Вісник № 44

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/35633

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 27
  • Ескіз
    Документ
    Модель експертного оцінювання якісного стану технічної системи
    (НТУ "ХПІ", 2017) Волков, Сергій Леонідович; Казакова, Надія Феліксівна; Асабашвілі, Суліко Дмитрович
    В роботі запропоновано модель експертної системи яка здійснює моніторинг та діагностику якісного стану технічної системи та пропонує рішення щодо усунення причин його зниження. Наведено математичні вирази реалізації продукційної і прецедентної моделей прийняття рішень. У якості прикладу запропоновано параметричне представлення множини прецедентів у вигляді множини кортежів та його вибір методом найближчого сусіда з використанням Евклідової метрики. Запропоновано правило вибору прецеденту.
  • Ескіз
    Документ
    Автоматизація виробництва елементів з пористого поліпропілену методом пневмоекструзії
    (НТУ "ХПІ", 2017) Вєчерковська, Анастасія Сергіївна; Поперешняк, Світлана Володимирівна
    Розглядається проблема автоматизації виробництва на прикладі виробництва елементів з пористого поліпропілену методом пневмоекструзії, які використовуються в багатьох галузях виконуючи переважно функції фільтрації або дренажа. Виробництво таких елементів є на сьогодні важливим завданням, успішному вирішенню якого сприяє як правильний вибір конструкції апарату для виготовлення зазначених виробів так і автоматизація процесу виробництва. Одними із основних параметрів, від яких залежить весь процес виробництва, елементів з пористого поліпропілену методом пневмоекструзії, що вимагає автоматизації є контроль швидкості подачі розплавленого поліпропілену та тиску при подачі матеріалу на форму. Запропоновані методика та алгоритм автоматизації виробництва, елементів з пористого поліпропілену методом пневмоекструзії, які допомагають обрати визначені параметри. Результати досліджень можуть бути використані у виробництві поліпропіленових фільтруючих картриджів та дренажних систем.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив оптимізаційного управління транспортно-пересадочними вузлами міського пасажирського транспорту на питому вагу непродуктивних
    (НТУ "ХПІ", 2017) Вдовиченко, Володимир Олексійович
    Запропоновано розглядати вплив оптимізаційних управлінських дій організації взаємодії суб’єктів в межах транспортно-пересадочних вузлів міського громадського транспорту на питому вагу непродуктивних простоїв транспортних засобів у зупиночних пунктах. На основі представленої багатоконтурної системи управління транспортно-пересадочними вузлами виділена структура адаптаційного циклу реалізації керуючих дій. Експериментальним шляхом для відповідних рівнів оптимізаційних управлінських дій встановлені закономірності зміни питомої ваги непродуктивного простою транспортних засобів в залежності від розміру вхідного маршрутного потоку.
  • Ескіз
    Документ
    Проблемы эксплуатации и методы предотвращения возгораемости породных отвалов
    (НТУ "ХПИ", 2017) Тынына, Сергей Владимирович; Чоботько, Игорь Игоревич
    В статье приведен анализ статистики по горящим и не горящим породным отвалам в Украине, рассмотрены основные типы породных отвалов их достоинства и недостатки, особенности формирования, проблемы эксплуатации породных отвалов и их техногенные угрозы. Методы нормализации теплового состояния отвалов, создание закладочных массивов с использованием смесей из пустых пород, уменьшение объема выработанного пространства и площадей отводимых под отвалы, мероприятия по ликвидации очагов возгорания, предотвращение размыва склона породных отвалов. Утилизация при помощи соляных и гипсовых шахт.
  • Ескіз
    Документ
    Управління напруженістю систем за допомогою штучного інтелекту
    (НТУ "ХПІ", 2017) Становський, Олександр Леонідович; Хомяк, Юрій Мефодійович; Торопенко, Алла Володимирівна; Науменко, Євгенія Олександрівна; Дадерко, Олеся Ігорівна
    Показано, що рівнонапруженість систем, як стан, що забезпечує мінімальну вартість останніх, не може бути досягнений при звичайному проектуванні, оскільки внутрішні та зовнішні умови навантаження таких об’єктів цьому заважають. Розглянуто проблему створення смарт-систем, які за допомогою штучного інтелекту автоматично реагують на умови експлуатації та підлаштовуються під них, повертаючи при необхідності втрачену рівнонапруженість, а отже зберігають свою експлуатаційну надійність без нарощування зайвих витрат.
