Вісник № 29

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 18 з 18
  • Документ
    Стендовые испытания каталитического нейтрализатора ДВС новой конструкции
    (НТУ "ХПИ", 2016) Ведь, Валерий Евгеньевич; Зебешев, Темирхан Зебешевич; Краснокутский, Евгений Владимирович; Гаевой, Михаил Александрович
    Проведен анализ данных эффективности конверсии отработанных газов разработанным экспериментальным блоком каталитической нейтрализации и штатным, который входит в комплект выпускного тракта двигателя внутреннего сгорания VW BBY. Сравнение показало, что экспериментальный и штатный блоки каталитической нейтрализации эквивалентны по показателям эффективности в процессах обезвреживания отработавших газов от оксида углерода (II), углеводородов и оксидов азота в режиме активного холостого хода.
  • Документ
    Дослідження енергозберігаючої обробки харчових продуктів
    (НТУ "ХПІ", 2016) Северин, Олексій Анатолійович; Колісниченко, Тетяна Олександрівна; Новік, Ганна Вікторівна; Дятченко, Карина Андріївна
    У роботі досліджувалося осмотичне видалення вологи, в якості попереднього способу який порушує цілісність структури клітини і посилення процесу електроосмосом. Електроосмотичне зневоднювання харчових продуктів інтенсивніше осмотичного, це обґрунтовано експериментально. Досліджувалася можливість комбінування електроосмосу і традиційних способів видалення вологи з харчових продуктів. Отримані результати свідчать про доцільність застосування електроосмосу для скорочення тривалості сушіння без погіршення фізико-хімічних показників продукту.
  • Документ
    Вплив факторів на піноутворення в технології молочних десертів з використанням карагінану
    (НТУ "ХПІ", 2010) Сабадош, Ганна Олександрівна
    Сформульовано інноваційний задум піноподібної десертної продукції та розроблено модель інноваційної стратегії технології десертів молочних із використанням карагінанів, піноподібної структури, у межах якої встановлено механізм регулювання технологічних властивостей рецептурних компонентів, що закріплені як параметри технологічного процесу. Обґрунтовано використання йота-карагінану для виробництва піноподібної десертної продукції на основі молока.
  • Документ
    Извлечение воскоподобных веществ из отходов вымораживания подсолнечного масла с использованием реакции алкоголиза
    (НТУ "ХПИ", 2016) Омельченко, Юлия Евгеньевна; Демидов, Игорь Николаевич
    В статье представлены результаты исследования извлечения воскоподобных веществ из отработанного фильтрующего порошка (зажиренный перлит) с использованием реакции алкоголиза. Установлены рациональные условия процесса алкоголиза с использованием в качестве катализаторов алкилсульфокислоту и концентрированную серную кислоту. Показано, что использование данных катализаторов позволяет получить этиловые эфиры жирных кислот и максимально извлечь воскоподобные вещества без предварительной экстракции липидной части из отработанного фильтровального порошка.
  • Документ
    О превращении йодид-ионов попутно-пластовых вод газоконденсатных месторождений в йод под воздействием озона
    (НТУ "ХПИ", 2016) Немец, Наталья Николаевна
    Исследовано получения йода из попутной пластовой воды газоконденсатного месторождения Украины, в которой содержится 50 мг/л йодид-ионов, 800 мг/л бромид-ионов при общей минерализации 253 г/л. Получены зависимости изменения степени превращения йодид-ионов в йод от времени, соотношения озон : йодид-ион, кислотности.
  • Документ
    Перспективи використання олії насіння сафлору у харчових та косметичних продуктах
    (НТУ "ХПІ", 2016) Мироненко, Лілія Сергіївна; Тимченко, Валентина Кузьмівна; Криштоп, Євгеній Анатолійович
    В даній статті представлений матеріал з огляду можливостей використання сафлорової олії в косметичній та харчовій промисловості. Відомо, що ця олія є лідером за вмістом есенціальної лінолевої кислоти, використовується для деяких медичних та фармацевтичних цілей. Виходячи з розглянутих матеріалів, можна констатувати, що сафлорова олія, враховуючи її корисні та безпечні для людини показники, може бути рекомендована для досліджень її використання в косметичній та харчовій промисловості.
