Вісник № 07

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 26
  • Документ
    Экстракция технологических данных процессов разделения широкой фракции легких углеводородов и пропан-пропиленовой фракции
    (НТУ "ХПИ", 2015) Ульев, Леонид Михайлович; Маатоук, А.
    Потенциал энергосбережения в процессах стабилизации ППФ, разделения ППФ и разделения ШФЛУ, исследуется в данной работе. Определены все технологические потоки, которые необходимы для интеграции процессов. Для уточнения теплофизических данных потоков, построена компьютерная модель процесса в программе UniSim. На основании анализа технологической схемы, собраны теплофизические данные технологических потоков, которые систематизированы и занесены в потоковую таблицу.
  • Документ
    Наукове обгрунтування раціональної концентрації соапстоків при нейтралізації жирів в системі селективних розчинників
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2015) Петік, Павло Федорович; Петік, Ігор Павлович
    Стаття присвячена комплексному дослідженню граничної розчинності соапстоків ряду жирних кислот і ряду рослинних олій в системі селективних розчинників – воді, гліцерині та етанолі (ВГЕ) в заданому діапазоні температур. Проаналізовано результати дослідження, отримано регресійні моделі залежностей розчинності соапстоків окремих жирних кислот та їх сумішей в системі ВГЕ від температури, а також обґрунтовано рекомендації щодо розчинності соапстоків олій в системі ВГЕ.
  • Документ
    Наукове обгрунтування параметрів іммобілізації амілолітичних ферментів на мікрочасточки Fe₃O₄
    (НТУ "ХПІ", 2015) Омельченко, В. С.
    Стаття присвячена комплексному дослідженню основних параметрів іммобілізації ферментів амілолітичного комплексу за допомогою біфункційного агенту – глутарового альдегіду. При активації аміномодифікованої кремнійвмісної поверхні часточок Fe₃O₄ глутаральдегідним розчином з різною масовою часткою глутарового альдегіду спостерігається закономірне зниження масової частки білка в контактному розчині. Визначено раціональну концентрацію фермента при іммобілізації, вище якої не спостерігається значних змін у величинах активності іммобілізованих амілолітичних ферментів.
  • Документ
    Нові перспективи в технології видалення воскоподібних речовин із соняшникової олії
    (НТУ "ХПІ", 2015) Нетреба, Анна Олексіївна; Гладкий, Федір Федорович; Литвиненко, Олена Анатоліївна; Садовничий, Г. В.; Левчук, І. В.; Кіщенко, В. А.
    Розглянуто можливість створення вдосконаленої технології виморожування соняшникової олії, а саме поліпшення технологічних стадій кристалізації воскоподібних речовин і фільтрування суспензії за допомогою волокнистих фільтруючих матеріалів на основі полісульфону. Інтенсифікацію всіх технологічних стадій процесу виморожування здійснено за рахунок електромагнітної обробки соняшникової олії, що йде за принципом прилипання негативно заряджених частинок воскоподібних речовин до позитивно заряджених волокон полімерного фільтрматеріалу. Таке впровадження відкриває шляхи до скорочення тривалості кристалізації воскоподібних речовин, спрощення процесу фільтрування суспензії та дозволяє отримати олію вищого ґатунку.
  • Документ
    Новая технология использования СО₂-экстракта хмеля в пивоварении
    (НТУ "ХПИ", 2015) Некрасов, Павел Александрович; Данилова, Людмила Андреевна; Березка, Татьяна Александровна; Иваненко, Д. И.
    В статье дан анализ современного состояния производства и применения хмеля и продуктов его переработки в пивоварении. Показаны преимущества и недостатки СО₂-экстракта хмеля по сравнению с другими продуктами переработки хмеля. Проанализированы процессы, происходящие при кипячении сусла с хмелем и поставлены задачи на исследование. В условиях Харьковского пивоваренного завода "Сан ИнБев Украина" проведены исследования, направленные на выявление фенольных веществ растительных антиоксидантов, способствующих коагуляции белков и защите от окисления горьких веществ при кипячении сусла с СО₂-экстрактом хмеля. В результате определена технология использования СО₂-экстракта хмеля совместно с антиоксидантом из коры дуба.
