Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/2191
Title: Термодинамика химических реакций в технологии карбоната калия
Authors: Панасенко, Владимир Владимирович
Гринь, Григорий Иванович
Лобойко, Вячеслав Алексеевич
Лавренко, Антонина Александровна
Кобзев, Александр Викторович
Keywords: карбонат калия; поташ; химическая технология; термодинамика; диэтиламин; карбонизация; кальцинация; химические реакции; энергия Гиббса; диоксид углерода; гидратация; кристаллический карбонат; хлорид калия
Issue Date: 2012
Publisher: НТУ "ХПИ"
Citation: Термодинамика химических реакций в технологии карбоната калия / В. В. Панасенко, Г. И. Гринь, В. А. Лобойко и др. // Интегрированные технологии и энергосбережение. - 2012. - № 1. - С. 28-36.
Abstract: Methods of thermodynamic analysis showed dependence of Gibbs energy and equilibrium constants on temperature for the process of carbon dioxide hydration. Presented the most probable mechanism of the carbonization process with the formation of potassium bicarbonate immediately in crystalline form. Early reaction temperature detected for calcination of K₂CO₃ KHCO₃, which is 445,15 K (172 ºC) and interaction temperature of KHCO₃ with [(C₂H₅)₂NH₂]Cl and of K₂CO₃ with [(C₂H₅)₂NH₂]Cl, which are 339,15 K (66 ºC) and 293,15 K (20 ºC). Using respectively it was established that regeneration reaction of Dea from N,N-dietylammonium chloride calcium hydroxide was reversible and takes place at a substantial rate already at standard temperature of 298,15 K.
URI: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/2191
Appears in Collections:Кафедра "Автоматизація технологічних систем та екологічного моніторингу"
Кафедра "Хімічна технологія неорганічних речовин, каталізу та екології"
Кафедра "Інтегровані технології, процеси і апарати"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ITE_2012_1_Panasenko_Termodinamika khimicheskikh.pdf435,57 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record  Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.