Вісник № 65

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 28
  • Документ
    Проблеми організації та здійснення державного внутрішнього фінансового контролю на сучасному етапі його розвитку
    (НТУ "ХПІ", 2014) Жадан, Тетяна Андріївна
    В статті обґрунтовано необхідність вирішення проблем організації та здійснення державного внутрішнього фінансового контролю в Україні. Виявлено проблеми організації та здійснення внутрішнього контролю та внутрішнього аудиту на сучасному етапі їх розвитку. Узагальнено та систематизовано виявлені недоліки. Запропоновано шляхи вирішення проблем розвитку державного внутрішнього фінансового контролю.
  • Документ
    Теоретичні засади управління грошовими активами підприємства
    (НТУ "ХПІ", 2014) Височіна, Л. В.
    Розглянуто особливості та механізм здійснення управління грошовими активами й платоспроможністю підприємства, виявлено основні його напрями, принципи та функції; а також розглянуто механізм визначення оптимального розміру залишку грошових активів підприємства. Запропоновано теоретичні положення щодо оптимізації системи управління грошовими потоками як одного з елементів в оцінці фінансового стану підприємства.
  • Документ
    Фактори ефективного використання енергетичних та матеріально-технічних ресурсів на машинобудівному підприємстві
    (НТУ "ХПІ", 2014) Войтко, С. В.
    В статті запропоновано використання енергетичного балансу підприємства, як один з можливих методів обґрунтування і вибору напрямку підвищення енергетичної ефективності машинобудівного підприємства. Аналіз енергетичних балансів полягає в якісній і кількісній оцінці стану енергетичного господарства підприємства та енергоспоживання, що дозволяє класифікувати основні організаційно-технічні заходи з енергозбереження на промисловому підприємстві.
  • Документ
    Обгрунтування нецінового й логістичного факторів конкурентоспроможності продукції в мінливому конкурентному середовищ
    (НТУ "ХПІ", 2014) Віхляєва, Світлана Іванівна; Сікєтіна, Наталія Геннадіївна
    У статті розглянуто напрямки забезпечення конкурентоспроможності продукції машинобудівних підприємств на основі підвищення точності її оцінки завдяки охопленню більшої кількості факторів, які діють в умовах мінливого конкурентного середовища для побудови моделі комплексного показника конкурентоспроможності продукції. Зроблено висновки про необхідність врахування при оцінці конкурентоспроможності продукції не тільки вимоги споживача до її ціни та якості, але й нецінових та логістичних факторів, від яких значною мірою залежить економічна ефективність діяльності підприємства.
  • Документ
    Методи оптимізації рекламного бюджету при плануванні рекламної кампанії
    (НТУ "ХПІ", 2014) Удянська, Галина Михайлівна; Чернобровкіна, Світлана Віталіївна
    У роботі представлена математична постановка задачі оптимізації рекламного бюджету при плануванні рекламної кампанії. Завдання оптимізації рекламних витрат представлено як завдання розроблення плану рекламної кампанії, спрямованого на максимізацію прибутку, котрий отримано від реалізації рекламованого товару, при обмеженому рекламному бюджеті, або на максимізацію кількості рекламних контактів із представниками цільового сегменту. Проблема оптимізації рекламної кампанії сформульована у вигляді задачі цілочисельного програмування.
  • Документ
    Формування моделей компетенцій персоналу суб’єктів підприємницької діяльності
    (НТУ "ХПІ", 2014) Труніна, І. М.
    Формування компетенцій суб’єкта підприємницької діяльності здійснюється з використанням моделей компетенцій. Модель компетенцій персоналу становить сукупність особистісних і професійних якостей персоналу, які дають можливість визначити найбільш значущі знання, вміння й навички, а також особливості професійної поведінки персоналу, необхідні для досягнення поставлених цілей. Модель компетенцій визначає кластери компетенцій, у яких зазначені ключові компетенції, найбільш значущі для певної сфери професійної діяльності, та моделі професійної поведінки, які відповідають рівню прояву кожної з компетенцій. Моделі можуть містити детальний опис стандартів поведінки персоналу або стандарти дій, що ведуть до досягнення певних професійних цілей, але можуть і включати основні стандарти поведінки, розроблені для повного опису ділової структури або діяльності, спрямованої на досягнення комплексу корпоративних цілей. Набір деталей, що входять в опис моделі компетенції, залежить від очікуваного практичного застосування конкретної моделі.