  • Документ
    Одержання жирних кислот з соапстоку шляхом розкладання мила карбонатною кислотою
    (НТУ "ХПІ", 2015) Мольченко, Світлана Миколаївна; Демидов, Ігор Миколайович; Ведь, Валерій Євгенович
    Жирні кислоти – цінні продукти, що знаходять своє застосування в самих різних галузях народного господарства. Одним з їхніх джерел є відходи лужної рафінації рослинних олій – соапстоки. Недоліками сучасної технології виділення жирних кислот є підвищені витрати сірчаної кислоти і соди, а також наявність шкідливих речовин, що надходять в навколишнє середовище у вигляді сульфату натрію і водорозчинних органічних домішок. У даній статті наведено результати дослідження щодо одержання жирних кислот шляхом вуглекислотного розкладання їх мил. Отримані дані доводять можливість одержання жирних кислот шляхом розкладання натрієвих солей жирних кислот (мил) карбонатною кислотою. Визначені раціональні технологічні параметри та отримана апроксимаційна модель цього процесу. Проаналізовано жирнокислотний склад одержаних жирних кислот, який визначали методом газорідинної хроматографії.
  • Документ
    Дослідження одержання поверхнево-активних циклічних азотовмісних органічних речовин
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2015) Мельник, Анатолій Павлович; Папченко, Вікторія Юріївна; Матвєєва, Тетяна Вікторівна; Крамарев, Сергій Олегович; Малік, Сергій Григорович
    У роботі проведено дослідження реакції взаємодії триацилгліцеринів соняшникової олії з β-гідроксіетилетилендіаміном. Досліджено одержання алкілімідазолинів за реакцією амідування. Знайдено умови реакції, а саме мольне відношення вихідних реагентів, температура і тривалість реакції, при яких досягнуто утворення максимальної концентрації алкілімідазолинів.
  • Документ
    Розробка сумішей олій стійких до окиснення
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2015) Матвєєва, Тетяна Вікторівна
    Купажовані олії на основі вітчизняних рафінованих дезодорованих соняшникової, ріпакової та соєвої олій, що збалансовані за жирнокислотним складом, є продуктами функціонального призначення. Найважливішими чинниками біологічної цінності таких олій є кількість і співвідношення поліненасичених (ПНЖК) – лінолевої та ліноленової – жирних кислот. Однак підвищення біологічної цінності олій внаслідок збільшення ПНЖК супроводжується підвищенням швидкості їх окиснення. У статті наведено результати дослідження щодо розробки стійких до окиснення купажів олій, що збалансовані за жирнокислотним складом.
  • Документ
    Обгрунтування комплексу антиоксидантів для стабілізації косметичного крему
    (НТУ "ХПІ", 2015) Марченко, Валерія Сергіївна; Кричковська, Лідія Василівна; Бєлінська, Анна Павлівна
    У статті запропоновано комплекс антиоксидантів для захисту від окиснювального псування косметичного крему, збагаченого на ω-3 поліненасичені жирні кислоти. Визначено залежність періоду індукції окиснення жирової основи косметичного крему від вмісту і співвідношення обраних антиоксидантів. Обґрунтовано співвідношення антиоксидантів та їх дозування у складі косметичного продукту.
  • Документ
    Підготовка сировини для виробництва ароматизованої мінеральної води
    (НТУ "ХПІ", 2015) Любавіна, Олена Олександрівна; Демідова, А. О.; Аксьонова, О. Ф.; Папенко, Г. С.
    У статті наведений аналіз методів та можливих способів підготовки мінеральної води для використання її як сировини для ароматизованого напою. Рекомендується для ароматизації напою виготовляти екстракти з рослинної сировини. Наводиться технологія одержання екстрактів методом мацерації. Представлено структурну технологічну схему приготування ароматизованого напою.
