Вісник № 13

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 25
  • Документ
    Наші вітання
    (НТУ "ХПИ", 2016) б/а
  • Документ
    Созидание и его реалии: от архаики до постомодернизма
    (НТУ "ХПИ", 2016) Вандышева-Ребро, Надежда Валентиновна
    В статье рассматривается формирование в истории человечества отношения человека как субъекта к вещам. Рассматриваются различные версии этих отношений на различных этапах существования человечества: архаическое сознание, христианская антропология, постмодернизм. Мифологическое, христианское, научное и постмодернистское сознание интересует с точки зрения реакции человека на вещь и отношения к ней. Христианско-антропологическая традиция представлена на примере творчества Н. В. Гоголя. В статье отмечается тот факт, что взаимодействие человека с материальными ценностями, которые он сам и создал, существенно отягощают бытие человека. Существование человека сводится, в конце концов, к постоянной борьбе двух начал: духовного и материального или вечного и преходящего, сиюминутного. Таким образом, вещь может существовать в жизни человека в двух версиях или как объект, что признано нормой, или же, к сожалению, может проявлять себя как субъект, что есть ужасным.
  • Документ
    Ціннісні орієнтири людини постсучасності
    (НТУ "ХПІ", 2016) Стасевська, Оксана Анатоліївна
    Стаття присвячена дослідженню людини постсучасного культурного простору, аналізу її здатності стати активним суб'єктом творення та оновлення вищих духовних цінностей. У статті розглядаються філософські інтерпретації осмислення людського існування з точки зору вибору ціннісних орієнтирів в контексті культури постсучасності, аналізується сутність самої людини, що потребує відповіді на питання, якими є характерні ознаки людини постсучасності.
  • Документ
    Личность, право, государство: правовое государство, права и свободы человека и гражданина
    (НТУ "ХПИ", 2016) Семко, Михаил Александрович; Братков, Никита Олегович
    В статье ставится задача рассмотреть понятия личности, права, государства: правовое государство, права и свободы человека, гражданина. Определить идеи гармонизации отношений личности и государства, фактическое положение человека, масштаб его свободы. Ставятся задачи на определение основных прав и свобод человека и гражданина. Так же в статье классифицируют обязанности: личные; политические; экономические; социальные; культурные. В связи с этим устанавливаются и рассматриваются обязанности гражданина Украины, которые прописаны в Конституции и приведены для общей наглядности.
  • Документ
    Учебный этикет и формирование культуры поведения студента ХТИ
    (НТУ "ХПИ", 2016) Петутина, Елена Александровна
    В статье анализируется становление учебного этикета в ХТИ конца ХІХ – начала ХХ ст. Особое внимание уделяется обязанностям и правам учащихся, деятельности кураторов и курсовых старост, практике профессорского дисциплинарного суда, а также студенческой униформе в формировании имиджа будущего специалиста.
  • Документ
    Сутність та місце захисту інтелектуальної власності в системі економічної безпеки підприємства
    (НТУ "ХПІ", 2016) Перевалова, Людмила Вікторівна; Окладна, Марина Георгіївна
    У статті розглядаються проблеми захисту інтелектуальної власності на підприємствах у сучасних економічних умовах. На думку авторів, успішний розвиток підприємства, його високі фінансові результати залежать від впровадження у виробництво об’єктів інтелектуальної власності. Конкурентоздатність підприємства, у свою чергу, залежить від наявності надійного механізму захисту інтелектуальних ресурсів. Розкриваються такі поняття як «захист інтелектуальної власності», «економічна безпека підприємства», розглядається сутність інтелектуальної безпеки та економічної безпеки підприємства, місце, яке займає захист інтелектуальної власності в системі економічної безпеки підприємства. Автори аналізують зовнішні та внутрішні загрози, які можуть завдати шкоди діяльності підприємства. Розглянута система захисту інтелектуальної власності, запропоновані основні напрямки забезпечення захисту об’єктів інтелектуальної власності на підприємстві.
