Вісник № 19

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/22973

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 19
  • Ескіз
    Документ
    Розробка комплексної методики оцінки екологічності природно-техногенних систем
    (НТУ "ХПІ", 2016) Ємельянова, Дар'я Ігорівна
    У статті розроблено алгоритмічне забезпечення встановлення рівня екологічності систем навколишнього природного середовища. Надане алгоритмічне забезпечення дозволяє встановити негативні фактори порушення гомеостазу природно-техногенних систем, надати комплексну оцінку екологічної якості природно-техногенних об’єктів. За запропонованим алгоритмом оцінки якості складного системного утворення з використанням MIPS-чисел, ризик-характеристик щодо стану об’єктів і факторів, пов’язаних з порушенням їх екологічності, одержано комплексну оцінку території дослідження (полігон твердих побутових відходів (ПТПВ) у Харківській області (м. Дергачі) і м. Рівне) з визначенням показників напруження і процесів дестабілізації екологічної безпеки. Проведені розрахунки на заданих територіях надали такі результати: за дією хімічних факторів впливу на водні системи відповідно до нормативів стану екологічний ризик на території Дергачівського і Рівненського ПТПВ визначений як прийнятний, чинником дестабілізуючої дії визнано хлориди.
  • Ескіз
    Документ
    Якість підземних та поверхневих вод Дергачівського району Харківської області
    (НТУ "ХПІ", 2016) Уткіна, Катерина Богданівна; Тирінова, Марина Романівна
    Методом атомної спектрофотометрії визначено якість підземної питної води та поверхневих вод р. Лопань Дергачівського району Харківської області на прикладі проб відібраних восени 2015 року та навесні 2016 року. Підземні води: дослідження показали значні відхилення показників від ГДК в усіх відібраних пробах, що говорить про низький рівень якості підземних вод району, що досліджувався. Поверхневі води р. Лопань: для річкової води було розраховано індекс забруднення води, згідно якого вода в р. Лопань може бути класифікована як "чиста" або "дуже чиста".
  • Ескіз
    Документ
    Основні напрямки підвищення ефективності використання основних засобів підприємства в сучасних умовах
    (НТУ "ХПІ", 2016) Смоловик, Раїса Федорівна
    У статті проаналізовані проблеми ефективного використання основних засобів та необхідність моніторингу показників їх використання у конкретних умовах підприємства з метою підвищення продуктивності. Розглянуті питання створення і освоєння нових видів продукції та підвищення її якості після проведення модернізації обладнання. Проведений розрахунок деяких організаційно-технічних заходів спрямованих на підвищення ефективності використання основних засобів.
  • Ескіз
    Документ
    Галузеві особливості управління процесами відтворення основних засобів машинобудівних підприємств
    (НТУ "ХПІ", 2016) Смоловик, Раїса Федорівна
    У статті проаналізовані проблеми управління процесами відтворення основних засобів машинобудівних підприємств з метою підвищення ефективності їх використання та потенційних можливостей оновленої техніки, вплив підвищення рівня організації праці на ріст продуктивності устаткування. Розглянуті основні напрямки внутрішнього та зовнішнього фінансування цими процесами. Запропоновані організаційно-технічні заходи, які, в першу чергу, впливають на підвищення продуктивності устаткування і праці у цілому та методи розрахунку умовного вивільнення робітників підприємства при використанні інноваційного устаткування, вплив цих заходів на зниження собівартості продукції.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження характеристик та окиснювальної стабільності рижієвої олії з наступним купажуванням
    (НТУ "ХПІ", 2016) Шульга, Євгенія Михайлівна; Шеманська, Євгенія Іванівна; Демидова, Анастасія Олександрівна
    Проаналізовано питання споживання та метаболізму жирів, співвідношення окремих жирних кислот у харчовому раціоні. Досліджено жирнокислотний склад та біологічну цінність рослинних олій холодного пресування. Обґрунтовано застосування окремих олій як джерела есенціальної α-ліноленової кислоти та вітамінів в харчових та олієжирових продуктах. Розроблено рецептуру купажованої олії зі збалансованим жирнокислотним складом для лікувально-профілактичного харчування, досліджено її тривалість зберігання методом автоокиснення.
