Вісник № 23

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 31
  • Документ
    Математическая модель движение запыленных потоков воздуха в фильтре респиратора
    (НТУ "ХПИ", 2017) Чеберячко, Юрій Іванович
    В статье приведены результаты математического моделирования движение запыленных потоков воздуха в фильтре респиратора. Разработана математическая модель для получения рациональных геометрических параметров предфильтрующей и фильтрующей зон респиратора. Получены зависимости между аэродинамическими и геометрические параметры предфильтрующей и фильтрующей зон респиратора. Определены геометрические параметры фильтра с наибольшей эффективностью очистки запыленного потока. Разработана математическая модель позволяет получать рациональных геометрических параметров фильтра респиратора.
  • Документ
    Аналіз спектру напруги з двополярною модуляцією
    (НТУ "ХПІ", 2017) Вербицький, Євген Володимирович
    Показано негативний вплив низьких гармонік в модульованій змінній напрузі інверторів з гальванічною розв’язкою на масу їх трансформаторів. Описано спосіб формування біполярної модульованої напруги, що суттєво зменшує вміст низьких гармонік. Запропоновано використовувати ряд Фур’є двох змінних для аналізу спектра біполярної модульованої напруги, що дозволяє описати спектральну характеристику напруги у компактній формі для довільного значення параметра кратності модуляції. Описано два різних випадки формування біполярної напруги залежно від значення параметра кратності модуляції. Проаналізовано спектр напруги з біполярною модуляцією. Показано, що основна частина енергії напруги з біполярною модуляцією передається гармоніками навколо частоти, що вдвічі менша від частоти несучої функції.
  • Документ
    Дослідження антиоксидантної активності екстракту кореня селери
    (НТУ "ХПІ", 2017) Слащева, Аліна Вячеславівна
    У роботі доведена перспективність використання добавки на основі кореня селери в технологіях заморожених м’ясних і рибних посічених виробів. Досліджено кінетику витрачання 2,2-дифеніл-1-пикрилгидразилу (ДФПГ) в реакції з екстрактом селери різних концентрацій колориметричним методом. Проведено кількісну оцінку антиоксидантної активності кореня селери у порівнянні з раніше дослідженими сильними рослинними антиоксидантами (бульбами топінамбура і листям стевії) та встановлено, що антиоксидантні властивості цих рослин співпівставні, тобто антиоксидантна активність селерового екстракту є високою. Встановлено, що при заморожуванні та зберіганн і екстракту селери протягом трьох місяців його антиоксидантна активність не змінюється, що свідчить про потенційну здатність кореня селери гальмувати окислювальні процеси у фаршах на основі м’яса та риби підчас зберігання у замороженому вигляді впродовж терміну зберігання.
  • Документ
    Вплив обробки антиоксидантними композиціями на вихід стандартної плодової продукції після холодильного зберігання
    (НТУ "ХПІ", 2017) Сердюк, Марина Єгорівна; Байбєрова, Світлана Сергіївна; Гапріндашвілі, Нона Арчилівна; Сухаренко, Олена Іванівна
    Дослідження присвячені пошуку нових ефективних антиоксидантних композицій для обробки плодів перед зберіганням. Проведеними дослідженнями встановлено, що обробка антиоксидантними композиціями сприяє підвищенню виходу стандартної продукції на 4…10%, зменшенню кількості технічного браку та абсолютного відходу в 1,2…17,5 рази при подовженні терміну зберігання в середньому на 13…70 діб залежно від варіанту обробки, виду та сорту плодів. Найбільший позитивний ефект зафіксований при обробці антиоксидантною композицією на основі іонолу, диметилсульфоксиду та лецитину.
  • Документ
    Фармацевтичні відходи зі скла та їх ресурсна база в Україні
    (НТУ "ХПІ", 2017) Самойленко, Наталія Миколаївна; Баранова, Антоніна Олегівна
    Розглянуті тенденції збільшення утворення фармацевтичних відходів в Україні. Визначені види фармацевтичних відходів зі скла (ФВС), а також шляхи їх утворення та накопичення. Охарактеризовано негативний вплив ФВС на навколишнє середовище і здоров'я людини, який носить ефект сумації. Теоретично і практично обґрунтовано наявність в Україні розвинутої ресурсної бази ФВС. Запропоновані рекомендації по стратегії поведінки з ФВС, що передбачають їх чіткий облік та контроль у власників відходів, а також суб’єктів господарювання, розробку системи збору фармацевтичних відходів у населення, а також створення новітніх технологій утилізації ФВС, які враховують екологічну специфіку таких відходів.
