Вісник № 16

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 17 з 17
  • Документ
    Загальний рівень травматизму та в будівельній галузі в Харківській області за 2008 рік
    (НТУ "ХПІ", 2009) Загребельний, І. М.; Шеренков, І. А.; Архіпов, О. В.
    В статті на основі інформаційних материалів териториального управління Держгірпромнагляду в Харківській області наведено дані про рівень травматизму за 2008 рік.
  • Документ
    Щодо необхідності перегляду навчальних програм з дисципліни "Безпека життєдіяльності"
    (НТУ "ХПІ", 2009) Волненко, Н. Б.; Богатов, О. І.; Кулявець, Ю. В.; Литвиненко, В. М.
    В роботі розглянуті питання що до необхідності реформування типової програми з дисципліни "Безпеки життєдіяльності" на підставах приєднання освітнього процесу до вимог Булонської системи та з урахуванням принципів державного регулювання вивчення дисципліни "Безпека життєдіяльності" у вищих навчальних закладах технічного напрямку.
  • Документ
    Пропозиції щодо розрахунку часу роботи в ізолюючих апаратах
    (НТУ "ХПІ", 2009) Стрілець, В. М.
    На основі аналізу конструктивних особливостей сучасних ізолюючих апаратів, а також результатів експериментальних досліджень роботи газодимозахисників наведені пропозиції, які доцільно використовувати на посту безпеки, щодо спрощення розрахунків часу роботи.
  • Документ
    До питання про необхідність підготовки студентів ВНЗ до створення сім'ї і виховання дітей на засадах здорового способу життя
    (НТУ "ХПІ", 2009) Шахненко, В. І.
    В роботі обґрунтована необхідність введення у вищих навчальних закладах України спецкурсу (навчального предмету) «Підготовка студентів ВНЗ до створення сім'ї і виховання дітей на засадах здорового способу життя». Автор коротко викладає проблеми, які розглядав би цей спецкурс (навчальний предмет).
  • Документ
    Безопасная печная атмосфера для защиты от окисления при высокотемпературной термической обработке
    (НТУ "ХПИ", 2009) Нестеров, А. В.
    Представлен способ получения безопасной, с точки зрения пожаро– и взрывобезопасности, печной защитной атмосферы, предназначенной для защиты деталей от окисления при высокотемпературной термообработке.
  • Документ
    Получение биогаза из органики очистных сооружений
    (НТУ "ХПИ", 2009) Нестеренко, Е. В.
    В статті розглядаються параметри виходу біогазу при переробці стічних вод очисних споруд, залежно від дози завантаження метантенків, складу органічної маси і температурного режиму. А так само розглянута деяка математична залежність на основі літературних даних і узагальнення експлуатаційних даних.
  • Документ
    Проблема деградации экосистем бассейнов малых рек на урбанизированных территориях
    (НТУ "ХПИ", 2009) Масс, Е. Н.
    Розглянуто причини деградації екосистем басейнів малих річок урбанізованих територій. Вказано основні напрямки в дослідженні екосистем малих річок тепер і в перспективі
  • Документ
    Некоторые результаты биотестирования поверхностных стоков машиностроительного предприятия
    (НТУ "ХПИ", 2009) Максименко, Елена Аркадиевна
    В статье приведены результаты биотестирования поверхностных стоков промышленного предприятия. Биотестирование на дафниях показало острую токсичность поверхностных стоков. При 60 кратном разбавлении стоков выживаемость дафний составляла 51,3% ,что характеризует стоки как слаботоксичные
  • Документ
    Щодо питання визначення фізико-хімічних процесів глибинного радіоактивного забруднення
    (НТУ "ХПІ", 2009) Лазутський, А. Ф.; Писарєв, А. В.; Табуненко, В. О.
    У статті розглянуто деякі аспекти визначення фізико-хімічних процесів глибинного радіоактивного забруднення. В результаті проведеного аналізу встановлено, що по мірі збільшення експозиції забруднення можлива іонообмінна адсорбція і в подальшому дифузія радіонуклідів, яка визначає глибинне забруднення та вимагає застосування відповідних способів дезактивації.
