Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/26186
Title: Методы прогнозирования шероховатости поверхности: Обзор
Authors: Добротворский, Сергей Семенович
Басова, Евгения Владимировна
Keywords: физико-химические свойства; искусственный интеллект; ИИ; автоматизированное проектирование; теория Крагельского; теория пластичности
Issue Date: 2010
Publisher: НТУ "ХПИ"
Citation: Добротворский C. С. Методы прогнозирования шероховатости поверхности: Обзор / C. С. Добротворский, Е. В. Басова // Вестник Нац. техн. ун-та "ХПИ" : сб. науч. тр. Темат. вып. : Технологии в машиностроении. – Харьков : НТУ "ХПИ", 2010. – № 41. – С. 23-45.
Abstract: Основна проблема механообробки - досягнення необхідної якості виробу. На жаль, таку характеристику якості, як шорсткість поверхні, важко гарантувати. Метою даної статті є подання різних методологій і методик, які сьогодні використовуються закордонними дослідниками для пророкування шорсткості поверхні. У роботі представлений опис кожного з підходів, з деякими перевагами й недоліками.
The general manufacturing problem can be described as the achievement of a redefined product quality with given equipment, cost and time constraints. Unfortunately, for some quality characteristics of a product such as surface roughness it is hard to ensure that these requirements will be met. This paper aims at presenting the various methodologies and practices that are being employed by foreign researchers for the prediction of surface roughness. Each approach with its advantages and disadvantages is outlined and the present and future trends are discussed.
URI: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/26186
Appears in Collections:Вісник № 41
Кафедра "Технологія машинобудування та металорізальні верстати"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
vestnik_KhPI_2010_41_Dobrotvorskiy_Metody.pdf8,64 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record  Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.