  • Документ
    Оптимізація компонентного складу начинки збагаченого сирка в білковій глазурі
    (НТУ "ХПІ", 2017) Попова, Наталія Вікторівна; Мисюра, Тарас Григорович; Ткаченко, Вікторія Вячеславівна
    У статті наведено аналіз складових продукту та розглянуто визначення оптимального співвідношення компонентів глазурованого сирка для максимального забезпечення найвищих показників вмісту вітаміну С, β-каротину та органолептичної оцінки методом математико-статистичного аналізу. Обрано за основу глазуровану сиркову масу з використанням сиру кисломолочного 5% жирності. В якості наповнювачів досліджено три виду джему, а саме обліпиховий, лимонно-імбирний та брусничний. За основу глазурі було обрано натуральну білкову. Всі графічні засоби системи STATISTICA забезпечують можливість вибору вбудованого аналітичного інтерактивного методу аналізу і містять великий набір програм. Розглянуто такі властивості багатокомпонентних систем, як функції складу, перехід до симплексної системи координат за допомогою діаграм. Для цього застосовуються симплекс-гратчасті плани Шеффе. За підсумками проведених експериментів побудовано області факторного простору за регресійною повною кубічною моделлю та отримано рівняння регресії. Для знаходження оптимального співвідношення компонентного складу було розглянуто і знайдено локальні оптимуми за кожним вихідним параметром суміші. При сумісному вирішенні багатокритеріальної задачі побудовано і вирішено систему нерівностей, що дозволило встановити оптимальні параметри, які забезпечать оптимальні значення вмісту вітаміну С, β-каротину, титрованої кислотності та органолептичної оцінки. Таким чином був підібраний оптимальний склад рецептури навповнювача глазурованого сирка. Оскільки вміст функціональних складових сирка не менший ніж необхідний за нормативною документацією, сирок може вважатися збагаченим кисломолочним продуктом.
  • Документ
    Алкоголіз тригліцеридів етанолом у присутності солей двовалентних металів
    (НТУ "ХПІ", 2017) Палюх, Зоряна Юріївна; Мельник, Степан Романович; Мельник, Юрій Романович
    Досліджено реакцію алкоголізу тригліцеридів етанолом та естеро-альдегідною фракцією у присутності солей двовалентних металів – ацетатів нікелю, купруму (II), оксалатів нікелю, сульфатів нікелю, мангану (II), купруму (II), цинку, кадмію, хлоридів стануму (II), кобальту (II) та стеарату кадмію. Встановлено, що в їх присутності конверсія тригліцеридів перевищує 98%. Найактивнішим каталізатором з усіх досліджених органічних солей двовалентних металів є ацетат купруму (II), а з досліджених неорганічних солей ‒ сульфат купруму (II). У реакції алкоголізу естеро-альдегідною фракцією конверсія тригліцеридів досягає 95% у присутності неорганічної солі ‒ хлориду стануму (II). Виявлено, що солі двовалентних металів доцільно використовувати як каталізатори реакції алкоголізу, оскільки це дозволяє досягнути високих значень конверсії триолеату гліцерину за короткий час.
  • Документ
    Компьютерное моделирование реактора для высокотемпературного адиабатического нитрования бензола
    (НТУ "ХПИ", 2017) Кондратов, Сергей Алексеевич; Красильникова, Анна Александровна
    Рассмотрены две модели реактора высокотемпературного адиабатического нитрования бензола: "мягкая" модель, основанная на кинетике гетерогенного нитрования в условиях идеального перемешивания, и упрощенная ячеечная модель, Обе модели позволяют грубо оценить границы времени пребывания для достижения высокой степени превращения в реакторе вытеснения в процессе высокотемпературного адиабатического нитрования бензола. Модели могут быть использованы при проектировании опытных установок высокотемпературного адиабатического нитрования.
  • Документ
    Вплив ступіню подрібнення сланей водоростей вакаме на показники якості білково-мінеральних батончиків "Аlgae bar wakame"
    (НТУ "ХПІ", 2017) Євлаш, Вікторія Владленівна; Акмен, Вікторія Олександрівна; Нікітін, Сергій Васильович
    Досліджено режими подрібнення сланей водорості вакаме та вплив їх ступеню подрібнення на формування показників якості батончиків білково-мінеральних "Algae bar wakame". Встановлено, що кращі органолептичні показники якості білково-мінеральних батончиків "Algae bar wakame" забезпечуються при введенні порошку водоростей вакаме із ступенем подрібнення (20...40) x10⁻⁶ м, які подрібнювались протягом 7 хвилин.