  • Документ
    Використання ігрових форм – ефективна методика проведення олімпійських змагань студентів
    (НТУ "ХПІ", 2009) Латишева, Майя Михайлівна; Павленко, Тетяна Семенівна; Твердохлєбова, Наталя Євгеніївна
    У статті розглянуто особливості організації та проведення сучасних олімпійських змагань студентів. Для узгодженої діяльності всіх учасників змагань слід звернути особливу увагу на використання ділових ігор, що максимально розкривають творчі здібності студентів, виховують у них самостійне мислення, комунікативні якості, вміння приймати рішення у нестандартних ситуаціях за малий відрізок часу. Авторами сформульовані умови формування творчої діяльності учасників олімпіад. Зроблені висновки та внесені пропозиції щодо ефективного використання ділових ігор як у навчальному процесі, так і у предметних олімпіадах.
  • Документ
    Норматиное обеспечение безопасной эксплуатации трубопроводов системы охлаждения активной зоны АЭС
    (НТУ "ХПИ", 2009) Кипоренко, А. С.; Трищ, Р. М.; Полищук, С. М.
    Усовершенствовано нормативное обеспечение безопасной эксплуатации трубопроводных систем АЭС, подверженных вибрационному нагружению. Рассмотрена задача определения собственных и вынужденных колебаний трубопроводных систем, проведена отстройка от резонанса, вызываемого пульсациями давления, что позволило снизить усталостное напряжение.
  • Документ
    Моніторинг шкідливих факторів довкілля: економічний аспект
    (НТУ "ХПІ", 2009) Глива, В. А.; Левченко, Л. О.
    Розглянуто економічне оцінювання ефективності моніторингу фізичних параметрів середовища з врахуванням специфіки контролю рівнів електромагнітних полів та випромінювань, шуму та іонізації повітря. Для отримання фактологічного матеріалу використовувався раніше розроблений програмно-технічний комплекс.
  • Документ
    Гигиена зрительной работы оператора ЭВМ
    (НТУ "ХПИ", 2009) Дудник, Г. И.; Шмирко, В. И.; Писарский, А. А.
    Проведен анализ влияния длительной работы (стаж 3, 5, 10 лет) за компьютером на динамику, качество выполняемой работы и здоровье специалистов. Даны рекомендации позволяющие снизить негативное воздействие ЭВМ на здоровье пользователей.
  • Документ
    Экологически безопасные ресурсосберегающие системы на мойке автотранспортаa
    (НТУ "ХПИ", 2009) Букатенко, Наталья Алексеевна
    В даній статті приведені сучасні вітчизняні і закордонні водоочисні системи на мийці автотранспорту. Розглянуті ступені очищення різних схем по зваженим речовинам, нафтопродуктам та синтетичним поверхнево-активним речовинам. Показано вплив поверхнево-активних речовин на зміну складу та властивостей стічних вод після мийки автомобілів. Показана необхідність розробки замкнутої системи мийки автомобілів з очищенням миючих розчинів.
  • Документ
    Информационное обеспечение систем управления охраной труда на предприятиях
    (НТУ "ХПИ", 2009) Богатов, О. И.; Волненко, Н. Б.; Кулявец, Ю. В.; Сарахманов, Д. Д.
    Рассматривается необходимость системного подхода к разработке информационных подсистем систем управления охраной труда на производственных предприятиях для обеспечения эффективности их функционирования. Приведена ориентировочная структура информационного обеспечения и примерный порядок действий по его разработке и внедрению.
  • Документ
    Модифицированные ограждения для создания оптимальных условий труда на рабочих местах машиностроительной отрасли. Разработка системы "Орхидея"
    (НТУ "ХПИ", 2009) Березуцкий, Вячеслав Владимирович; Макаренко, Виктория Васильевна; Биссиуни, Радван Арафа
    У статті розглядаються питання створення оптимальних санітарно-гігієничних умов праці у робочій зоні, яка знаходиться в цеху з великою кількістю шкідливих чинників, які негативно впливають на працівника.
  • Документ
    "Біологічний реактор" у робочій зоні металообробних підприємств
    (НТУ "ХПІ", 2009) Березуцький, Вячеслав Володимирович; Халявка, О. В.
    У статті наводяться аналіз та результати досліджень, які свідчать про те, що у металообробних підприємствах на дільницях де використовуються мастильно-охолодні рідини утворюються небезпечні для робочих умови які обумовлюються наявністю мікроорганизмів.