Кафедра "Інтегровані технології, процеси і апарати"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/1789

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/itpa

Від 2005 року кафедра має назву "Інтегровані технології, процеси і апарати", первісна назва – кафедра загальної хімічної технології, процесів і апаратів.

Кафедра загальної хімічної технології, процесів і апаратів створена в 1933 році, а очолив її професор Максим Ісидорович Некрич, який у свій час закінчив Паризький університет – Сорбонну (Франція). Але ще в 1927 році професор М. Д. Зуєв починає читати студентам курс загальної хімічної технології, доповнюючи його розрахунком процесів і апаратів, а також контрольно-вимірювальних приладів. У 1964 році від кафедри загальної хімічної технології, процесів і апаратів відокремилася нова кафедра – "Автоматизації хімічних виробництв".

Від 1977 року кафедру очолював Леонід Леонідович Товажнянський, кандидат технічних наук, доцент, на той час проректор ХПІ, а згодом – доктор технічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, Заслужений працівник вищої школи, лауреат Державної премії, Дійсний член Академії наук вищої школи України, ректор НТУ «ХПІ». Виконувачем обов’язків завідувача кафедри у період з 1977 по 1981 роки був І. С. Чернишов.

Від 1 лютого 2018-го року кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 2 доктора та 12 кандидатів технічних наук; 2 співробітника мають звання професора, 11 – доцента.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 1854
  • Ескіз
    Документ
    Расчет и проектирование каталитического преобразователя газообразных выбросов от мусороперерабатывающих комплексов
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019) Пономаренко, Анна Владимировна; Ладоненко, М. В.
  • Ескіз
    Документ
    Загальна технологія харчової промисловості у прикладах і задачах (готельно-ресторанна справа)
    (Центр учбової літератури, 2024) Бухкало, Світлана Іванівна
    Викладено основи комплексних інноваційних заходів підвіщення якості продукції готельно-ресторанного господарства за основними положеннями болонської системи навчання з урахуванням теплофізичних, фізико-хімічних, біохімічних та технологічних закономірностей на прикладі інтеграції вивчення дисциплін "Харчова хімія", "Сучасні технології харчування", "Товарознавство та управління закупівлями" "Інноваційні ресторанні технології" студентами першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 241 "Готельно-ресторанна справа" всіх форм навчання. Подані характеристики надають розширену можливість ознайомлення зі складовими курсового та дипломного проектування. Приведені основні розрахункові формули для інноваційних ресторанних заходів, основні характеристики сировини і допоміжних матеріалів, можливі зниження витрат і відходів при виробництві, а також формули, що необхідні для розв'язання прикладів, тестів і контрольних задач. Розглянуті питання особливостей сучасного виробництва мяса, ковбас, різновидів мясних виробів; яєць та кондитерських борошняних виробів за різновидами асортименту у якості сировини, напівфабрикатів або допоміжних матеріалів для отримання заданого цільового продукту. Невід'ємною складовою підручника є науково-обґрунтоване визначення ієрархії процесів представлених систем технологій, визначення інновацій через системний підхід до теоретичних основ методів та операцій виробництва, наведені приклади, задачі й тестові завдання з курсу з метою розвитку практичних навичок самостійного розв'язку різноманітних науково-виробничих завдань. Іл. 40. Табл. 56. Бібліогр. 162.
  • Ескіз
    Документ
    Ресурсосберегающие химические процессы и аппараты регулирования параметров водных технологических сред
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2010) Товажнянский, Леонид Леонидович; Березуцкий, В. В.
  • Ескіз
    Документ
    Покращення теплової інтеграції процесу концентрування квасного сусла
    (Одеська національна академія харчових технологій, 2011) Товажнянський, Леонід Леонідович; Перевертайленко, Олександр Юрійович; Гарєв, Андрій Олегович; Горбунов, Костянтин Олександрович; Биканов, Сергій Миколайович; Толста, Н. О.
  • Ескіз
    Документ
    Закономірності процесу помірного охолодження органічних матеріалів з фіксованою границею розподілу фаз
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2002) Горбунов, Костянтин Олександрович
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.17.08. - процеси та обладнання хімічної технології. - Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Харків, 2002. Дисертація присвячена рішенню задачі теплообміну щодо кріодеструкції органічних матеріалів для отримання теплових навколоразрахункових характеристик процесу, раціоналізації його проведення та вдосконалення кріоінструмента. Запропонована фізична модель процесу впливу кріоінструмента на область, що заморожується, яка дозволяє отримати дані щодо специфіки процесу та механізми переносу теплоти. За допомогою математичного моделювання вирішені одновимірна та двовимірна задачі теплопровідності та отримані залежності часу кріодеструкції від глибини кріонекрозу, що дозволяє прогнозувати процес кріовпливу при кріовтручанні. Вирішена ретроспективна задача відтавання з метою встановлення часу відновлення органічної тканини після кріовпливу до початку хірургічного втручання. Експериментально визначені теплофізичні властивості тканини, що у відомому ступені заповнюють пробіл у реології та носять фундаментальний характер. Розроблений кріоінструмент, що дозволяє інтенсифікувати тепловідведення, що, у свою чергу, призводить до скорочення часу кріовпливу та на (10÷12) % видатку холодоагента. Отримані залежності глибини некроза від коефіцієнту тепловіддачі у критеріальному вигляді, дозволяють проводити параметричні дослідження з метою широкого узагальнення результатів рішення задачі теплообміну при кріодеструкції органічної тканини та прогнозувати процес кріовпливу у різноманітних додатках при використанні широкого спектру кріоінструментів. Розроблена ієрархічна класифікація приладів для отримання холоду.