  • Документ
    Технологічні аспекти запровадження системи безпечності харчових продуктів у схеми технохімконтролю сировини і готової продукції олієжирових виробництв
    (НТУ "ХПІ", 2016) Левчук, Ірина Володимирівна; Демидов, Ігор Миколайович; Тимченко, Валентина Кузьмівна
    У статті показано необхідність впровадження на підприємствах олійножирової галузі міжнародної системи забезпечення безпеки харчових продуктів (НАССР: Hazard Analysis and Critical Control Point – Аналіз показників та критичні точки контролю) як складової технохімконтролю сировини та готової продукції. На основі системного аналізу науково-технічної і нормативної літератури та результатів моніторингу вмісту природних та антропогенних екотоксикантів розроблено науково обґрунтовані інструментальні способи визначення пестицидів, поліхлорованих біфенілів, поліароматичних вуглеводнів та фталатів для одержання оперативної інформації в критичних точках контролю.
  • Документ
    Дослідження корозійної активності мінералізованих технологічних рідин
    (НТУ "ХПІ", 2016) Кустурова, Олена Валеріївна; Шевченко, Роман Олександрвич; Жуган, Оскар Анатолійович; Печеніжська, Аліна Вікторівна; Подольян, Олена Антонівна
    Розглянуто корозійні процеси, які впливають на продуктивність свердловин, в яких відбуваються фізико-хімічні процеси при технологічних операціях (закінчення, інтенсифікація, консервація та глушіння свердловин). Всесвітня практика встановила високі вимоги до технологічних рідин для зменшення негативного впливу на продуктивні властивості пластів. Спорудження та експлуатація свердловин в Україні відбувається не тільки в складних гірничо-геологічних умовах, але і в часи складної економічної кризи. Дані умови сприяють розвитку науково-дослідних робіт для мінімізації витрат на приготування технологічних рідин на основі відчиненої сировини. Технологічні рідини на основі синергетичних сумішей для проведення глушіння свердловин не повинні забруднювати продуктивні горизонти. Основа рідин глушіння є важливою для створення рецептур розчинів для глушіння свердловин у складних гірничо-геологічних умовах. Особу увагу слід приділяти густині розчинів для глушіння, щоб не допустити гідророзрив пласта.
  • Документ
    Дневные флуоресцентные пигменты на основе меламинотолуолсульфамидформальдегидного олигомера для эмалевых красок
    (НТУ "ХПИ", 2016) Дистанов, Виталий Баламирович; Фалалеева, Татьяна Васильевна; Мироненко, Лилия Сергеевна
    В статье рассмотрена возможность получения дневных флуоресцентных пигментов на основе меламинотолуолсульфамидформальдегидного олигомера с использованием некоторых производных 4-диалкиламинонафталимидов. С этой целью были использованы производные, которые могут образовывать химические связи с полимерной матрицей. Такой подход дает возможность получения новых химических структур с повышенной светостойкостью, яркостью, чистотой цвета, а также увеличивает миграционную стойкость при окрашивании некоторых полимеров в массе (например, полиэтилен, полипропилен и др.). Определены колориметрические характеристики эмалевых красок с использованием полученных пигментов.
  • Документ
    Антиоксидант з кори дуба як джерело поліфенолів у пивоварінні
    (НТУ "ХПІ", 2016) Данилова, Людмила Андріївна; Березка, Тетяна Олександрівна; Демидова, Анастасія Олександрівна; Бойко, Марина Іванівна; Арутюнян, Тетяна Володимирівна
    Наведено аналіз сучасного стану виробництва й застосування хмелю та продуктів його переробки в пивоварстві. Показані переваги й недоліки СО₂-екстракту хмелю в порівнянні з іншими продуктами переробки хмелю. Проведені дослідження, направлені на виявлення фенольних речовин рослинних антиоксидантів, що сприяють коагуляції білків і захисту від окиснення гірких речовин при кип'ятінні сусла із СО₂-екстрактом хмелю. Запропоновано технологію використання СО₂-екстракту хмелю разом з антиоксидантом з кори дуба, яка дає можливість одержати менш окиснене пиво із тривалим строком зберігання й економити хміль у кількості 8-10%. Крім цього, антиоксидант не тільки стабілізує якість пива, але й збільшує його фізіологічну цінність. Це може бути основою для створення нового сорту пива з підвищеною фізіологічною цінністю.
