Вісник № 29

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/31191

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 22
  • Ескіз
    Документ
    Тракторобудування в Україні в контексті світового розвитку
    (НТУ "ХПІ", 2009) Єпіфанова, Наталія Віталіївна
    В данній статті автором зроблена спроба відобразити шлях розвитку галузі тракторобудування України від зародження і до 80-х років ХХ століття на фоні розвитку тракторобудування провідних країн світу.
  • Ескіз
    Документ
    Нанотехнологии: история развития и перспективы
    (НТУ "ХПИ", 2009) Владленова, Илиана Викторовна
    В статье раскрывается история развития и перспективы нанотехнологий. Показано, что в развитии этой области достигнут значительный прогресс, а в будущем нанотехнологии будут выступать фундаментальным фактором в развитии науки и общества, в связи с чем уже сегодня необходимо осмыслить последствия такого влияния, выявить механизмы взаимодействий науки, общества и нанотехнологий, приводящие к необратимым социокультурным изменениям.
  • Ескіз
    Документ
    Реалізація теоретичних засад В. І. Вернадського в діяльності вищої технічної школи
    (НТУ "ХПІ", 2009) Товажнянський, Леонід Леонідович
    Показано, як у практиці вищої технічної школи реалізуються теоретичні засади В. І. Вернадського, їх значення для вибору тематики і розгортання науково-дослідних робіт в галузі створення нових видів техніки і технологій.
  • Ескіз
    Документ
    Виникнення наукових товариств Харкова у XІX ст.
    (НТУ "ХПІ", 2009) Ткаченко, Світлана Сергіївна; Поштаренко, Д. В.
    Проаналізована наукова, суспільно-політична та видавнича дліяльность наукових товавриств Харкова у XІX ст., їх внесок у розвиток природничих та технічних наук, вплив на подальший розвиток усіх галузей народного господарства Харківської губернії.
  • Ескіз
    Документ
    Педагогічна діяльність професора Віленського університету С. Стубелевича
    (НТУ "ХПІ", 2009) Шендеровський, В. А.
    Досліджується значення діяльності професора С. Стубелевича в кінці ХVІІІ – початку ХІХ ст. для розвитку педагогіки, методики викладання природничих дисциплін, викладання фізики в вищих медичних закладах, вдосконалення теорії підручника. Наголошується на його значимості як викладача фізики Віленського університету, вихідця з України, який ввібрав найкращий педагогічний досвід західноєвропейських країн і реалізував на практиці. Аналізується значення праць, особливо підручника фізики, який видано посмертно. Заслуговує на увагу той факт, що творчий шлях С. Стубелевича, його особистісні якості є прикладом для педагогів сьогодення.
  • Ескіз
    Документ
    У витоків фізики в Україні: до 200-річчя від дня народження В. І. Лапшина
    (НТУ "ХПІ", 2009) Савчук, В. С.
    Розглянуті стисло життєвий шлях і наукова діяльність одного з перших фізиків України – професора В. І. Лапшина. Висвітлені основні результати його наукової, педагогічної та науково-організаційної діяльності. Зроблено висновок про значущість його внеску у становлення фізики в Україні.
  • Ескіз
    Документ
    Науково-технічна діяльность кафедри турбінобудування ХПІ у 50-80 рр. ХХ ст.
    (НТУ "ХПІ", 2009) Садковська, В. А.
    В історичному аспекті розглядаються основні напрямки науково-технічної діяльності кафедри турбінобудування ХПІ. Аналізуються наукова діяльність, співпраця з виробничими підприємствами, робота з підготовки кадрів та міжнародне співробітництво у галузі енергетики.
  • Ескіз
    Документ
    Творче єднання професорів-природничників та медиків Київського університету під егідою фізико-медичного товариства
    (НТУ "ХПІ", 2009) Руда, С. П.
    В роботі висвітлено історію заснування та діяльності Київського фізико-медичного товариства (1897-1915), яке об’єднало під егідою незалежної наукової асоціації професорів фізико-математичного та медичного факультетів. Показано, що ще на початку ХІХ століття при Московському університеті існувала аналогічна організація, яка теж сприяла укріпленню творчого союзу медицини та природознавства.
  • Ескіз
    Документ
    Зародження інформаційних технологій в Україні
    (НТУ "ХПІ", 2009) Подгаєцький, Олександр Олександрович
    Висвітлено окремі сторінки ранньої історії інформаційних технологій в Україні. Розглянуто наукову діяльність видатних вітчизняних вчених в галузі теорії, конструювання і програмування перших комп’ютерів.
  • Ескіз
    Документ
    Підготовка робітничих кадрів в системі ПТО в контексті загальної автоматизації та комп'ютерізації виробництва України у 80–ті роки ХХ століття
    (НТУ "ХПІ", 2009) Паук, В. В.
    В даній статті відображено процес підготовки робітничих кадрів в Україні у 80-ті роки ХХ століття з урахуванням потреб народного господарства, впливу впровадження автоматизації і колективної механізації виробництва на навчальний процес.