Розробка олій нового покоління
Дата
2014
ORCID
DOI
Науковий ступінь
Рівень дисертації
Шифр та назва спеціальності
Рада захисту
Установа захисту
Науковий керівник
Члени комітету
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"
Анотація
Установлено, что среди возможных методов получения масел со сбалансированным составом как полиненасыщенных жирных кислот (ПНЖК) ω-6 и ω-3 так и мононенасыщенных жирных кислот (МНЖК), наиболее экономичным, по сравнению с селекцией, генной инженерией, химической или ферментативной переэтерификациями, может стать купажирования масел. В данной статье определены физико-химические показатели, жирнокислотный состав и биологическая ценность предложенных для составления купажей масел. Рассчитаны и приведены рецептуры некоторых купажей.
Found that among the possible methods of producing oils with a balanced composition as polyunsaturated fatty acids (PUFA) ω- 6 and ω- 3 and mononenasyschennyh fatty acids (MUFA), the most economical, compared with selection, genetic engineering, chemical or enzymatic interesterification can being oil blends. In this article the physico-chemical parameters, with the fatty acid composition and biological value proposed for the blends of oils. Calculated and are given some recipe blends.
Found that among the possible methods of producing oils with a balanced composition as polyunsaturated fatty acids (PUFA) ω- 6 and ω- 3 and mononenasyschennyh fatty acids (MUFA), the most economical, compared with selection, genetic engineering, chemical or enzymatic interesterification can being oil blends. In this article the physico-chemical parameters, with the fatty acid composition and biological value proposed for the blends of oils. Calculated and are given some recipe blends.
Опис
Ключові слова
жирові продукти, олії, рослинні олії, купажі, харчові функціональні продукти
Бібліографічний опис
Розробка олій нового покоління / Т. В. Матвєєва [та ін.] // Інтегровані технології та енергозбереження. – 2014. – № 2. – С. 56-60.