  • Документ
    Требования к выбору конструкционных материалов при проектировании и изготовлении оборудования для химической промышленности
    (НТУ "ХПИ", 2016) Данилов, Юрий Борисович; Перцев, Леонид Петрович
    В статье показаны основные требовании которые необходимо учитывать при проектировании и изготовлении сосудов и аппаратов работающих в химической и нефтегазовой промышленности, энергетике, при повышенных давлениях, температурах, коррозионных средах. Показано влияние различных факторов на выбор конструкционных материалов: внешних и внутренних рабочих условий, связанными со свойствами данного материала. К факторам первой группы относятся температура, давление, скорость движения и свойства среды, особенности технологического процесса, возможные примеси, атмосферная влажность и загрязнённость атмосферы. Ко второй группе факторов относятся физико-механические и технологические свойства материалов. Наиболее важными характеристиками механических свойств, при выборе материалов являются, как известно, предел прочности или временное сопротивление σв, предел текучести σт, относительное удлинение δ, относительное сужение ψ, модуль упругости при растяжении E (модуль продольной упругости), коэффициент Пуассона μ, ударная вязкость αн, ползучесть. Знание указанных факторов позволяет конструктору разрабатывать надежное, технологичное оборудование.
  • Документ
    Гармонізація як парадигма ефективного менеджменту проектів переробки-утилізації полімерних відходів
    (НТУ "ХПІ", 2016) Бухкало, Світлана Іванівна; Ольховська, Оксана Ігорівна; Іглін, Сергій Петрович
    В статті наведені можливості вирішення деяких задач з метою підвищення ефективності використання ТПВ та відходів різних галузей промисловості на комплексному підприємстві, яке може забезпечувати усі свої енергетичні потреби самостійно. Дослідження спрямовані на вивчення таких питань як організація збирання і транспортування відходів, їх ідентифікація та методи контролю якості; вибір науково-обгрунтованих методів переробки та утилізації полімерів як частки ТПВ; розробка необхідних технологічних схем та обладнання для переробки відходів; вибір підприємств для утилізації полімерів і виду енергетичних ресурсів для реалізації цих проектних рішень.
  • Документ
    Екологічнобезпечні моделі комплексної утилізації-модифікації полімерних відходів як частини твердих побутових відходів
    (НТУ "ХПІ", 2016) Бухкало, Світлана Іванівна
    В статті наведені можливості вирішення науково-обгрунтованих задач підвищення ефективності використання відходів різних галузей промисловості на комплексному підприємстві, яке може забезпечувати усі свої енергетичні потреби самостійно. Дослідження спрямовані на вивчення таких питань як розробка моделей комплексної утилізації-модифікації полімерної частки ТПВ з урахуванням організації збирання і транспортування відходів, їх класифікація-ідентифікація та методи контролю якості, маркування відповідно до загальноприйнятої класифікації полімерів; вибір науково-обгрунтованих методів переробки та утилізації полімерів; розробка необхідних технологічних схем, вибір добавок для модифікації та обладнання для переробки полімерних відходів; вибір підприємств для реалізації утилізації полімерів і виду енергетичних ресурсів для реалізації цих проектних рішень.
  • Документ
    Деякі аспекти раціонального харчування при підготовці спортсменів високої кваліфікації
    (НТУ "ХПІ", 2016) Білоус, Олеся Валеріївна
    В статті наведені деякі аспекти раціонального харчування, що є вагомими при підготовці спортсменів високої кваліфікації. Розглянуто вплив інтенсивних тренувань на процеси, що впливають на функціональні можливості клітинних мембран. Проаналізовано фактори, що є основними у впливі на ліпіди біологічних мембран: перекисне окиснення ліпідів; жирнокислотний склад ліпідів; характер конфігурації ненасичених жирних кислот, що входять до складу ліпідів біологічних мембран. Досліджено влив екзогенних антиоксидантів на стабільність ліпідів до процесів окиснення. Надано практичні рекомендації щодо раціоналізації харчування спортсменів для збереження та формування здорових клітинних мембран під час інтенсивних тренувань та змагань.