  • Документ
    Особливості формування та обліку власного капіталу на підприємствах різних організаційно-правових форм
    (НТУ "ХПІ", 2014) Стригуль, Лариса Станіславівна; Панчеха, К. О.
    У статті досліджено особливості формування та обліку складових власного капіталу. Дана загальна характеристика рахунків обліку власного капіталу. Визначено рівні нормативно- правового регулювання операцій з власним капіталом на підприємствах різної організаційно- правової форми відповідно до чинного законодавства.
  • Документ
    Кейс-менеджмент как метод управления в сети отрасли здравоохранения
    (НТУ "ХПИ", 2014) Сороколат, Ю. В.; Садовский, Виктор Артемович; Семенченко, Галина Владимировна
    В статье рассматривается кейс-менеджмент как метод формирования управленческих решений в сети отрасли здравоохранения. Проанализированы преимущества и препятствия внедрения метода кейс-менеджмента. Приведена предлагаемая классификация управленческих решений. Обоснована необходимость дальнейшего изучения метода с целью повышения качества медицинского обслуживания населения.
  • Документ
    Теоретичне забезпечення діагностики як превентивний захід запобігання банкрутства підприємства
    (НТУ "ХПІ", 2014) Соколова, Л. В.; Полозова, Т. В.
    У статті розглянуто поняття діагностики, визначено напрями та завдання економічної діагностики. Здійснено поглиблений аналіз літературних джерел в області концептуальних підходів до діагностики (дослідницька, фінансово-аналітична, управлінська, інформаційна, антикризова, консультаційна). Запропоновано авторський підхід до діагностики банкрутства підприємства. Визначено мету і функції діагностики банкрутства підприємства. Виділено рівні впровадження превентивних заходів запобігання банкрутства підприємства.
  • Документ
    Оцінювання інноваційної сприйнятливості до технологій енергозбереження підприємств олійно-жирового виробництва
    (НТУ "ХПІ", 2014) Попов, Микола Олексійович
    В даній статті запропоновано поняття «інноваційна сприйнятливість підприємства до технологій енергозбереження» та виокремлено її рівні. Сформовано методичний підхід щодо оцінювання інноваційної сприйнятливості до технологій енергозбереження підприємств на основі індексу стабілізації темпів енерговитрат та індексу фактичної інноваційної сприйнятливості до потенційного типового переліку енергозберігаючих технологій в олійно-жировому виробництві.
  • Документ
    Інноваційна культура сучасного підприємства
    (НТУ "ХПІ", 2014) Погорєлова, Тетяна Олексіївна; Колотюк, Олена Іванівна; Шевченко, А. С.
    У статті розглянуто проблеми ефективності інноваційної діяльності, яка залежить від її організації, інтелектуального й інноваційного потенціалу підприємства, а значною мірою від стилю керівництва. Поняття інноваційної культури, яке розглядається як цілісна система вироблених в організації, і притаманних її членам моделей поведінки, що впливають на модус, спосіб життєдіяльності організації. Забезпечення, інноваційним потенціалом, конкурентоспроможності підприємства, та залежність стимулювання його розвитку від інноваційної культури.
  • Документ
    Проблеми і перспективи банківського кредитування інноваційної діяльності підприємств в Україні
    (НТУ "ХПІ", 2014) Матросова, Вікторія Олександрівна; Ахунова, М. С.
    Досліджено проблеми та перспективи банківських інвестицій в інновації та причини, що стримують розвиток інноваційного банківського кредитування. Пропонуються система «пакетування» довгострокового інноваційного проекту з короткостроковими комерційними проектами. Зроблені висновки про доцільність «кредитування на замовлення».
  • Документ
    Оцінка ефективності інноваційного розвитку кадрового потенціалу організації
    (НТУ "ХПІ", 2014) Матросов, Олександр Дмитрович; Ішков, О. О.
    В роботі розглядаються напрями оцінки ефективності інноваційного розвитку кадрового потенціалу організації з метою підвищення економічного потенціалу організації в цілому. Аналізуються існуючі методи оцінки ефективності інноваційного розвитку кадрового потенціалу та її основні критерії. Запропонована система приватних показників оцінки ефективності інноваційного розвитку кадрового потенціалу робітників.