  • Документ
    Особливості використання конкретизації при перекладі англомовних новин українською мовою
    (НТУ "ХПІ", 2016) Недайнова, Ірина Василівна; Славутський, Олексій Дмитрович
    У статті досліджуються лексичні та граматичні особливості застосування конкретизації як перекладацького засобу та проводиться аналіз причин її використання у перекладі конкретних текстів новин сучасних ЗМІ. Конкретизація як один з прийомів перекладацьких трансформацій розглядається як засіб досягнення семантичної еквівалентності вихідного тексту та тексту перекладу. В ході написання статті продемонстровано, як прийом конкретизації застосовується для відтворення слів з широкою семантикою, значення яких реалізується в контексті.
  • Документ
    Розвиток патентної системи як форми охорони винаходів
    (НТУ "ХПІ", 2016) Муренко, Олена Леонідівна
    У статті розкрита тема походження такого поняття як інтелектуальна власність, а також досліджено процес розвитку патентно-правової системи, як основи охорони даного виду власності. У процесі розгляду вищезгаданого питання визначено ту чітку відмінність між такими категоріями як «привілей» і «патент». Крім того, відзначено важливість розробленого Венеціанською Республікою Патентного Кодексу 1474 р., Положення якого і на сьогоднішній день простежуються в патентному законодавстві багатьох країн світу.
  • Документ
    В поисках истины
    (НТУ "ХПИ", 2016) Мищенко, Виктор Иванович
  • Документ
    Культурні герої НТУ "ХПІ": Марк Рейзен
    (НТУ "ХПІ", 2016) Міщенко, Марина Миколаївна
    Дана стаття стосовно життя і творчості відомого оперного співака Марка Осиповича Рейзена є складовою проекту, що проводить кафедра етики, естетики та історії культури Харківського політехнічного інституту під назвою «Культурні герої НТУ «ХПІ». Метою цього проекту є вивчення внеску студентів та викладачів ХПІ в культурне життя епохи. Харківський Політех має ряд своїх видатних людей – «культурних героїв» – в архітектурі, літературі, музиці, театральному мистецтві. Прикладом досягнення значної творчої висоти є Марк Рейзен, чий талант виявився в Політехнічному інституті, розкрився в Харківській консерваторії і підкорив світ.
  • Документ
    Оцінка та розвиток інноваційного потенціалу підприємства
    (НТУ "ХПІ", 2016) Матросов, Олександр Дмитрович; Омельченко, Вадим Ігорович
    В роботі сформульовано поняття інноваційного потенціалу підприємства. Розглянуті основні фактори, які формують та визначають рівень інноваційного потенціалу підприємства. Виконано аналіз сучасних методів оцінки інноваційного потенціалу. Розглянуті основні напрямки розвитку інноваційного потенціалу підприємства ( ріст кваліфікаційного та професійного рівня персоналу, освоєння нової техніки, технологій та нової продукції). З розвитком пріоритетних направлень в інноваційній діяльності пов’язані економічні результати підприємства.
  • Документ
    Роль Олександра Погорілка у становленні Харкова як міста – осередку європейської культури XIX століття
    (НТУ "ХПІ", 2016) Маліков, Василь Володимирович
    У статті аналізується теоретичний доробок та практичні заходи Олександра Костянтиновича Погорілка як визначного громадського діяча Харкова на межі ХІХ–ХХ століть. Його діяльність осмислюється автором у контексті процесів модернізації українського міста та засвоєння надбань тогочасної європейської цивілізації. Розкриваються соціальні, культурно-просвітницькі, гуманістичні аспекти діяльності О. Погорілка на посаді міського голови Харкова. Дослідження його подвижницької праці висвітлює ключову роль інтелігенції у розвитку міста.
  • Документ
    Залучення іноземних інвестицій в економіку України
    (НТУ "ХПІ", 2016) Макаренко, Марина Петрівна
    В статті визначено роль іноземних інвестицій в економіці країни, обумовлено суть та складові інвестиційного клімату. Проаналізовано динаміку обсягу залучених іноземних інвестицій в Україну, обсяг іноземних інвестицій в Україні у розрахунку на одну особу, а також розподіл прямих іноземних інвестицій в Україну за країнами-інвесторами. Виявлено основні чинники, які стримують приплив іноземних інвестицій в Україну. Визначено шляхи вирішення проблем іноземного інвестування.