  • Документ
    Процеси оновлення основних виробничіх засобів та їх відображення у бухгалтерському обліку підприємства
    (НТУ "ХПІ", 2015) Ляшенко, К. І.; Смоловик, Раїса Федорівна
    Розглянуті задачі основних засобів підприємства у процесі підвищення рівня конкурентоспроможності продукції, підвищення ефективності роботи підприємства, національної економіки в цілому, проаналізовані економічні та соціальні значення основних засобів виробництва на макро і макрорівні, а також причини, що характеризують це значення. Запропоновані деякі шляхи підвищення ефективності основних засобів виробництва. Особливо робиться акцент на їх активну частину (обладнання) з урахуванням особливості їх експлуатації в різних функціональних виробничих підрозділах підприємства.
  • Документ
    Мак – рентабельная сельхозкультура
    (Национальный технический университет "Харьковский политехнический институт", 2015) Кузнецова, Лариса Николаевна
    В статье проведен анализ научно-технической информации о сельхозкультуре – мак. Подняты вопросы возделывания мака, его многофункционального применения и рынков сбыта. Сконцентрировано внимание на актуальности увеличения посевных площадей, возможности экспорта мака и его выхода на мировой рынок, как высокорентабельной сельхозкультурой. Рассмотрен мировой рынок стран-экспортеров, предлагающих мак, и показана настоящая ситуация возделывания мака на Украине.
  • Документ
    Використання загусників некрохмальної природи в рецептурі емульсійного продукту функціонального призначення
    (НТУ "ХПІ", 2015) Кричковська, Лідія Василівна; Анан'єва, Валерія Вікторівна
    Стаття присвячена експериментальному дослідженню застосування загусників некрохмальної природи у рецептурі низькокалорійного майонезу. Отримано діаграму залежності в'язкості емульсійного продукту від концентрації і співвідношення загусників, а також визначено концентрації загусників, при яких продукт має оптимальні показники в'язкості емульсії. Обгрунтовано доцільність використання загусників некрохмальної природи у виробництві низькокалорійного майонезу.
  • Документ
    Ефірна олія Nepeta cataria як основа виробництва натуральних ароматизаторів для харчової промисловості
    (НТУ "ХПІ", 2015) Фролова, Н. Е.; Карпутіна, М. В.; Березка, Тетяна Олександрівна
    Приведено результати дослідження умов спрямованого фракціонування ефірної олії Nepeta cataria. Встановлено параметри процесу для кожної фракції – залишковий тиск, температурні режими, флегмове число. Отримано чотири фракції (ароматизатора) різної тональності аромату. Застосовування фізичних процесів перероблення ефірної олії не руйнує природні структурні зв'язки, зберігає натуральність, біологічну здатність. Комбінування фракцій із залученням комп'ютерних програм дозволяє поширити лінійку натуральних ароматизаторів з однієї ефірної олії для харчової промисловості.
  • Документ
    Аналіз деяких напрямків підвищення фінансової стійкості підприємства
    (НТУ "ХПІ", 2015) Джумабаєва, А.; Шакулиєва, С.; Смоловик, Раїса Федорівна
    У статті розглянуті деякі шляхи підвищення ефективності роботи підприємства на базі одержання більшого прибутку, підвищення фінансової стійкості підприємства, рівня рентабельності його господарської діяльності. Розглянуто значення прибутку як найважливішого абсолютного показника ефективності господарської діяльності й рентабельності як відносного показника результатів його господарської діяльності. Проаналізовано пріоритетні шляхи використання прибутку в умовах промислового підприємства не залежно від форм його власності.
  • Документ
    Дослідження зміни триацилгліцерольного складу соняшникової олії в процесі переетерифікації
    (НТУ "ХПІ", 2015) Демидов, Ігор Миколайович; Ситнік, Н. С.; Мазаєва, В. С.; Ведь, Валерій Євгенович
    В статті наведено результати дослідження закономірностей зміни кількостей триацилгліцеролів в процесі хімічної переетерифікації олії з метою її подальшої модифікації. В якості зразку було взято олію соняшникову рафіновану дезодоровану виморожену. Встановлено кінетику зміни ацилгліцерольного складу соняшникової олії під час протікання реакції переетерифікації. Визначено триацилгліцерольний склад вихідної олії, а також проб, які відбиралися під час дослідження кожні 0,5 год. Розраховано різницю між триацилгліцерольного складу у вихідній олії та відібраних пробах, а також абсолютну похибку вимірювання. Виконано порівняння експериментально визначеного та розрахованого статистично рівноважного триацилгліцерольного складу. Встановлено час, за який відбуваються найбільш суттєві зміни в триацилгліцерольному складі олії.
