Вісник № 08

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/32567

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 23
  • Ескіз
    Документ
    Міжнародні освітні проекти Харківського політехнічного інституту в другій половині ХХ століття – на початку ХХІ століття
    (НТУ "ХПІ", 2008) Гутник, Марина Валеріївна
    В статті висвітлюється міжнародна співпраця в галузі освіти вчених Харківського політехнічного інституту в другій половині ХХ – на початку ХХІ століття. Наводяться приклади такої співпраці з вченими Польщі, Угорщини, Франції, Німеччини та США. Порівнюються освітні досягнення вищих технічних закладів СРСР і зарубіжжя.
  • Ескіз
    Документ
    Харківській період науково-педагогічної діяльності академіка М. Бекетова
    (НТУ "ХПІ", 2008) Цюняк, О. В.
    На основі узагальнення широкого кола джерел показано велич здобутків, висвітлюються маловідомі сторінки Харківського періоду науково-педагогічної діяльності академіка М. М. Бекетова.
  • Ескіз
    Документ
    Деякі питання розбудови авіаційної промисловості в Україні (1916-1918 рр.)
    (НТУ "ХПІ", 2008) Харук, А. І.
    У статті досліджено заходи з розширення виробничо-конструкторської бази авіаційної промисловості в Україні в 1916-1918 рр. Проаналізовано заходи зі створення дослідного й виробничого осередку в Херсоні, авіамоторного підприємства в Олександрівську, проекти організації авіаційних заводів у Києві та Харкові.
  • Ескіз
    Документ
    Німецькі вчені та їх внесок у становлення фізико-математичних наук у Харківському університеті першої половини ХІХ ст
    (НТУ "ХПІ", 2008) Фесько, Ю. О.
    Розглянуто діяльність німецьких вчених Харківського університету першої половини ХІХ ст. у напрямку становлення, дослідження та викладання фізико-математичних дисциплін у навчальному закладі. Проаналізовано стан лабораторно-технічної бази фізико-математичного факультету університету у початковий період його існування та зроблено висновок про позитивну роль німецьких вчених у процесі організації та налагодження викладання фізико-математичних наук у Харківському університеті.
  • Ескіз
    Документ
    Основні етапи становлення і розвитку теоретичних основ електротехніки в Україні (перша половина ХХ ст.)
    (НТУ "ХПІ", 2008) Тверитникова, Олена Євгенівна
    Досліджено основні етапи розвитку теоретичних основ електротехніки в Україні у світовому контексті. Простежено процес становлення електротехніки як науково-технічної дисципліни. Висвітлено роль і внесок українських вчених у розвиток світової електротехнічної науки.
  • Ескіз
    Документ
    Концептуальні погляди М. С. Трубецького як лідера євразійського руху
    (НТУ "ХПІ", 2008) Смирнов, В. М.
    Стаття присвячена теоретичним поглядам російського вченого, одного із лідерів євразійського руху М. С. Трубецького. Його концепції можуть стати прикладом перспективного наукового та методологічного підходу до історіософської науки та визначити основні моменти майбутніх розробок сучасних вітчизняних учених.
  • Ескіз
    Документ
    Забуте ім’я вітчизняної науки – Ч. Т. Бялобржеській та його роль у поширенні ідей некласичної фізики в Україні
    (НТУ "ХПІ", 2008) Савчук, В. С.; Щербак, О. А.
    Вперше вивчено праці Ч. Т. Бялобржеського, що засвідчують його діяльність на підтримку створеної А. Ейнштейном спеціальної теорії відносності, вагомості його робіт у розповсюдженні нових ідей фізики на початку ХХ століття.
  • Ескіз
    Документ
    Радиолокация в Украине: историко-методологические аспекты
    (НТУ "ХПИ", 2008) Порошин, Сергей Михайлович
    Приводятся краткие исторические сведения о развитии радиолокации в Украине в 30–40 гг. ХХ столетия на основе открытия А. С. Попова способности радиоволн отражаться и рассеиваться от различных объектов. Показаны достижения украинских ученых в разработке и создании радиолокаторов, ведущая роль среди которых принадлежит специалистам Украинского физико-технического института (УФТИ).
  • Ескіз
    Документ
    Взаємодія філософії, науки, мистецтва і релігії – парадигма сучасного світорозуміння, світосприйняття і світобудови
    (НТУ "ХПІ", 2008) Пазиніч, Станіслав Миколайович
    В статті розглядається проблема відповідальності науки в сучасному наукознавстві, в житті новочасного суспільства. Ставиться проблема про істотне підвищення рівня зв'язку науки з мораллю, релігією, естетикою й правом, тобто з усіма формами суспільної свідомості. Наголошується питання про взаємодію філософії з наукою, мистецтвом, релігієюі, взагалі, з різними галузями і типами світової культури через зв'язок яких найбільше виявляє свою сутність філософія.
  • Ескіз
    Документ
    Історичні проблеми механізації подрібнення зерна
    (НТУ "ХПІ", 2008) Мудрук, О. С.; Пилипенко, О. М.; Сторожук, Л. О.
    Робота присвячена актуальному питанню еволюції створення машин для подрібнення фуражного зерна, яке потребує пильного погляду на проблему історика науки й техніки. Установлено, що кожен напрямок підвищення технічного рівня дробарок зерна окремими періодами. Проведено аналіз виконаних в Україні наукових і технічних розробок у ХХ ст.