Вісник № 14

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 12 з 12
  • Документ
    ЕМА дефектоскопія матеріалів і виробів. (Огляд)
    (НТУ "ХПІ", 2009) Сучков, Григорій Михайлович; Глоба, Світлана Миколаївна
    Проаналізовано літературні джерела з питань електромагнітно-акустичного контролю якості виробів і матеріалів. Визначена ніша, в якій цей метод має свої переваги перед традиційним контактним методом. Встановлено недоліки ЕМА методу та шляхи зменшення їх впливу.
  • Документ
    Електромагнітно-акустичні перетворювачі для контролю довгомірних виробів луна-дифракційним методом
    (НТУ "ХПІ", 2009) Сучков, Григорій Михайлович; Ноздрачова, Катерина Леонідівна
    Розроблено метод, який дозволяє підвищити надійність виявлення дефектів пакетами об'ємних хвиль. За його допомогою можна виявляти внутрішні дефекти поздовжнього типу в стрижнях незалежно від їхнього розташування в перетині, їх форми та матеріалу заповнення за допомогою використання ефектів дифракції. Експериментально підтверджено роботу даного методу за допомогою сконструйованих ЕМА перетворювачів для контролю стрижнів з феро- і немагнітних матеріалів різної форми перетину.
  • Документ
    Чутливість ЕМА перетворювачів різного типу
    (НТУ "ХПІ", 2009) Сучков, Григорій Михайлович; Келін, А. А.; Юданова, Ніна Миколаївна.
    Наведено результати експериментальних досліджень з виявляємості внутрішніх, поверхневих, підповерхневих дефектів імпульсами ультразвукових коливань, які збуджуються і приймаються ЕМАП різного типу. Показано, що чутливість розроблених ЕМА перетворювачів близька до чутливості сучасних контактних датчиків. Розроблені ЕМАП і макет дефектоскопу, що реалізують переваги ЕМА способу контролю при виявленні поверхневих і приповерхневих дефектів металовиробів.
  • Документ
    Дослідження впливу нерівностей поверхні об’єкта контролю на поширення ультразвукових хвиль
    (НТУ "ХПІ", 2009) Семеген, М. М.; Лютак, З. П.
    Розглянуто та проаналізовано вплив нерівностей на границі розділу поверхні п’єзоперетворювача та об’єкта контролю, які впливають на точність та чутливість проведення контролю акустичним методом. Представлені експериментальні результати у вигляді графіка залежності між акустичним коефіцієнтом загасання ультразвукових хвиль, які поширюються в металі поверхня якого має різні степені мікронерівностей.
  • Документ
    Теоретические концепции создания ультразвуковых преобразователей электромагнитного типа. Режим возбуждения
    (НТУ "ХПИ", 2009) Петрищев, Олег Николаевич; Сучков, Григорий Михайлович
    Приведено результати теоретичних досліджень зі створення основних положень щодо побудови ультразвукових перетворювачів електромагнітного типу. Вперше чітко пов’язані між собою властивості контролюємого середовища, характеристики засобів збудження ультразвуку і параметрів перетворювача. Визначена окрема величина "частотна характеристика перетворювача", яка необхідна при проектуванні ультразвукових датчиків.
  • Документ
    Определение показателя преломления жидкостей с использованием прозрачных цилиндрических кювет
    (НТУ "ХПИ", 2009) Муссил, В. В.; Пилипенко, В. В.; Лемешевская, Е. Т.; Керемжанов, К. Д.
    Пропонується простий метод вимірювання показника заломлення рідин, які знаходяться в тонкостінних кюветах циліндричної форми будь-якого діаметра. В основі методу лежить явище заломлення світла в циліндричних лінзах. Для його реалізації використовується система регулярно розташованих в площині ліній, які спостерігають через циліндр з рідиною в монохроматичному світлі. Зображення ліній повернуті відносно початкової орієнтації, а кут повороту однозначно пов’язаний з показником заломлення рідини.
  • Документ
    Повышение чувствительности тепловой дефектоскопии в условиях наличия излучательной помехи
    (НТУ "ХПИ", 2009) Малик, С. Б.; Мягкий, А. В.; Стороженко, А. В.
    Отримано оцінку чутливості теплової дефектоскопії (параметри порогових дефектів) для широкого кола материалів, що дозволяє потенціальному споживачеві визначити застосовність даного методу. Запропоновано підхід до оптимізації режиму теплової дефектоскопії, що дозволяє підвищити відношення сигнал/шум, а отже і чутливість методу.
  • Документ
    Безконтактне визначення координат вимірювального перетворювача дефектоскопу у процесі контролю
    (НТУ "ХПІ", 2009) Маєвський, С. М.; Сєрий, К. М.
    У роботі розглянуто ряд методів визначення координат вимірювального перетворювача в процесі сканування з метою підвищення точності визначення місцезнаходження перетворювачів відносно поверхні контролю, що в свою чергу підвищує надійність знаходження дефектів.
  • Документ
    Методика обробки результатів багатократних спостережень напруженості магнітного поля при безконтактному визначенні параметрів підземних нафтогазопроводів
    (НТУ "ХПІ", 2009) Кісіль, І. С.; Костів, Б. В.
    Описана сущность методики получения нормальных уравнений на основе многократных результатов наблюдений напряженности магнитного поля бесконтактным методом над подземными трубопроводами с целью повышения точности определения токов в их стенках, а также параметров их местонахождения. Проведено числовое моделирование предложенной методики, которое подтвердило ее работоспособность и возможность использования при наличии промышленных помех в результатах наблюдений.
  • Документ
    Исследование процесса локально-циркулярного намагничивания непрерывных цилиндрических объектов тороидальной катушкой при их магнитном контроле
    (НТУ "ХПИ", 2009) Гальченко, Владимир Яковлевич; Остапущенко, Дмитрий Леонидович; Воробьев, М. А.
    Наведені результати досліджень процесу локально-циркулярного намагнічування неперервних циліндричних об’єктів тороїдальною котушкою в магнітному контролі в потоці стану. Дослідження проводилось з використанням програмного забезпечення, що розроблено авторами та дозволяє здійснювати розрахунки інформаційного магнітного поля пристроїв неруйнівного контролю з урахуванням особливостей об’єкту таких, як геометрична форма, нелінійні характеристики матеріалу, а також неоднорідного характеру джерел поля, що намагнічує.
  • Документ
    Определение погрешностей измерений трех параметров изделия с помощью электромагнитного преобразователя в режиме низких частот
    (НТУ "ХПИ", 2009) Багмет, Оксана Львовна; Кононова, И. В.
    Розглянуто можливість підрахунку відносних похибок вимірювання магнітної проникності, електричної питомої провідності та радіусу циліндричних виробів у трансформаторному електромагнітному перетворювачі (ТЕМП) у випадку низьких частот зондуючого виріб змінного магнітного поля.
  • Документ
    Экспериментальное определение дефектов вихретоковым преобразователем с поперечным однородным полем
    (НТУ "ХПИ", 2009) Авраменко, Александр Анатольевич; Сиренко, Николай Николаевич; Скопенко, В. В.
    У роботі наведено результати експериментальних досліджень з виявлення дефектів при використанні вихорострумового перетворювача з однорідним поперечним полем. Показана можливість визначення глибини і ширини дефекту при сумісному вимірюванні амплітуди і фази вихідного сигналу.