Вісник № 16

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 31
  • Документ
    Связывание катионов триоксадихиноксалина-дииндолизиноциклопентадекафаном и его ациклическим аналогом
    (НТУ "ХПИ", 2008) Настапова, Н. В.; Янилкин, В. В.; Степанов, А. С.; Мамедов, В. А.; Калинин, А. А.
    Методом циклической вольтамперометрии исследовано связывание ионов Li⁺, Na⁺, K⁺, Cs⁺, Ag⁺, Zn²⁺, Ni²⁺, Co²⁺ (I группа), H⁺, Mg²⁺, Al³⁺, Ga³⁺ (II группа), Ca²⁺, Pb²⁺ (III группа) 2¹,3¹-дифенил-1²,4²-диоксо-7,10,13-триокса-1,4 (3,1)-дихиноксалина-2 (2,3), 3 (3,2)-дииндолизинациклопентадекафаном (1) и его ациклическим аналогом (2) в среде MeCN/0.1 M Bu₄NBF₄. Сделан вывод, что ионы I группы не связываются этими соединениями, для ионов II группы наблюдается обратимое редокс-переключаемое связывание карбамоильными группами хиноксалиновых фрагментов, а ионы III группы связываются 3,6,9-триоксиундекановым фрагментом не только исходными соединениями и катион-радикалами 1,2, но и дикатионом 1. Такое связывание ионов Ca²⁺, Pb²⁺ приводит к стабилизации дикатиона 1.
  • Документ
    Изучение характеристик никель гидроксида, полученных различными способами
    (НТУ "ХПИ", 2008) Коваленко, Вадим Леонидович; Коток, В. А.; Малышев, В. В.
    Проведено вивчення структурних та електрохімічних характеристик зразків нікель гідроксиду, отриманих різними способами: методом "викручювання", електрохімічним способом в щілинному діафрагмовому електролізері (ЩДЕ) при різних густинах струму, хімічним способом – Al стабілізований, а також промисловий зразок в якості контрольного. Визначено, що висока кристалічність гідроксида негативно впливає на електрохімічні властивості. Встановлено, що електрохімічно отриманий гідроксид має в своїй будові як α-, так і β-Ni(OH)₂, та є, вірогідно, подвійно-шаровим гідроксидом.
  • Документ
    Электроосаждение сплава свинец-олово из метансульфонатных растворов
    (НТУ "ХПИ", 2008) Васильева, Е. А.; Красинский, В. А.; Бутырина, Т. Е.; Скнар, Ю. Е.; Проценко, В. С.
    Досліджено вплив різних чинників на склад сплаву свинець-олово, що осаджений з електроліту на основі метансульфонатної кислоти. Методом повного факторного експерименту ПФЕ2³ отримані рівняння регресії, що адекватно описують залежність вмісту олова в сплаві від умов осадження з електролітів із органічними добавками і без них.
  • Документ
    Електрохімічні аспекти деградації властивостей металу тривало експлуатованих конструкцій
    (НТУ "ХПІ", 2008) Цирульник, О. Т.; Слободян, З. В.; Звірко, О. І.; Греділь, М. І.
    Досліджено закономірності зміни електрохімічних характеристик низьколегованих сталей об’єктів тривалої експлуатації у робочих та модельних середовищах. Вплив експлуатації матеріалу на його корозійну тривкість виявлена у всіх досліджених середовищах. Встановлено, що найчутливішими до експлуатаційної деградації електрохімічними характеристиками сталей є поляризаційний опір та анодна густина струму за постійного потенціалу.
  • Документ
    Электрохимические и термодинамические свойства трихлорида иттербия в расплавленной эвтектике LiCl – KCl
    (НТУ "ХПИ", 2008) Смоленский, В. В.; Новоселова, А. В.; Осипенко, А. Г.; Кормилицын, М. В.
    Досліджено електрохімічну поведінку YbCl₃ у розплавленій LiCl-KCl евтектиці. Показано, що іони Yb(III) відновлюються зворотно до іонів Yb(II). Даний процес контролюється дифузією. Розраховані коефіцієнти дифузії іонів Yb(III) методом циклічної вольтамперометрії. Залежність коефіцієнтів дифузії log (D) від зворотної температури описується рівнянням Арренiуса. Виміряний умовний стандартний окисно-відновний потенціал Yb(III)/Yb(II) в інтервалі температур 723–973 K. Були розраховані термодинамічні властивості окисно-відновної реакції YbCl₂ + ½ Cl₂ = YbCl₃.
  • Документ
    Электрохимическое обессоливание разбавленных Cr (VI)-содержащих растворов с использованием неорганического наноструктурированного ионообменника
    (НТУ "ХПИ", 2008) Рождественская, Л. М.; Дзязько, Ю. С.; Василюк, С. Л.; Беляков, В. Н.
    Досліджено рухливість іонів Cr (VI) в неорганічному наноструктурованому іоніті на основі гідратованого діоксиду цирконію (ГДЦ) під дією електричного струму та в аніонообмінних мембранах різної природи. Знайдено, що найкращим для електродеіонізації розбавлених розчинів Cr (VI) є використання іоніту ГДЦ з керамічними композиційними мембранами на основі ГДЦ.