  • Документ
    Оптимизация энергопотребления ректификационной установки на основе интеграции тепловых потоков
    (НТУ "ХПИ", 2016) Бабак, Татьяна Геннадиевна; Балюк, Светлана Олеговна; Голубкина, Ольга Александровна; Пономаренко, Евгения Дмитриевна
    Проведен анализ современных подходов к энергосбережению в химической технологии. Произведена экстракция данных ректификационной установки разделения смеси фурфурол-вода и выявлены недостатки в организации рекуперации энергии потоков системы. С помощью технологий пинч-анализа была проведена реконструкция существующей технологической схемы: для экономически обоснованного значения Tmin спланирована сеть теплообменников, обеспечивающая максимально возможную рекуперацию энергии в системе. Рассчитаны параметры теплообменного оборудования.
  • Документ
    Модернизация процесса ректификации частично растворимой азеотропной смеси фурфурол-вода
    (НТУ "ХПИ", 2016) Бабак, Татьяна Геннадиевна; Голубкина, Ольга Александровна; Малышко, Юрий Валериевич; Пономаренко, Евгения Дмитриевна
    Проведен анализ способов разделения азеотропных бинарных смесей. Проведено обследование ректификационной установки для разделения частично растворимой смеси фурфурол-вода. Определены характеристики тепловых потоков системы и на основе принципов пинч-анализа предложено решение по модернизации установки с целью минимизации потребления внешних утилит для экономически обоснованного значения минимального температурного напора в теплообменном оборудовании, Tmin. Подобраны пластинчатые теплообменные аппараты для рекуперации энергии.
  • Документ
    Особливості технології харчових олієжирових емульсій оздоровчого призначення
    (НТУ "ХПІ", 2016) Анан'єва, Валерія Вікторівна; Кричковська, Лідія Василівна; Бєлінська, Анна Павлівна; Варанкіна, Олександра Олександрівна
    Проаналізовано дослідження у галузі створення харчових олієжирових емульсій оздоровчого призначення. Обґрунтовано використання купажованої олійної основи, збалансованої за співвідношенням поліненасичених жирних кислот. Запропоновано використання у якості технологічних інгредієнтів комплексного загусника некрохмальної природи та комплексного підкислювача. Обґрунтовано введення у рецептуру майонезного соусу порошку шкірки винограду, як джерела біологічно активних речовин та підвищувача здатності до згущування низькожирних емульсій. Оптимізована рецептура майонезного соусу оздоровчого призначення для споживання всіма групами населення.
  • Документ
    Аналіз граматичних можливостей науково-технічного перекладу
    (НТУ "ХПІ", 2016) Агейчева, Анна Олександрівна; Комарова, Олександра Іванівна
    Метою даного дослідження є виявлення основних граматичних труднощів при перекладі англомовних науково-технічних текстів українською мовою і пропозиція способів їх подолання. Граматичні труднощі перекладу згруповані в шість груп залежно від виду граматичних явищ, якими вони викликані. Порушена проблема граматичного буквалізму і його наслідків, що позначаються на якості перекладу. З метою подолання труднощів перекладу граматичного характеру запропоновано проведення ряду перекладацьких трансформацій, а саме: пермутації, субституция, додавання, опущення і комплексна трансформація. Дано обґрунтування необхідності трансформацій при перекладі з англійської мови на українську. У заключній частині статті зроблено висновок про те, що вміння і навички виконання перекладацьких трансформацій є істотним компонентом професійної компетенції перекладача, тому вироблення цих навичок і правильне вживання трансформацій при перекладі вимагають достатнього часу і уваги. Застосування трансформацій має бути направлено на адекватну передачу сенсу оригінального тексту з урахуванням норм мови перекладу.