Вісник № 32

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/35508

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 26
  • Ескіз
    Документ
    Методика анализа рисков при оценке безопасности сложных технических систем применительно к объектам химико-технологического комплекса
    (НТУ "ХПИ", 2007) Соловей, В. В.; Зевин, Л. И.; Кошельник, Александр Вадимович; Бессонный, В. Л.
    Розглянуто можливість застосування формальних методів системного аналізу для рішення широкого кола проблем, спрямованих на підвищення ефективності й надійності функціонування технічних об’єктів підвищеної небезпеки. Практична реалізація такого підходу забезпечує комп'ютеризацію оцінок ризиків та є ефективним способом відбивання потенційних погроз у конкретних обставинах функціонування об'єктів хімічної промисловості.
  • Ескіз
    Документ
    Механизм катодного восстановления ионов лития в апротонных растворителях
    (НТУ "ХПИ", 2007) Штефан, Виктория Владимировна; Миргородская, Ю. В.; Волобуев, Максим Николаевич; Ведь, Марина Витальевна; Сахненко, Николай Дмитриевич; Мироненко, В. Д.
    Методом лінійної вольтамперометрії досліджено катодні процеси відновлення іонів літію в диметилформаміді на нікелевому електроді. На підставі електрохімічних параметрів електродних реакцій за участю іону літію запропоновано загальну схему механізму та кінетичні рівняння реакції відновлення. Гальваностатичним електролізом одержано кристалічні сріблясті осади літію.
  • Ескіз
    Документ
    Кинетика ионообменного взаимодействия силикатных многокомпонентных стекол
    (НТУ "ХПИ", 2007) Шило, А. Е.; Кухаренко, С. А.
    Було виявлено неоднозначний вплив заряду катіона на глибину ефективної дифузійної зони і його дифузійну рухливість. Ефективні коефіцієнти дифузії катіонів, так як і ширина дифузійної зони, зменшуються по мірі зростання заряду катіона від 1 до 4 (DNa⁺ DBa²⁺ DFe³⁺ DTi⁴⁺), однак подальше збільшення заряду катіона для вольфраму W⁶⁺ викликає ріст його коефіцієнта дифузії і ширини дифузійної зони. Це пов'язано з властивостями WO₃ як поверхнево-активної речовини, обумовленими тим, що на взаємодію в дифузійній зоні поряд з потоками катіонів W⁶⁺ сильно впливають іонні асоціати (WO₄)²⁻, що утворюють з киснем міцні направлені зв'язки. Ці закономірності схожі з закономірностями по змочуванню, електропровідності, в'язкій течії.
  • Ескіз
    Документ
    Нові полімерні адсорбенти для очищення води
    (НТУ "ХПІ", 2007) Рябов, С. В.; Кобріна, Л. В.; Гапоненко, Т. М.; Авраменко, Вячеслав Леонідович; Хорошилова, Т. І.
    Вперше використано полімерні циклодекстриниы на основі гексаметилендиіизоцианатуа та толуилендиіизоцианату для тонкого очищення питной води від фенолу. Отримано ступінь очищення води від фенолу до ріня ГДК (0,001 мг/л) при РН=6 .
  • Ескіз
    Документ
    Исследование диэлектрических свойств газовых конденсатов
    (НТУ "ХПИ", 2007) Руднев, В. А.; Карножицкий, Павел Владимирович; Климчук, А. Ф.
    В статье представлен метод определения зависимостей между различными параметрами легких фракций газовых конденсатов и диэлектрической проницаемостью. Полученные результаты показывают наличие таких зависимостей, что позволяет использовать данный метод для идентификации и оценки качества топлив.
  • Ескіз
    Документ
    Гидравлическая характеристика роторного массообменного аппарата
    (НТУ "ХПИ", 2007) Питак, Инна Вячеславовна; Трошин, Алексей Георгиевич; Моисеев, Виктор Федорович; Сурков, А. В.
    В статі описана конструкція апарату з тороідальним контактним елементом, який дозволяє значно підвищити ступінь абсорбції або пилоочистки завдяки високому ступеню турбулізації реакційних потоків. В статті наведена гідравлічна характеристика роторного вихрового апарату і представлена візуалізація потоку.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження фазоутворення при гарячому ремонті коксових батарей з застосуванням керамічних сумішей
    (НТУ "ХПІ", 2007) Пітак, Ярослав Миколайович; Рищенко, О. С.; Приходько, Ю. Є.
    В статті викладенні результати вивчення процесів, що протікають при наплавленні керамічної маси на ушкоджену вогнетривку кладку і розробка суміші, що забезпечує підвищення ефективності ремонту вогнетривкої кладки.
  • Ескіз
    Документ
    Анодна поведінка алюмінію у водних розчинах дифосфату
    (НТУ "ХПІ", 2007) Сахненко, Микола Дмитрович; Ведь, Марина Віталіївна; Ярошок, Тамара Петрівна; Богоявленська, Олена Володимирівна; Баніна, М. В.
    Досліджено початкові стадії процесу формування мікродугових анодних покриттів на алюмінії з розчинів дифосфату та з домішками кобальту сульфату. За сукупністю кінетичних параметрів, що отримані з використанням потенціодинамічного методу, визначено стадії перебігу анодного процесу. Визначено вплив домішок на механізм та кінетику початкових стадій формування анодних плівок, отримано оксидні покриття на алюмінії мікродуговим методом у гальваностатичному режимі. Склад анодних плівок визначено з використанням рентгеноструктурного аналізу.
  • Ескіз
    Документ
    Корозійна стійкість матеріалів у системах гарячого водопостачання
    (НТУ "ХПІ", 2007) Сахненко, Микола Дмитрович; Капустенко, Петро Олексійович; Перевертайленко, Олександр Юрійович; Демирський, С. В.
    Досліджено корозійно-електрохімічну поведінку легованої сталі AISI 316 з покриттям нітридом титану у хлоридвмісних середовищах. На підставі аналізу хронограм електродного потенціалу визначено період імунного стану складових електрохімічної системи. Встановлено, що різниця потенціалів підкладки і покриття зумовлює утворення гальванопар, внаслідок чого відбувається селективне руйнування поверхневого шару в системі AISI 316 I TiN
  • Ескіз
    Документ
    Физико-химические свойства оксидного свинцово-титанового покрытия анода
    (НТУ "ХПИ", 2007) Тульский, Геннадий Георгиевич; Сенкевич, И. В.; Назаров, А. В.; Смирнов, А. А.
    Досліджено залежність структури, питомого електричного опору, каталітичної активності і зносостійкості в електрохімічному синтезі неорганічних речовин від складу і умов одержання композиційного оксидного покриття мало зношуваного аноду на основі оксидів неблагородних металів. Визначені фізико-хімічні параметри одержаних покриттів дозволяють обґрунтувати склад покриття в залежності від умов його експлуатації.