  • Ескіз
    Документ
    К вопросу комплексной тепловой интеграции процесса ректификации смеси этанол-вода
    (Одеська національна академія харчових технологій, 2012) Быканов, Сергей Николаевич; Перевертайленко, Александр Юрьевич; Гарев, Андрей Олегович; Горбунов, Константин Александрович; Рябова, Ирина Борисовна; Гапонова, Елена Александровна
    Рассмотрена проблема теплоинтегрированной ректификационной колонны, включая применение теплонасосной технологии и методики пинч-анализа. Отмечена важность комплексной тепловой интеграции колонны.
  • Ескіз
    Документ
    Загальна технологія харчової промисловості у прикладах і задачах (приклади та тести з сучасної технології переробки плодоовочевої сировини)
    (Центр учбової літератури, 2022) Бухкало, Світлана Іванівна
    Аналіз сучасного стану різновидів харчових галузей визначає необхідність проведення наукових досліджень, що забезпечать комплексне та ефективне використання сировинних компонентів, поліпшення якості харчових продуктів та зниження їх собівартості. Одним із основних шляхів позитивних зрушень у цьому напрямі є відповідне наукове забезпечення інноваційного розвитку харчових галузей, що має на меті створення ресурсо та енергоощадних технологій й високопродуктивного обладнання для виробництва конкурентоспроможних харчових продуктів високої біологічної цінності на основі фундаментальних досліджень фізико-хімічних властивостей харчової сировини, біохімічних і технологічних процесів її комплексної поглибленої переробки. Інноваційний розвиток харчової промисловості можна назвати єдиним реальним напрямком на шляху до повного забезпечення населення України безпечними та якісними харчовими продуктами згідно з науково обґрунтованими нормами споживання. Це також виробництво конкурентоспроможної вітчизняної харчової продукції для потреб світового ринку за сучасними: дисциплінами «Харчова хімія», «Сучасні технології харчуванн», «Товарознавство та управління закупівлями», «Технологія продукції ресторанного господарства». Наявні комплексні складові з навчання студентів за дисципліною «Загальна технологія харчової промисловості» за спеціальністю «Харчові технології», спеціалізації «Технологія жирів, жирозамінників і ефірних масел» і «Технологія продуктів бродіння і виноробства», оскільки сумісно розглядаються різновиди представлених матеріалів навчальних занять: теоретичні питання з різновидів технологічних процесів курсу, на яких засновані розроблені лабораторні та розрахункові роботи, багатоваріантні тестові завдання у вигляді задач з основних тем курсу, індивідуальні та контрольні завдання, комплексне курсове проектування за різновидами інноваційних розробок. Це стосується викладання будь-якої технології виробництва за ОП Готельно-ресторанна справа, кафедра Туризму і готельно-ресторанного бізнесу.
  • Ескіз
    Документ
    Sustainability Improvement of Kazakh Chemical Industry via Process Integration: A Case Study of Calcium Chloride Production
    (The Italian Association of Chemical Engineering, 2019) Boldyryev, Stanislav; Khussanov, Alisher; Gorbunov, Kostiantyn; Gorbunova, Olha
    This work presents the analysis of the calcium chloride concentration unit to reduce energy consumption and harmful emissions. The concentration of the calcium chloride in the raw materials is 14 % (mass) and a concentrated solution has 35 % of CaCl₂. Process Integration techniques were used for the analysis of the existing process to identify bottlenecks and disadvantages. A Pinch approach was executed to get real energy targets, energy gap and possible ways for process update. The authors proposed the solution for the process improvement using traced Grid Diagram and detailed simulation of the parameters of heat exchangers and evaporation units to get a feasible and economically beneficial retrofit. The representative case study of a Kazakh chemical factory was presented. There are some barriers to the development of the profitable and feasible solution, e.g. process constraints and limited performance of existing equipment. It forces developing a local methodology to apply the case study in an appropriate and most profitable way. The energy consumption of the inspected unit is 25 % higher than the target value. Nevertheless, the 1st feasible retrofit case with a detailed simulation of heat exchanger network parameters has only 17 % less energy consumption but, at the same time, the improved operating conditions of the evaporation unit were achieved. The 2nd retrofit option reduces the energy consumption by 22 % and more complicated network with additional operation changes was proposed. The results of this work may be used for the energy saving retrofit of the industrial evaporation units and decreasing the environmental impact of the chemical industry in Kazakhstan.
  • Ескіз
    Документ
    Физическое моделирование процессов тепломассопереноса в насадках регулярной структуры с перекрещивающимися каналами
    (Одеська національна академія харчових технологій, 2013) Рябова, Ирина Борисовна; Гапонова, Елена Александровна; Горбунов, Константин Александрович
    Экспериментально получены зависимости для определения интегрального коэффициента теплоотдачи и аэродинамического сопротивления орошаемых насадок регулярной структуры с перекрещивающимися каналами.
  • Ескіз
    Документ
    Розрахунки в середовищі Excel
    (Видавництво "Підручник НТУ "ХПІ", 2011) Коцаренко, Віктор Олексійович; Селіхов, Юрій Анатолійович; Горбунов, Костянтин Олександрович
    Розглянуто комп'ютерні технології розв'язання математичних задач у середовищі Excel. Наведено аналітичні і чисельні методи розв'язання математичних і прикладних задач. Наведено комп'ютерні технології обробки експериментальних даних - розв'язання задач інтерполяції в середовищі Excel. Розглянуто приклади використання Excel як системи керування базами даних та засоби Excel, що дозволяють працювати з даними із зовнішніх джерел. Наведено велику кількість вправ для самостійного навчання.