Вісник № 07

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 21
  • Документ
    Математична модель первинного перетворювача лінійних переміщень з рухомим приймачем поверхневих акустичних хвиль
    (НТУ "ХПІ", 2016) Жовнір, Микола Федорович
    Наведена математична модель, що розроблена на основі дельта-функцій, первинного перетворювача (ПП) лінійних переміщень з використанням фазових набігань на поверхні п'єзоелектричного звукопроводу електричного поля поверхневих акустичних хвиль (ПАХ), які приймаються рухомим приймачем. Модель дозволила отримати залежності характеристик ПП від положення кожного електрода зустрічно-штирового перетворювача приймача ПАХ відносно акустичного потоку. Теоретичні співвідношення, результати чисельних розрахунків дозволяють обґрунтовувати конструктивні та електричні параметри ПП в залежності від заданих метрологічних характеристик перетворювача лінійних переміщень.
  • Документ
    Методика розрахунку видування ¹³⁷Cs у чорнобильській зоні відчуження після природних пожеж
    (НТУ "ХПІ", 2016) Ващенко, Володимир Миколайович; Сидоренко, Володимир Леонідович; Кордуба, Ірина Богданівна
    Наведено модель дефляції (вітрового переносу) радіоактивних продуктів згоряння після природної пожежі у Чорнобильській зоні відчуження, що використовується для розрахунку горизонтальної міграції радіонуклідів у вигляді модуля дефляції. Запропонована методика розрахунку переносу еолового матеріалу, в якому містяться радіонукліди. Звертається також увага на те, що вогняні смерчі, які часто утворюються в зонах пожеж, є особливим маловивченим явищем, здатним створити небезпечну радіаційно-екологічну ситуацію шляхом інтенсивного підйому радіоактивних субстанцій на значні висоти та перенесення їх із зони пожежі на значні відстані.
  • Документ
    Аналітичне дослідження вертикальних коливань плавучого доку у нелінійній постановці з урахуванням заякоріння
    (НТУ "ХПІ", 2016) Терлич, Станіслав Володимирович
    У статті виконане дослідження вертикальних коливань плавучого доку при умові його постановлення на станові якоря. Виконане математичний опис поведінки плавучого доку від хвиль та тиску вітру. Запропоновано ряд рівнянь для визначення амплітуди вертикальних коливань. Розроблено ряд залежностей для визначення силових факторів у якірних канатах (ланцюгах) та реакцій на станових (мертвих) якорях. Наведено рекомендації щодо використання запропонованих залежностей при їх використанні у практичних розрахунках.
  • Документ
    Моделирование поведения лица принимающего решения на виртуальном предприятии. Применение моделей в информационных технологиях
    (НТУ "ХПИ", 2016) Собчак, Андрей Павлович; Попова, Ольга Игоревна
    Проведен анализ математических моделей, описывающих поведение руководителя виртуального предприятия. Освещены проблемы создания искусственного интеллекта, как совокупности средств программного обеспечения, которые по своему принципу действия сходны с интеллектом человека и существенно облегчают его умственный труд, помогают в решении задач и расширяют границы познания окружающего мира и определения, что необходимо предпринять для того, чтобы принцип действия и оперативности искусственного интеллекта был максимально приближен к человеческому мозгу. При этом установлена связь искусственного и естественного интеллекта.
  • Документ
    Выбор программных инструментов для компьютерных презентаций учебного назначения
    (НТУ "ХПИ", 2016) Шеховцова, Виктория Ивановна; Сажко, Галина Ивановна
    В статье делается обзор исследований подходов к использованию презентаций в учебных целях и предложена авторская классификация типов презентаций по принципу построения. Выделены основные технологии представления материала и дана их отличительная характеристика. Рассмотрены наиболее популярные программные продукты для создания презентаций. Даны краткие описания их инструментальных возможностей в проекции создания презентаций учебного назначения. Обозначены их преимущественные и слабые стороны для различных вариантов визуализации учебного материала. Указаны приоритетные среды для презентаций разного типа.