  • Документ
    Исследование процесса получения фосфата карбамида
    (НТУ "ХПИ", 2017) Вецнер, Юлана Игоревна
    В статье рассмотрено получение азотно-фосфорного удобрения (фосфат карбамида) из карбамида и ортофосфорных кислот различной чистоты. Определены особенности растворения карбамида в ортофосфорной кислоте и кристаллизации фосфата карбамида в зависимости от концентрации ортофосфорной кислоты. Представлены рентгенограммы и дериватограммы полученных образцов фосфата карбамида (CO(NH₂)₂∙H₃PO₄). Показана зависимость изменения массы фосфата карбамида от времени взаимодействия и температуры процесса. Установлена оптимальная концентрация ортофосфорной кислоты для получения фосфата карбамида.
  • Документ
    Розробка концепції багатопараметричного та безперервного контролю і управління енергоспоживанням в електричних мережах
    (НТУ "ХПІ", 2017) Хоменко, Ігор Васильович; Омельченко, Ігор Олегович; Стасюк, Іван Володимирович
    Розглянуто питання реалізація ефективних засобів контролю і управління параметрами електричної мережі та її основних елементів. Розробка базується на широкому використанні математичного моделювання електромагнітних процесів, засобів вимірювальної техніки, оптимізації і керування режимами електричних мереж в режимі реального часу. Основними результатами роботи є теоретична та практична розробка інформаційно-керуючої системи "Спектр" комплексного контролю параметрів електричних мереж та її основних елементів в процесі експлуатації.
  • Документ
    Формування інформаційного середовища у провідних вищих навчальних закладах України
    (НТУ "ХПІ", 2017) Пелещишин, Андрій Миколайович; Вовк, Наталія Степанівна
    Стаття присвячена аналізу основних компонентів інформаційного середовища в університетах. Автори дають характеристику основних документних потоків в університетах. Проведено порівняльний аналіз наявної освітньої системи в Україні з аналогами провідних країн світу. Пропонуються інформаційно-аналітичні системи, які будуть використовуватися для управління інформаційними і документальними середовищами в університеті. Як висновок запропоновано технічні рішення щодо впровадження інформаційних систем в основні структурні підрозділи університетів.
  • Документ
    Информационная система измерения и контроля параметров воздушной среды
    (НТУ "ХПИ", 2017) Костенко, Виталий Леонидович; Кондратьев, Сергей Борисович; Ядрова, Марина Васильевна; Попов, Дмитрий Александрович
    В статье представлены результаты исследований по созданию информационно-измерительной системы контроля параметров воздушной среды и обеспечения комфортного состояния человека. Показана возможность повышения эффективности системы – расширения функциональных возможностей, снижения энергопотребления в автономном режиме, массогабаритных показателей и стоимости, за счет использования современной элементной базы, в том числе микроконтроллера STM32F 100. Приведены результаты разработки программного обеспечения микроконтроллера и визуализации параметров на мониторе. Результаты исследования могут иметь практическое применение при контроле и регулировании параметров воздуха и обеспечения комфорта в помещениях.
  • Документ
    Побудова технологічної матриці варіантів лінійного розкрою
    (НТУ "ХПІ", 2017) Кодола, Галина Миколаївна; Рогоза, Борис Євгенійович
    Встатті розглянутий комбінаторний алгоритм розрахунку раціональних варіантів лінійного розкрою матеріалів для побудови технологічної матриці варіантів розкрою малої та середньої розмірності. Наведені приклади розрахунків за алгоритмом.
  • Документ
    Впровадження системи мотивації учасників проектного управління компанії з використанням MSProject Online
    (НТУ "ХПІ", 2017) Зацерковний, Віталій Іванович; Оберемок, Іван Іванович; Оберемок, Наталія Василівна; Латишева, Тетяна Володимирівна
    Для компаній із ієрархічною організаційною структурою для заохочення співробітників приймати участь у проектах доцільно застосовувати систему мотивації. Система мотивації учасників проектного управління складається із регламентованої процедури мотивації, реалізованого в корпоративній інформаційній системі управління проектами методу розрахунку мотивації та залученого персоналу на проектні ролі.