  • Документ
    Удосконалення обліку оплати праці як фактор підвищення продуктивності праці
    (НТУ "ХПІ", 2014) Линник, Олена Іванівна; Матвєєв, І. А.
    Розглянуто проблеми удосконалення організації оплати праці. Метою є обґрунтування реформування обліку заробітної плати робітників з метою підвищення продуктивності праці. В статті зазначено, що для більш ефективного використання ресурсів підприємствам слід провести ряд заходів по оптимізації фонду оплати праці та підвищенню продуктивності праці.
  • Документ
    Дослідження особливостей формування програм мерчандайзінгу компаніями-дистрибуторами
    (НТУ "ХПІ", 2014) Літвиненко, Марія Владиславна; Чернобровкіна, Світлана Віталіївна; Великодна, О. В.
    Пропонуються дослідження мерчандайзингу як комплексу заходів, направлених на збільшення об'ємів продажів в роздрібній мережі. Розроблено програму мерчандайзінгу для компанії-дистрибутора та по результатах детального аналізу ліквідності продукції розроблено стандарт компанії для рознічних магазинів.
  • Документ
    Актуальні проблеми агропромислового комплексу
    (НТУ "ХПІ", 2014) Кузьменко, Леонід Володимирович
    У статті на основі системного підходу охарактеризовані складові агропромислового комплексу (АПК) як однієї з основних підсистем економіки країни: виробництво, переробка сільськогосподарської продукції, їх матеріально-технічне забезпечення. Здійснено аналіз причинно-наслідкових зв'язків між проведеними реформами і станом складових АПК. Виявлено та систематизовано актуальні проблеми подальшого розвитку АПК.
  • Документ
    Функціонування місцевих бюджетів в умовах децентралізації управління регіональним розвитком
    (НТУ "ХПІ", 2014) Куліченко, Наталія Валентинівна
    У статті розглянуто питання функціонування місцевих бюджетів. Визначено, що бюджетне законодавство спрямовано на фіскальну децентралізацію та зміцнення місцевих бюджетів. Проведено аналіз динаміки надходжень місцевих податків та зборів як основного джерела власних надходжень місцевих бюджетів. Проаналізовано основні показники місцевих бюджетів України, що можуть бути якісними та кількісними критеріями рівня децентралізації з урахуванням зарубіжного досвіду. Визначено негативні тенденції подальшого розвитку автономії органів місцевого самоврядування.
  • Документ
    Оцінка і розвиток інноваційного потенціалу підприємства
    (НТУ "ХПІ", 2014) Кучинський, Володимир Анатолійович; Гайдукова, А. Д.
    Запропоновано підхід до оцінки та визначення напрямків розвитку інноваційного потенціалу підприємства, елементами якого є: визначення рівня основних складових та загальна оцінка рівня інноваційного потенціалу підприємства; використання бальної оцінки для визначення важливості кожного елементу у формуванні інноваційного потенціалу підприємства; використання SWOT- аналіз для визначення напрямків розвитку інноваційного потенціалу підприємства.
  • Документ
    Организаційна форма інноваційного розвитку
    (НТУ "ХПІ", 2014) Ковальов, Є. В.
    Визначено, що для сучасного економічного становища України збереження переважно сировинного напрямку господарської діяльності має високий рівень економічної небезпеки. Доведено - перспективною організаційною формою підприємства, спроможного забезпечити інноваційний розвиток, конкурентоспроможність на світових ринках і зміцнення економічної безпеки України, є українська корпорація.
  • Документ
    Переваги та недоліки існуючих підходів до вартісної оцінки інтелектуальних технологій
    (НТУ "ХПІ", 2014) Косенко, Олександра Петрівна; Ткачов, М. М.
    Проведено детальний аналіз існуючих методичних підходів до вартісної оцінки об'єктів інтелектуальної власності. Визначено основні переваги та недоліки порівняльного, витратного та дохідного підходу. Обґрунтовано можливості використання комбінованого підходу до визначення вартісної оцінки об'єктів інтелектуальної власності. Розроблено рекомендації по практичному використанні проаналізованих методичних підходів для вартісної оцінки різних об'єктів інтелектуальної власності на промислових підприємствах.