  • Документ
    Розробка багатопотокових мобільних додатків інформаційно-навчального призначення
    (НТУ "ХПІ", 2016) Сав'юк, Лариса Олександрівна; Іванів, Роман Богданович
    Розглянуті підходи до застосування мобільного навчання в системі освіти, визначена сутність мобільного навчання, його співвідношення з дистанційним й електронним навчанням, а також окреслені його переваги і недоліки. Запропоновано моделі впровадження мобільного навчання в навчальний процес вищих навчальних закладів. Наведений опис розробленого мобільного додатку інформаційно-навчального призначення, який націлений на інтеграцію мобільних технологій в організацію навчального процесу кафедри Інформаційно-телекомунікаційних технологій та систем інституту інформаційних технологій Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.
  • Документ
    Розробка рецептури пива з додаванням хвойного екстракту
    (НТУ "ХПІ", 2016) Пенкіна, Наталія Михайлівна; Татар, Лариса Василівна
    Запропоновано розробку рецептури пива з додаванням нетрадиційної рослинної сировини та побудовано математичну модель із метою прогнозування вмісту хмелю та хвої сосни звичайної. Доведено доцільність часткової заміни хмелю на хвою сосни звичайної та визначено вплив цих інгредієнтів на органолептичні показники і вміст дубильних речовин у готовому продукті. Установлено співвідношення складових рецептури, які забезпечили максимальне наближення до заданих показників розробленого пива. Визначено хімічний склад розробленого пива.
  • Документ
    Метод оценки отклонений результатов выполнения судном рейса под влиянием факторов риска
    (НТУ "ХПИ", 2016) Онищенко, Светлана Петровна; Вишневская, Ольга Дмитриевна
    В данной статье идентифицирована система факторов риска, обуславливающих изменения результатов выполнения судном рейса. Установлено влияние указанных факторов на временные и стоимостные параметры, характеризующие работу судна в рейсе. Получено выражение суточной прибыли судна с учетом возможных отклонений временных и стоимостных параметров. Для оценки величины возможных отклонений рассматриваемых параметров предлагается подход, основанный на идее VAR-метода, представлены результаты соответствующих статистических исследований.
  • Документ
    Розрахунок механічних напружень на основі вимірювань двопроменезаломлення у звукопроводах ПАХ-пристроїв
    (НТУ "ХПІ", 2016) Олійник, Остап Олегович; Жовнір, Микола Федорович; Циганок, Борис Архипович
    В статі приведені результати дослідження внутрішніх механічних напружень в п’єзокристалі LiNbO₃ YZ-зрізу, а також приповерхневих механічних напружень, які виникають у звукопроводах після напилення зустрічноштирьових перетворювачів (ЗШП) при виготовленні пристроїв на поверхневих акустичних хвилях (ПАХ). Виміряний розподіл величини двопроменезаломлення з використанням методу модуляційної поляриметрії та розрахована на його основі відносна анізотропія механічних напружень у звукопроводі. Результати досліджень фотопружних властивостей звукопроводів демонструють високу чутливість модуляційно-поляризаційного методу вимірювання для контролю якості п’єзокристалів та виявлення залишкових приповерхневих механічних напружень після напилення ЗШП.
  • Документ
    Комбинированный метод нанесения покрытий посредством электролитно-плазменной технологии
    (НТУ "ХПИ", 2016) Негруб, Светлана Леонидовна; Володько, Евгений Григорьевич
    В работе описывается комбинированный метод подготовки и нанесения покрытия посредством применения комбинированной электролитно-плазменной технологии (ЭПТ). Разработан продуктивный, экологически безопасный и экономически выгодный технологический процесс подготовки и нанесения покрытий с использованием современных технологий, который позволяет практически полностью заменить стандартные методы подготовки поверхности и нанесения покрытий. Исследованы характеристики покрытий полученных с применением разработанного технологического процесса. Показано, что в процессе обработки используются экологически безопасные электролиты на основе солей, полученное покрытие удовлетворяет требованиям.