  • Ескіз
    Документ
    Використання купажованих жирових основ в технології спредів
    (НТУ "ХПІ", 2016) Шеманська, Євгенія Іванівна; Шевченко, Ірина Олегівна; Литвиненко, Олена Анатоліївна
    У статті визначена теоретична і практична основа для створення нової групи жирових продуктів функціонального призначення, які гарантують раціональне співвідношення омега-3 та омега-6 кислот з врахуванням норм їх споживання. Науково обґрунтовано використання рослинних олій в якості джерела ессенціальних кислот та біологічно активних речовин. Розроблено спреди, які відрізняються збалансованим співвідношенням незамінних жирних кислот ω - 6 / ω - 3 як 4 : 1 і можуть бути використані як жировий компонент харчування людини та для виробництва оздоровчо-профілактичних продуктів.
  • Ескіз
    Документ
    Препарати танінів для підвищення стійкості пива
    (НТУ "ХПІ", 2016) Романова, Зоряна Миколаївна; Березка, Тетяна Олександрівна; Негрей, Олена Володимирівна; Короткий, Андрій Андрійович; Плахотна, Юлія Миколаївна; Літушко, Іванна Миколаївна
    Проведено дослідження впливу галотанінів Brewtan В, С і F на перебіг технологічного процесу приготування пива та визначено оптимальну кількість внесення танінів на стадії фільтрування готового пива. Показано, що застосування Brewtan В, С і F позитивно впливає на органолептичні і фізико-хімічні показники готового пива. Встановлено, що Br B, доданий на стадії затирання, гальмує процес оцукрення затору порівняно з Brewtan С та з контролем. Показано, що процес бродіння у зразках з додаванням Brewtan В на стадії затирання і Brewtan С на стадіях затирання, кип’ятіння і бродіння відбувається швидше ніж у контрольному зразку. Встановлено, що найкращі показники за органолептичною оцінкою виявились у зразка пива з додаванням Brewtan В (с = 2 г/гл) на стадії кип`ятіння сусла з хмелем. У цих зразках було відмічено приємний м`який смак в порівнянні з іншими зразками.
  • Ескіз
    Документ
    Извлечение липидов из отработанного фильтрующего порошка методом контактной экстракции
    (НТУ "ХПИ", 2016) Омельченко, Юлия Евгеньевна; Демидов, Игорь Николаевич
    В статье представлены результаты исследования извлечения липидов из отработанного фильтрующего порошка (зажиренный перлит) методом контактной экстракции. Установлены рациональные параметры процесса экстракции с использованием в качестве растворителей гексана и сивушного масла. Показано, что использование данных растворителей позволяет снизить остаточную масличность фильтрующего порошка ниже 2 % и максимально извлечь воскоподобные вещества.
  • Ескіз
    Документ
    Совершенствование методики изучения экстракции компонентов масличного сырья
    (НТУ "ХПИ", 2016) Матюхов, Дмитрий Владимирович; Кривонос, Наталья Александровна
    В статье проведен анализ существующих методик экстракции компонентов из масличного сырья, сформулированы требования к методике, позволяющей получать результаты полезные для решения технологических задач. Предложена методика, удовлетворяющая этим требованиям, и подробно описана установка для экстракции, позволяющая изучать кинетику процесса, проводимого как по методу орошения, так и по методу погружения. На примере крупки подсолнечного жмыха и гексана (при температуре 55–57 °C и гидромодуле 1:1) изучен выход масла от времени экстракции и приведен материальный баланс процесса, сходимость которого оценена как ± 0,6 %.
  • Ескіз
    Документ
    Защита масложировых продуктов от окислительной порчи
    (НТУ "ХПИ", 2016) Кричковская, Лидия Васильевна; Мироненко, Лилия Сергеевна
    В данной статье рассмотрены вопросы технологии увеличения сроков хранения и повышения биологической ценности продуктов, содержащих каротиноиды и масложировых продуктов соответственно. Авторами была поставлена задача изучить влияние антиоксидантов на динамику окисления и возможность стабилизации исследуемого каротин содержащего липидного продукта способом подбора наиболее доступных и эффективных АО для обеспечения высокой стабильности физико-химических показателей при хранении с учетом особенностей технологии получения. Использование ускоренного метода измерения поглощения кислорода позволило определить активность карнозина в синергизме с α-токоферолом как суммарного антиоксиданта для защиты как жировой начинки, так и каротина.