  • Документ
    Літієва сіль бензолсульфокислоти як іоногенний компонент в електролітах для літієвих джерел струму
    (НТУ "ХПІ", 2008) Потапенко, О. В.; Глоба, Н. І.; Присяжний, В. Д.
    В роботі наводяться дослідження фізичних та електрохімічних характеристик електролітів на основі розчинів бензолсульфонату літію в апротонних розчинниках. Встановлений інтервал електрохімічної стабільності 1 морярного розчину бензолсульфонат літію в диметилсульфоксиді та проведені електрохімічні дослідження з катодами на основі ванадату літію, марганцевої шпінелі.
  • Документ
    Ингибирование и бактерицидная обработка подпиточной воды для замедления коррозии в системе оборотного цикла при использовании фенольных сточных вод коксохимических производств
    (НТУ "ХПИ", 2008) Нестеренко, С. В.; Качанов, В. А.; Григоров, В. И.; Канцедал, Л. Д.
    В статті наводяться результати досліджень по впливу інгібіторів корозії (фосфатно-силікатної суміші) та біоцида на основі похідних роданистоводневої кислоти на корозійну активність оборотної води циклу охолодження коксового газа при використанні очищених стічних фенольних вод. Використання інгібіторів та біоцидів значно гальмує корозійний процес і це дає можливість значно зменшувати використання чистої природної води за рахунок утилізації фенольних вод коксохімічних підприємств.
  • Документ
    Спектры импеданса оксидированого алюминия, электрохимически модифицированного наночастицами никеля
    (НТУ "ХПИ", 2008) Лысюк, Л. С.; Огенко, В. М.; Волков, С. В.; Дзязько, Ю. С.
    Методом імпедансної спектроскопії досліджені зразки оксидованого алюмінію, попередньо модифіковані сполуками нікелю як при анодній, так і при катодній поляризації. Методом комп'ютерного моделювання розраховані відповідні еквівалентні схеми, ідентифіковані області, що відповідають морфології поверхні й просторовому заряду. Показано, що анодно модифіковані зразки характеризуються більше високою корозійною стійкістю в порівнянні з катодно активованими.
  • Документ
    Сравнительный анализ электрохимической активности порошков гидроксида никеля
    (НТУ "ХПИ", 2008) Коток, В. А.; Кошель, Н. Д.; Гречанюк, А. А.; Костыря, М. В.; Кашеварова, Е. В.
    У роботі розглянуті порівняльні кінетичні характеристики гидроксида нікелю як активної речовини лужних акумуляторів. Дані отримані методом прискореного імпульсного розряду. Метод розроблено для порівняння характеристик матеріалів, отриманих різними способами.
  • Документ
    Автоматизированный производственный комплекс для формирования аккумуляторных батарей при их поточном производстве
    (НТУ "ХПИ", 2008) Дзензерский, В. А.; Скосарь, В. Ю.; Буряк, А. А.; Дзензерский, Д. В.; Сиренко, М. В.; Лесничий, В. Н.; Бурылов, С. В.
    Запропоновано автоматизований виробничий комплекс для формування та зарядки акумуляторних батарей при їхньому поточному виробництві. Комплекс дає можливість використати при формуванні та зарядці батарей новітні технології прискореного формування або зарядці імпульсними струмами значної величини з використанням водяного охолодження батарей.
  • Документ
    Электрохимические характеристики графитов высокой степени очистки Завальевского месторождения
    (НТУ "ХПИ", 2008) Лихницкий, К. В.; Крюков, В. В.; Лысин, В. И.; Барсуков, В. З.
    З метою створення високоефективних енергогенеруючих пристроїв досліджені електрохімічні властивості стандартних та доочищених в КНУТД деяких графітів Заваллівського родовища в якості активних матеріалів Li-іонних акумуляторів. Для підвищення електрохімічних характеристик таких матеріалів була розроблена технологія доочистки графітів хімічними методами до величини зольного залишку нижчого за 0,1 %. Це дало можливість підвищити питому електричну ємність та стабільність циклювання електродних матеріалів на основі графітів до значень, що відповідають світовим стандартам.
  • Документ
    Влияние объемного алкильного заместителя на электровосстановление алкилпиридилсульфонов
    (НТУ "ХПИ", 2008) Коротаева, Л. М.; Рубинская, Т. Я.; Рыбакова, И. А.; Гультяй, В. П.
    Методами полярографии и препаративного электролиза изучено электрохимическое восстановление (ЭВ) серии алкилпиридилсульфонов на ртутном катоде при различных составах фонового электролита. Найдены условия препаративного электролиза, приводящие к селективному расщеплению Cру–S связи. Показано, что наличие адамантильного заместителя в пиридиновом цикле влияет на направление процесса ЭВ, вследствие изменений характера взаимодействия сульфонов и полупродуктов их ЭВ как с растворителем (сольватация), так и с электродом (адсорбция).
  • Документ
    Трибологічні характеристики нікелевих композиційних електрохімічних покриттів
    (НТУ "ХПІ", 2008) Заверач, Є. М.; Маковкін, О. М.