  • Документ
    Метафора як засіб втілення наукового знання в англійській мові та проблема еквівалентності перекладу на українську
    (НТУ "ХПІ", 2016) Ляшкова, Ірина Ігорівна; Голікова, Оксана Миколаївна
    У статті розглядається функціонування метафори у науково-технічних текстах та розкриття способів перекладу термінів-метафор у науково-технічному контексті. Також розкривається і пояснюється необхідність використання метафор для розуміння наукових явищ та понять. Досліджуються способи та особливості передачі метафори у науково-технічному контексті українською мовою. Для забезпечення адекватного перекладу, перекладачеві при потребі слід вносити у текст певні поправки з врахуванням соціокультурних та психологічних аспектів споживача.
  • Документ
    Еволюція уявлень про вікову осудність і кримінальну відповідальність дітей
    (НТУ "ХПІ", 2016) Кузьменко, Олександр Васильович
    У статті досліджується розвиток правової думки України в аспекті уявлень про вікову осудність і кримінальну відповідальність неповнолітніх. Встановлюються соціально-економічні та політичні чинники зазначеного процесу, визначаються його етапи і тенденції. Здійснюється порівняльний аналіз документальних джерел та відповідних правових пам’яток в історії України. Особливістю статті є вивчення процесу становлення ранніх в історичному аспекті уявлень про можливість дитини с певного віку нести кримінальну відповідальність за вчинені злочини.
  • Документ
    ХПИ – обитель муз
    (НТУ "ХПИ", 2016) Красиков, Михаил Михайлович
  • Документ
    От интегральной подготовки к социально-гуманитарным технологиям (к 20-летию факультета)
    (НТУ "ХПИ", 2016) Кипенский, Андрей Владимирович
  • Документ
    Философско-культурологическое измерение системы "человек-культура" в условиях техноинтеллектуализации антропосферы: терминологический анализ
    (НТУ "ХПИ", 2016) Карпенко, Виталий Евгеньевич
    В статье эксплицируется потенциал терминологического анализа философии техноинтеллектуализации культуры для разрешения проблемы концептуализации философско-культурологического измерения феномена действительных и возможных процессов техноинтеллектуализации антропосферы. Сформулировано фундаментальное понятие для данной сферы исследований – «техноинтеллектуализация культуры». Это требующая гуманизирующего осмысления совокупность процессов как формального, так и содержательного прямого и опосредованного преобразования средствами техноинтеллекта в глобальных масштабах конституирующих культуру программ человеческой жизнедеятельности, преобразования всех сфер культуры.
  • Документ
    Щодо міжгалузевих зв'язків права у сфері інтелектуальної власності
    (НТУ "ХПІ", 2016) Гаєвая, Олександра Валентинівна
    У статті зіставляються міжгалузеві зв’язки права інтелектуальної власності з іншими інститутами приватного та публічного права. Визначаються функції права інтелектуальної власності. Розкривається сутність права інтелектуальної власності та її місце в системі права, зобов’язання в галузі інтелектуальної діяльності, загальні норми зобов’язального права: про сторони і види зобов’язань, виконання та способи забезпечення виконання, відповідальність за їх порушення і припинення зобов’язань. Особлива увага приділяється міжгалузевим зв’язкам права інтелектуальної власності.
  • Документ
    Синтез науки и образования как условие формирования компетентности студента на первых курсах обучения в университете
    (НТУ "ХПИ", 2016) Дольская, Ольга Алексеевна; Кириченко, Карина Сергеевна
    Одним из требований современной парадигмы образования является требование формировать у студентов навыки компетентности. Достаточно трудный, но необходимый компонент будущего специалиста, особенно с учетом его реализации профессиональной деятельности в новом информационном обществе. Центральным звеном в формировании компетентностей становится условия не только использования научного знания, но умения его органического синтеза с профессиональной деятельностью.