  • Документ
    Основні складові комплексних підприємств енергетичного міксу
    (НТУ "ХПІ", 2015) Бухкало, Світлана Іванівна
    У роботі розглянуті питання дослідження хіміко-технологічних задач розробки науково-обгрунтованої концепції інтегрованих процесів комплексних підприємств енергетичного міксу з метою утилізації полімерних відходів як частини твердих побутових відходів. Показані можливості вирішення цих задач із застосуванням методів математичного моделювання процесів і урахуванням зміни фізико-хімічних, молекулярних, хімічних і структурно-механічних характеристик полімерних матеріалів при експлуатації. Основна мета розробки – вибір екологічно безпечних енергоефективних і ресурсозберігаючих способів виробництва полімерної продукції нового асортименту з вторинної полімерної сировини, проектування ефективного обладнання для реалізації її випуску. При цьому вказані можливі напрямки утилізації полімерних відходів які не підлягають повторній переробці.
  • Документ
    Основні можливості комплексних проектів енергетичного міксу
    (НТУ "ХПІ", 2015) Бухкало, Світлана Іванівна; Ольховська, Оксана Ігорівна
    У роботі розглянуті можливості розробки науково-обгрунтованої концепції інтегрованих процесів комплексних підприємств енергетичного міксу з метою утилізації полімерних відходів як частини твердих побутових відходів. При проведенні комплексного міжвузівського інноваційного проектування студенти отримують додаткові глибокі знання з основних курсів навчання та навички для проведення самостійної наукової роботи. Основна мета розробки – вибір екологічно безпечних енергоефективних і ресурсозберігаючих способів виробництва полімерної продукції нового асортименту з вторинної полімерної сировини, проектування ефективного обладнання для реалізації її випуску. При цьому вказані можливі напрямки утилізації полімерних відходів які не підлягають повторній переробці.
  • Документ
    Тепловая интеграция процесса разделения гетероазеотропной смеси фурфурол – вода на двух колоннах
    (НТУ "ХПИ", 2015) Бабак, Татьяна Геннадиевна; Рябова, Ирина Борисовна; Резанов, А. В.
    Проведен анализ энергоэффективности процесса ректификации гетероазеотропной смеси фурфурол –вода на двух колоннах. Выделены технологические потоки для тепловой интеграции процесса. Методами "пинч"-анализа и каскадного алгоритма определены значения теплоты, рекуперированной внутри технологической схемы, и количество горячих и холодных утилит. Спроектирована сеть теплообмена, позволяющая снизить потребление утилит на выделенных технологических потоках в 4,22 раза для холодных и в 8,9 раза для горячих утилит соответственно. На основании проведенных расчетов получена модифицированная энергоэффективная схема процесса разделения смеси фурфурол – вода с использованием высокоэффективных пластинчатых теплообменников.
  • Документ
    Обследование работы выпарной установки концентрирования сахарного сока
    (НТУ "ХПИ", 2015) Бабак, Татьяна Геннадиевна; Рябова, Ирина Борисовна; Оробей, А. Н.
    С целью повышения энергоэффективности сахарного производства был проведен анализ процесса утилизации тепла на установке выпаривания осветлённого сахарного сока. Были идентифицированы усредненные данные тепловых потоков, участвующих в рекуперации тепловой энергии, и обследованы режимы работы теплообменных аппаратов. Полученные данные были обработаны с помощью методов пинч-анализа. В статье показано, что вследствие наличия перекрестного теплообмена нарушается минимальная температурная разность в теплообменных аппаратах, достаточная для рекуперации данного количества тепла, что свидетельствует о завышении поверхности теплообмена в существующей схеме. Учитывая, что полученное значение минимальной температурной разности велико, сделан вывод о возможности модернизации схемы рекуперации с целью уменьшения потребления утилит.