Оцінка термодинамічних параметрів реакції взаємодії ацилгліцеринів з етилендіаміном

Ескіз

Дата

2006

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

НТУ "ХПІ"

Анотація

Виконана оцінка термодинамічних параметрів реакції взаємодії ацилгліцеринів з етилендіаміном. Встановлено, що зміни вільних енергій реакцій амідування, розрахованих різними методами, однакові. Знайдено, що із врахуванням водневих зв’язків вільні енергії реакцій взаємодії ацилгліцеринів з етилендіаміном, аміноамідом різні, при чому у ряду ТАГ-ДАГ-МАГ вони збільшуються. Порівняння вільних енергій реакцій взаємодії ацилгліцерину з ЕДА і АА свідчить про те, що з ЕДА реакція енергетично більш вигідна.
The thermodynamic investigation of the reaction of acylglycerines with ethylendiamine was made. It was established that changes of free energies of reactions of amidation calculated by various methods were the same. It was found that taking into account of hydrogen bonds free energies of reactions of amidation of acylglycerine with ethylenediamine, aminoamide were different. In the raw TAG-DAG-MAG they are increased. If compared free energies of reaction of acylglycerine with EDA and AA it can be found that reaction with EDA is more energetically useful.

Опис

Ключові слова

моноацилгліцерини, триацилгліцерини, амідування, вільна енергія, адитивно-груповий метод

Бібліографічний опис

Оцінка термодинамічних параметрів реакції взаємодії ацилгліцеринів з етилендіаміном / А. П. Мельник [та ін.] // Вестник Нац. техн. ун-та "ХПИ" : сб. науч. тр. Темат. вып. : Химия, химическая технология и экология. – Харьков : НТУ "ХПИ", 2006. – № 13. – С. 40-43.

Підтвердження

Рецензія

Додано до

Згадується в