, работающего в сети с некачественной электроэнергией
    (НТУ "ХПИ", 2014) Кузнецов, Виталий Вадимович
    Статья посвящена оценке адекватности тепловой модели асинхронного двигателя, работающего в условиях некачественной электроэнергии, выполненной по результатам промышленного эксперимента. Описана методика проведения эксперимента. Рассчитаны среднеквадратические абсолютные и относительные ошибки прогноза. Для определения параметров динамической тепловой модели выполнено нагрев электромеханического преобразователя под нагрузкой и измерена температура обмотки последнего в этом замере и при его остывании в выключенном состоянии.
  • Документ
    Анализ вероятностных параметров моделей корпоративных компьютерных сетей на основе имитационного моделирования
    (НТУ "ХПИ", 2014) Иевлева, С. Н.; Иевлев, Е. С.
    Рассмотрена задача выявления узких мест компьютерной корпоративной сети с использованием коэффициента загруженности элементов, что позволяет с помощью метода статистических испытаний осуществить разбиение входящих в компьютерную сеть элементов по принадлежности их к критической, пограничной и рабочей зоне; показано, что имитационное моделирование является важной частью систем проектирования и управления ККС.
  • Документ
    Линеаризация обратными связями уравнений динамики обобщенного электромеханического объекта с дифференциальным уравнением наблюдаемости
    (НТУ "ХПИ", 2014) Волянский, Роман Сергеевич; Садовой, Александр Валентинович
    Обзор работ, посвященных использованию методов линеаризации нелинейных уравнений, показал преимущества и недостатки линеаризации обратными связями по выходу и определил цель исследования. Для достижения поставленной цели уравнения движения обобщенного электромеханического объекта в псевдоаффинной форме дополнены уравнениями фильтра в матричной форме. Путем использования методов дифференциальной геометрии обоснована структура и параметры линеаризующего регулятора.