Селянський рух в Харківській губернії (1917–1921 рр.)

Ескіз

Дата

2005

ORCID

DOI

item.page.thesis.degree.name

кандидат історичних наук

item.page.thesis.degree.level

кандидатська дисертація

item.page.thesis.degree.discipline

07.00.01 – історія України

item.page.thesis.degree.department

item.page.thesis.degree.grantor

item.page.thesis.degree.advisor

Білоцерківський Василь Якович

item.page.thesis.degree.committeeMember

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Харківський національний педагогічний університет ім. Г. С. Сковороди

Анотація

Дисертацію присвячено комплексному дослідженню розвитку селянського руху в Харківській губернії в період Української революції 1917–1921 рр. Доведено, що невирішені проблеми у сфері аграрних відносин спричинили селянський рух і розгортання збройного конфлікту на Харківщині у 1917–1921 рр. Порівняно ступінь активної участі у революційних подіях у даному регіоні різних соціальних груп населення. Обґрунтовано тезу, що у період Української революції 1917–1921 рр. представники лівих політичних партій вживали поняття "куркуль" для визначення власників індивідуальних селянських господарств, які бажали зберегти приватну власність на землю й активно захищали свої економічні, політичні та національні права. З'ясовано, що невирішеність національного питання була одним з важливих чинників посилення селянського руху у Харківській губернії. Досліджено взаємозв'язок селянського повстанського руху сусідніх регіонів з селянським рухом у Харківській губернії та встановлено, що найбільш впливовими та популярними серед сільського населення регіону було махновське і "уенерівське" повстанство. Розглянуто процес радикалізації селянського руху у 1917–1921 рр., висвітлено пасивні й активні, нелегальні та легальні форми боротьби селянства за свої економічні, політичні та національні інтереси. Узагальнено наслідки селянського руху.

Опис

Ключові слова

Українська революція 1917–1921 рр., повстанський рух, Харківська губернія, селянський рух, воєнний комунізм, антиденікінський селянський рух, антибільшовицькі повстання, куркульство, Махновщина, УСРР, ВУНК, Українська Центральна Рада, гетьманат П. Скоропадського, директорія, дезертирство, громадянська війна, дисертації

Бібліографічний опис

Мотенко Я. В. Селянський рух в Харківській губернії (1917–1921 рр.) [Електронний ресурс] : дис. ... канд. істор. наук : спец. 07.00.01 / Ярослав Володимирович Мотенко ; наук. керівник Білоцерківський В. Я. ; Харків. нац. педагогічний ун-т ім. Г. С. Сковороди. – Харків, 2005. – 195 с. – Бібліогр.: с. 178-195. – укр.

item.page.endorsement

item.page.review

item.page.supplemented

item.page.referenced