  • Документ
    Теоретичні дослідження розподілу температурних полів кар’єрного автосамоскиду при перевезенні гарячих сталеплавильних шлаків
    (НТУ "ХПІ", 2016) Монастирський, Юрій Анатолійович; Вівчарик, Андрій Степанович
    Виконано теоретичні дослідження методом кінцевих елементів розподілу температурних полів в елементах конструкції кар’єрного автосамоскиду при перевезенні гарячих сталеплавильних шлаків при різних ступенях завантаження та різних порах року. Результати досліджень можуть бути використані при експлуатації спеціальної техніки, що перевозить гарячі сипучі вантажі. Розроблені заходи по зниженню негативного впливу високих температур на надійність роботи кар’єрних автосамоскидів.
  • Документ
    Модель распределения теплового потока в теплообменнике аппарата искусственного кровообращения
    (НТУ "ХПИ", 2016) Максименко, Виталий Борисович; Шлыков, Владислав Валентинович; Данилова, Валентина Анатольевна
    Предложена 3D-модель распределения теплового потока в теплообменнике аппарата искусственного кровообращения, которая позволяет контролировать температуру крови на выходе теплообменника в условиях искусственного кровообращения. Геометрическая форма теплообменника в системе MSC Sinda представляет собой куб, который содержит греющий теплоноситель – воду и трубки с нагреваемым теплоносителем – кровью. Реализация модели распределения теплового потока в теплообменнике для аппарата искусственного кровообращения в системе MSC Sinda дает распределение температур на входе и выходе теплообменника.
  • Документ
    Механизм обеспечения организационно-экологической устойчивости транспортной системы в среде промышленных зон
    (НТУ "ХПИ", 2016) Лямзин, Андрей Александрович; Хара, Марина Владимировна; Украинский, Евгений Александрович
    Рассматривается механизм формирования "график-расписание", обеспечивающего пространственное изменение маршрутных линий (перемаршрутизации) на временном отрезке для эффективной деятельности транспортных систем в среде промышленных зон, с минимальным воздействием на ее экологическую составляющую. "График-расписание" позволит обеспечить разумное управление эффективным взаимодействием транспортных систем и среды промышленных зон и может быть реализован в системе управления департамента крупными муниципальными образованиями.
  • Документ
    Розробка та дослідження алгоритмів розв’язання задачі маршрутизації з поверненням товару
    (НТУ "ХПІ", 2016) Кузнєцов, Костянтин Анатолійович; Антоненко, Світлана Валентинівна; Данилов, Тарас Ігорович; Скачков, Андрiй Олександрович
    Розглядаються існуючі точні та евристичні алгоритми розв’язку задачі маршрутизації з поверненням товару. Більш докладно розкривається задумка евристичного алгоритму табу пошуку. На його основі з певними евристиками знаходження початкового рішення, побудови сусідніх розв’язків та покращення знайденого розв’язку пропонується новий алгоритм. Приводяться результати роботи алгоритму на тестових даних, що були запропоновані авторами, які розглядали цю проблему раніше, та їх порівняння. Запропонований алгоритм може бути використаний для розв’язання подібних задач у системах реального часу, оскільки евристичний алгоритм навіть на великих наборах даних надає результат за прийнятний час.
  • Документ
    Прогнозування обсягів утворення твердих побутових відходів в місті Житомирі
    (НТУ "ХПІ", 2016) Коцюба, Ірина Григорівна; Щербатюк, Анна Федорівна; Годовська, Тетяна Борисівна
    Опановували практичний досвід поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ) в Україні і розвинених країнах світу. Вивчили тео-ретико-методологічні підходи щодо проведення аналізу процесів утворення ТПВ з врахуванням екологічних, соціальних і економічних факторів. Створено науково-методичне забезпечення для прогнозування обсягів утворення ТПВ на території міста. Виявлена залежність накопичення твердих побутових відходів від впливу основних соціальних, екологічних і економічних факторів, які забезпечили б можливість прогнозувати їх динаміку в якості основи ефективних управлінських рішень в області регіональної екологічної безпеки.