    Досліджено сумісне осадження гальванічного нікелю та дисперсних частинок Al₂O₃ і TiO₂. Встановлені трибологічні характеристики осаджених покриттів в умовах сухого тертя ковзання. Отримані композиційні електрохімічні покриття характеризуються вищою зносостійкістю в порівнянні з нікелевими покриттями.
  • Документ
    Про вплив процесів комплексоутворення на корозійу поведінку металів в кислих середовищах
    (НТУ "ХПІ", 2008) Вишневська, Ю. П.; Савченко, Ю. В.; Ткаленко, Д. А.
    Проаналізовано випадки, коли швидкість корозії металів знижується при введенні у агресивні середовища органічних речовин, здатних утворювати комплексні сполуки з катіонами металу, що піддається корозії. Показано, що гальмування корозії досягається завдяки формуванню на поверхні металу шарів з малорозчинних металоорганічних сполук, які перешкоджають безпосередньому контакту металу з компонентами середовища. Рекомендовано при виборі органічних інгібіторів такого типу використовувати два критерії: константу стабільності утворюваного метало комплексу та розчинність такого комплексу у досліджуваному розчині.
  • Документ
    Полуэлемент электродный материал/твердый электролит для перезаряжаемых литиевых источников тока
    (НТУ "ХПИ", 2008) Тронь, А. В.; Носенко, А. В.; Шембель, Е. М.
    Досліджена можливість використовування твердих неорганічних електролітів у контакті з електродними матеріалами (терморасширений графіт, алюміній, диоксид марганцю, літій марганцева шпінель) в літієвих джерелах струму. Використовування системи електродний матеріал/твердий електроліт дозволяє запобігти короткого замикання між електродним матеріалом і літієвим анодом в процесі циклування джерела струму. Проведені дослідження і випробування, експериментальних зразків літієвих джерел струму на основі твердого неорганічного електроліту, що розробляється. На основі проведених досліджень виготовлені напівелементи електродний матеріал/твердий електроліт, який можна використовувати у виробництві літієвих джерел струму, що перезаряджаються.
  • Документ
    Високотемпературний електроліз халькогенідвмісних матеріалів і охорона навколишнього середовища
    (НТУ "ХПІ", 2008) Мустяца, О. Н.; Лисін, В. І.
    Наводяться дані з піроелектрохімічної переробки халькогенідвмісної сировини за замкненим циклом: плавка первинної та вторинної сировини з домішками різних гетерополярних сполук (що широко застосовуються у металургійних виробництвах) в залежності від складу сировини з наступним електрохімічним розкладанням розплавів у цьому ж агрегаті на метал і уловлюванням анодних продуктів; з подальшою утилізацією шлакового матеріалу і одержанням будівельних матеріалів (цемент, керамічна плитка та ін.). У замкненому циклі багато складових, що міститься у сировині і у звичайних методах її переробки втрачається, забруднюючи оточуюче середовище, перетворюються у товарний продукт. Компактність, висока продуктивність, інтенсивність процесів, разом з покращенням економіки і екології оточуючого середовища – основні ознаки запропонованої технології.
  • Документ
    Регенерация ионитов в электрическом поле в химической технологии теплоносителя
    (НТУ "ХПИ", 2008) Магдыч, Е. В.; Акимов, А. М.; Кошель, Н. Д.
    В роботі аналізується можливість прискорення процесу регенерації іоніту в іонообмінних колонах через накладання слабкого постійного електричного поля. Прискорення базується на ефекті виникнення міграційної складової поряд з іонними потоками дифузії в зернах іоніту.
  • Документ
    Восстановление кислорода на электродах на основе нанодисперсного ZnO
    (НТУ "ХПИ", 2008) Линючева, О. В.; Колбасова, И. Г.; Воробец, В. С.
    Були досліджені електрокаталітичні властивості елктродів на основі нанодисперсного оксиду цинка, отриманих електрохімічним методом, в процесі електровідновлення розчиненого кисню. Середній розмір наночастинок ZnO визначався за допомогою фотоелектрохімічних досліджень і складав d=4-5 нм. Показано, що сумісне електрохімічне осадження наночастинок ZnO і барвника еозина Н приводить к зменшенню перенапруги виділення кисню. Також електроди на основі нанодисперсного ZnO мають стабільні характеристики в процесі електровідновлення кисню в фізіологічному і ізотонічному розчині NaCl.
  • Документ
    Співосадження імпульсним струмом кадмію та телуру в диметилсульфоксидних розчинах
    (НТУ "ХПІ", 2008) Калимон, Я. А.; Білань, О. І.; Кунтий, О. І.
    Досліджено сумісне електровідновлення кадмію та телуру в 0,5 М CdCl₂ + (0,01...0,1) М ТeCl₄ диметилсульфоксидних розчинах за 20…60 °С. Показано, що за потенціалів до -2,5 В в режимі імпульсного струму формуються плівкові покриття. Тривалістю імпульсу та паузи й співвідношення між ними регулюється вміст компонентів системи Cd-Те і розмір частинок осаду.