Вісник № 52

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/34601

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 26
  • Ескіз
    Документ
    Пріоритети спортсмена при плануванні особистого часу
    (НТУ "ХПІ", 2017) Зінченко, Ліна Володимирівна
    У статті обґрунтовано необхідність ефективного розподілу пріоритетів спортсмена задля структурування життя, часу, діяльності і, що є важливим, спрямування своєї енергії на досягнення поставлених цілей. Визначено та розкрито поняття «пріоритет», «ціль». Проведено дослідження в якому були визначені пріоритети студентів-спортсменів, а також як змінювались ці пріоритети з першого по шостий курси. Висвітлені підходи для розподілу пріоритетів при плануванні особистого часу.
  • Ескіз
    Документ
    1917 – революція: 100 років потому
    (НТУ "ХПІ", 2017) Журавльов, Ю. В.; Кіпенський, Андрій Володимирович
  • Ескіз
    Документ
    Формування духовно-моральних цінностей студентів на заняттях фізичного виховання
    (НТУ "ХПІ", 2017) Юшко, Олексій Володимирович; Борейко, Наталя Юріївна; Азаренкова, Любов Леонідівна
    У статті висвітлюється проблеми духовності особистості, визначаються її теоретичні засади, аналізуються ключові поняття «духовно-моральні цінності», «педагогічні умови», визначено позитивний вплив занять фізичною культурою та спортом на формування особистості, презентуються результати експериментальної роботи щодо розробки педагогічних умов формування у студентів духовно-моральних цінностей на заняттях фізичним вихованням, визначені рівні та критерії сформованості духовно-моральних цінностей.
  • Ескіз
    Документ
    Віртуалізація і мережева реальність: проблеми і соціальні наслідки
    (НТУ "ХПІ", 2017) Штанько, Валентина Ігорівна
    В статті розглядаються проблеми та соціальні наслідки істотних змін в різних сферах людської діяльності під впливом інформаційних технологій. Особлива увага приділяється проблемі співвідношення ієрархічних та мережевих принципів суспільного устрою, феномену «розумного натовпу», проблемам ідентифікації людини в віртуальній реальності та проблемам міжособистісного спілкування.
  • Ескіз
    Документ
    Теоретична модель ринку праці молодих інженерів на основі теорії соціального поля П. Бурдьє
    (НТУ "ХПІ", 2017) Садовська, Альона Олегівна
    Запропоновано підхід, заснований на теорії сучасного французького соціолога П. Бурдьє. Ринок праці в цілому і ринок праці молодих інженерів, зокрема, розглядається як специфічне соціальне поле або соціальний підпростір, де відбуваються певні взаємодії, транзакції, рух трудових ресурсів і фінансового капіталу. Використовуються, традиційні для підходу П. Бурдьє, поняття «агенти поля», «практики», «конфлікт», «боротьба за капітал» тощо. Таким чином, ринок праці відповідно до методології Бурдьє постає не тільки як мережа економічних або соціальних відносин, а, передусім, як певного роду набір практик, властивих тим або іншим соціальним групам.
  • Ескіз
    Документ
    Толерантність особистості, критерії її розвитку
    (НТУ "ХПІ", 2017) Підбуцька, Ніна Вікторівна
    Стаття присвячена аналізу поняття толерантності, його філософському, педагогічному та психологічному аспектів. Розглядається сутність та критерії толерантної поведінки особистості. Визначено, що суб'єктами толерантності є не тільки окремі особистості, але й великі та малі соціальні групи, інститути держави Також акцентується увага на необхідності формування толерантності у студентів, за допомогою якої стабілізуються міжособистісні відносини та розв’язуються конфліктні ситуації між людьми.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості морфологічної розмітки корпусів української мови на прикладі технічної документації
    (НТУ "ХПІ", 2017) Петрасова, Світлана Валентинівна; Кузьміна, Марія Олександрівна; Мануйлов, Ілля Олександрович
    У статті розглядаються особливості автоматичної морфологічної розмітки корпусів текстів української мови. Створено корпус текстів української мови, які представляють інструкції технічної документації. Розроблено систему тегів для формалізації морфологічної інформації. Описано розроблену програмну реалізацію запропонованого методу автоматичної морфологічної розмітки, що дозволяє отримувати з корпусу технічної документації приклади вживання в мові як конкретних словоформ, так і слів у всіх їх граматичних формах.
  • Ескіз
    Документ
    Сепаратизм в Європейському Союзі: закономірність чи виняток з правила?
    (НТУ "ХПІ", 2017) Окладна, Марина Георгіївна
    Європейська інтеграція породжує питання про взаємини між нацією і державою. Трансформація держав Західної Європи створює нові можливості для вираження інтересів меншин. Це підриває традиційне бачення суверенітету і послаблює необхідність в державності. Націоналістичні рухи в багатьох випадках сприйняли європейську тему, її ідеологію і стратегії. Європа надає можливості для територіальних рухів, зокрема деякі заходи щодо захисту меншин. У цій статті розглядаються різні способи, за допомогою яких сторони, що діють в регіональних контекстах, відреагували, інтерпретували і використовували образи «Європи регіонів» для просування своїх територіальних вимог.
  • Ескіз
    Документ
    Плюралізм концепцій міграції в умовах глобалізації
    (НТУ "ХПІ", 2017) Мурадян, Вартан Геворкович
    У цій статті згадуються різні концепції феномену міграції та зазначається про неможливість створення єдиного підходу щодо визначення критеріїв та чітких філософських парадигм щодо цього явища. Така ситуація існує у зв’язку з самим характером феномену та не може бути розв’язаною до тих пір, доки міграція буде елементом суспільного життя та необхідною умовою для розвитку. Вказується також і те, що такий характер об’єкту дослідження має чіткі позитивні проявлення особливо для дослідників філософського виміру явища.
  • Ескіз
    Документ
    Особенности развития лидерского потенциала у будущих инженеров
    (НТУ "ХПИ", 2017) Мовчан, Яна Александровна
    Статья описывает программу развития лидерского потенциала будущих инженеров. Предложенная программа содержит несколько блоков: мотивационный – для повышения мотивации к профессиональной деятельности; социально-адаптивный – для развития коммуникативных качеств и готовности к межличностному взаимодействию; стратегически-профессиональный – для работы с представлениями будущего инженера о своей профессиональной роли и проработки профессионально необходимых качеств. Для реализации программы использованы такие формы работы как мини-лекции, семинары-беседы, психологические упражнения, техники и деловые игры. Представлены результаты, демонстрирующие эффективность разработанной программы. Эмоциональные, мотивационные, волевые и коммуникативные показатели имеют позитивную динамику после внедрения тренинговой программы.