  • Ескіз
    Документ
    Деление точки скрученной кривой Эдвардса на два и его применение в криптографии
    (НТУ "ХПИ", 2017) Скуратовский, Руслан Вячеславович; Осадчий, Евгений Александрович; Квашук, Дмитрий Михайлович
    Большинство криптосистем современной криптографии естественным образом можно реализовать на эллиптических кривых. Мы рассматриваем алгебраические кривые в форме Эдвардса над простым полем, Fp, которые сейчас являются одними из наиболее перспективных носителей групп, используемых в асимметричных криптосистемах. Показано, что проективная кривая Эдвардса ,adE не является эллиптической. Исследовано некоторые интересные свойства группы точек этих кривых. Найдено род скрученной кривой Эдвардса и ее особые точки. Показано возможность построения генератора случайных крипто стойких последовательностей на этой кривой. Предложена нормализация скрученной кривой Эдвардса. Исследованы условия делимости на два элемента из группы точек скрученной кривой Эдвардса над полем npF. Целью роботы есть поиск критерия делимости точки кривой напополам над полем npF и анализ свойств скрученной кривой Эдвардса необходимых для построения генератора псевдослучайных крипто стойких последовательностей.
  • Ескіз
    Документ
    3D-модель теплового обміну в міокарді та коронарних судинах серця
    (НТУ "ХПІ", 2017) Шликов, Владислав Валентинович
    Запропоновано математичну 3D-модель теплового обміну в міокарді та коронарних судинах серця, що враховує теплопровідність і вільну конвекцію тепла в шарі міокарда для двох біофізичних станів тканин шлуночків серця – з нормальною щільністю розподілу коронарних судин у міокарді, а також за наявності зон ішемії у міокарді, які збіднені коронарними судинами. Таким чином, модулювання теплових процесів у міокарді підтверджує клінічні прояви хвороби серця, які вказують на невідповідність коронарного кровотоку метаболічним потребам серцевого м'яза. Отримані для теплової моделі температурні залежності дозволяю оцінити ступінь коронарної обструкції й ступінь звуження коронарних артерій у шлуночках серця, що є величиною пропорційною до змін температури.
  • Ескіз
    Документ
    Формування математичної моделі організаційно-технічного методу скорочення негативних наслідків надзвичайних ситуацій медико-біологічного характеру місцевого рівня поширення
    (НТУ "ХПІ", 2017) Шевченко, Роман Іванович
    В роботі розглянуто процес формування математичної моделі організаційно-технічного методу скорочення негативних наслідків надзвичайних ситуацій медико-біологічного характеру. В ході якого проведена формалізація параметрів та формування низки припущень, що дозволило визначити еквіваленту схему інформаційно-комунікативного взаємовпливу процесів поширення негативних наслідків НС МБ характеру та розробити відповідну трьохфакторну імітаційну математичну модель залежності кількості загиблих та числа жертв у наслідок НС МБ характеру міського рівня.
  • Ескіз
    Документ
    Інформаційна технологія визначення психоемоційних розладів у жінок з різним станом сімейної взаємодії
    (НТУ "ХПІ", 2017) Рисована, Любов Михайлівна; Висоцька, Олена Володимирівна; Панфьорова, Ірина Юріївна; Зінченко, Юлія Євгенівна
    В статті представлено інформаційну технологію визначення психоемоційних розладів у жінок з різним станом сімейної взаємодії, яка забезпечує детальне відображення процесу визначення психоемоційних розладів, зо допомогою проектування IDEF0 діаграм. Отримані результати відображають структурований опис психодіагностичного процесу, який дозволяє визначити психоемоційні розлади і більш чітко уявити психологічну взаємодію осіб, які беруть участь в дослідженні. Дана інформаційна технологія може бути використана психологами і лікарями–психотерапевтами.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження антикорозійних властивостей потенційних інгібіторів корозії, призначених для нафтопереробної промисловості
    (НТУ "ХПІ", 2017) Романчук, Вікторія Володимирівна; Топільницький, Петро Іванович; Чан Куок Кхань
    Визначено захисні властивості потенційних інгібіторів корозії – 1–(2–аміноетил)–2–гептадецил–2–iмідазоліну, 1–(2–діетаноламіноетил)–2–(8– гептадециніл)–2– iмідазоліну, суміші N,N – дізаміщених амідів, естерів та гліцерину, а також амідів поліаміннафтенових кислот методом потенціометричних вимірювань. Встановлено зміну корозійного потенціалу, корозійний струм та зміну нахилу прямих Тафеля, як показники антикорозійної дії, яку проявляють досліджувані речовини. Показано, що найкращі захисні властивості має 1–(2–діетаноламіноетил)–2–(8– гептадециніл)–2– iмідазолін та суміш N,N – дізаміщених амідів, естерів та гліцерину, які можуть використані як інгібітори корозії для захисту обладнання установок первинної переробки нафти.