  • Документ
    Особливості формування сервовитної плівки у високонаповнених прескомпозитах
    (НТУ "ХПІ", 2016) Кашицький, Віталій Павлович; Садова, Оксана Леонідівна; Люшук, Олександр Миколайович
    Перспективним напрямком в сучасному трибоматеріалознавстві є розробка полімеркомпозитів, здатних до ініціювання процесів самоорганізації під час експлуатації, що призводить до формування в поверхневих шарах трибоконтакту нових стійких структур. Тому основну увагу акцентовано на особливостях виникнення ефекту вибіркового перенесення в епоксикомпозитах, наповнених порошками на основі міді та базальтовим волокном. Проаналізовано результати експериментальних досліджень та вибрано оптимальний склад епоксикомпозиту, за якого формується мідна плівка і стабілізується процес фрикційної взаємодії. Проведено хімічний аналіз трибоповерхні епоксикомпозитного матеріалу оптимального складу.
  • Документ
    Практичні аспекти управління якістю при формуванні бізнес-моделі підприємства ресторанного господарства
    (НТУ "ХПІ", 2016) Гросул, Вікторія Анатоліївна; Іванова, Тетяна Павлівна
    У статті досліджено сутність основних категорій управління якістю. Визначені основні критерії управлінні якістю послуг на підприємствах ресторанного господарства. Сформовано систему параметрів оцінки якості послуг підприємства ресторанного господарства. Розроблено інтегровану модель впливу якості послуг підприємства ресторанного господарства на критерії результативності діяльності. Обґрунтовано методичний інструментарій комплексної оцінки якості послуг підприємств ресторанного господарства. Результати досліджень можуть бути використані при побудові системи управління якістю на підприємствах ресторанного господарства.
  • Документ
    Системний підхід до зниження екологічної небезпеки вентиляції резервуарів з нафтопродуктами
    (НТУ "ХПІ", 2016) Гарбуз, Сергій Вікторович
    Розглядається несприятливий екологічний вплив на довкілля викидів із резервуарів з залишками нафтопродуктів під час їх провітрювання перед проведенням ремонтних та інших видів робот. Наведені розрахунки щодо екологічного впливу об’єктів на атмосферу. Результатом досліджень є розроблений механізм системного підходу до зниження екологічної небезпеки вентиляції резервуарів з нафтопродуктами. Скорочення тривалості робіт з очищення резервуарів і зниження рівня пожежовибухонебезпеки при їх вентиляції потрібує вивчення всіх фізичних факторів та закономірностей, що впливають на цей процес.
  • Документ
    Метод многокритериально-вариационной оптимизации озонометрических измерений в прибрежных зонах
    (НТУ "ХПИ", 2016) Асадов, Хикмет Гамид; Зейналова, Шана Низами
    Предложен метод многокритериально-вариационной оптимизации для решения специализированных задач физики атмосферы, в частности для многодиапазонных интегрированных озонометрических измерений. Предлагаемый метод предусматривает наложение определенного ограничения на интеграл второго члена взвешанной скалярной суммы частных критериев парафазно зависящих от искомой функции, определяющей условия проведения измерительного эксперимента. Конкретно рассмотрена задача оптимального интегрированного во времени измерения общего количества озона в атмосфере при использовании бортового комплекса, осуществляющего измерения в ультрафиолетовом и видимом диапазонах.
  • Документ
    Методика накопичення діагностичної інформації при виконанні діагностування в розподілених базах знань пілотажно-навігаційного комплексу повітряного судна
    (НТУ "ХПІ", 2016) Арделян, Вікторія Віталіївна; Обідін, Дмитро Миколайович; Мусієнко, Андрій Петрович
    В роботі розроблена методика накопичення діагностичної інформації при виконанні діагностування в розподілених базах знань пілотажно-навігаційного комплексу повітряного судна. Крім того, розроблено процедуру визначення коректного модуля, який виконуватиме алгоритм діагностування і передає інформацію про семантичний стан розподіленої бази знань до системи управління. Встановлено умови діагностування розподіленої бази знань: можливість поділу на модулі, які повинні бути зв'язані між собою і здатні перевіряти один одного; кожен модуль повинен мати вільний обчислювальний ресурс.