  • Документ
    Концептуальні основи побудови системи електронного управління інформаційними проектами
    (НТУ "ХПІ", 2017) Єгорченкова, Наталія Юріївна
    Запропоновано використовувати електронний проектний менеджмент (е-РМ) для управління проектами створення та надання інформаційних ресурсів. Проаналізовано сучасні дослідження е-РМ в світі. Показано, що на сьогодні існують як наукові так і комерційні розробки е-РМ. Автором статті пропонуються свій погляд на електронний проектний менеджмент. Надані основні поняття та визначання e-PM. Визначено, що для реалізації технології електронного проектного менеджменту необхідно застосувати електронний менеджер проектів (е-М), який є програмно-інформаційною системою, що реалізує процес управління проектами в e-PM в автоматичному режимі. Показані методи реалізації е-М, до яких відносяться моделі управляння, розрахунок термінів та управління трудовими ресурсами проекту створення та надання інформаційних ресурсів.
  • Документ
    Исследование возможностей резервного копирования веб-сайтов, созданных на основе WordPress
    (НТУ "ХПИ", 2017) Егорова, Ирина Николаевна; Гладкая, Анна Алексеевна
    В статье проведено исследование возможностей резервного копирования сайтов. Проведен анализ существующих плагинов. Предложен backup-плагин, разработанный на основе системы контроля версий GIT. Плагин позволяет осуществлять инкрементное и дифференциальное резервное копирование, восстанавливать backup из конкретной точки, а также автоматизировать процесс создания резервной копии посредством настройки расписания.
  • Документ
    Онтологічний аналіз біометричних даних
    (НТУ "ХПІ", 2017) Вербицький, Євген Володимирович; Ларін, Дмитро Анатолійович
    Описано перспективи використання переносних бездротових давачів для моніторингу життєво важливих показників організму. Запропоновано концепцію платформи для обробки та аналізу біометричних даних і взаємодії з мережевими вузькоспеціалізованими сервісами, що надають рекомендації щодо підтримання здоров’я на належному рівні, профілактики та лікування захворювань і прогнозування їх розвитку. Наведено принцип побудови системи, що базується на створенні онтологічної бази знань, що в компактній формі на основі виміряних числових біометричних даних описує стан здоров’я людини на основі та дає змогу на основі їх числових параметрів описати стан людини.
  • Документ
    Застосування темпоральної логіки при побудові формальних моделей електронних текстів
    (НТУ "ХПІ", 2017) Вавіленкова, Анастасія Ігорівна
    Змістовний аналіз електронних текстових документів передбачає виявлення та встановлення логічних зв’язків між формальними моделями, якими описується зміст окремих частин – речень природної мови. Тому у статті проаналізовано засоби опису впорядкованості подій у часі, що базуються на темпоральній логіці, та запропоновано формальні правила та шаблони для автоматичного визначення часових рамок електронного текстового документу за рахунок відстеження ланцюжків тем і рем, тобто послідовності розгортання думки.
  • Документ
    Automation of the control processes of the refrigeration units condensers
    (НТУ "ХПІ", 2017) Bukaros, Valeriya Mykolayevna; Onishchenko, Oleg Anatolyevych; Naleva, Galyna Vasylivna; Bukaros, Andrii Yuriyovych
    In the article energy efficient ways of the condensing pressure (temperature) control in refrigeration units for various purposes are considered. The comparative analysis of the circuit solutions of the condensing temperature regulators for air cooling condensers is conducted with simulation methods. Modeling of the single-phase system of the regulator pulse-phase control triac HPC1/4 showed that this system has a low power factor. The feasibility of the condensing temperature regulators implementation on the basis of the three-phase frequency converter with DC chain is substantiated for the low and medium cooling capacity refrigeration units. The disadvantages of the existing systems of the condensing pressure stabilization of the refrigeration units water cooling condensers are highlighted. The research of two proposed control systems of the water-cooled condensers of the medium and high cooling capacity refrigeration units is conducted. It is established that the using of the principles of partial invariance to main disturbances with elements of the nonlinear correction can improve the energy efficiency of refrigeration units. Also it is provided by modeling the processes in the shell and tube capacitor KTP-300 of the ship refrigeration unit that the using of variable structure systems further improves the dynamic quality of control processes with large fluctuations of the heat loads.