Вісник № 20

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/37625

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 27
  • Ескіз
    Документ
    Развитие концепций управления предприятием с применением контроллинга
    (НТУ "ХПИ", 2018) Мищенко, Владимир Акимович; Другова, Елена Сергеевна; Именинник, Анна Николаевна
    Описана цель появления контроллинга: целеориентированная координация в рамках систем управления, планирования и контроля, а также их элементов. Анализируются обусловленные неоднозначной трактовкой в зарубежной и отечественной литературе концепции контроллинга с ориентацией на учет, информацию и координацию. Освещаются концепции, связанные с координационной задачей контроллинга, а именно, концепции с ориентацией на планирование и контроль и с ориентацией на управленческую систему в целом. Обобщены представленные в литературных источниках концепции контроллинга: управленческий учет, управленческая информационная система, планирование и контроль, координация, управление управлением, координация процесса принятия решений. Освещаются новые современные концепции стратегической навигации, оптимизации интересов заинтересованных лиц, нового контроллинга. Отмечается, что переход к контроллингу, ориентированному на стоимостно-ориентированное управление предприятием, возможно только при учете производственных показателей, позволяющих осуществлять контроль лействительных объемов ресурсов и выпуска продукции.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження шляхів підвищення ефективної діяльності підприемства
    (НТУ "ХПІ", 2018) Васильцова, Світлана Олександрівна; Бакуменко, Марія Юріівна; Стрелець, Олексій Вячеславович
    В умовах ринкової економіки метою будь-якого виробництва є одержання максимально можливого прибутку. Підвищення ефективності виробництва на підприємствах України – це одна з найважливіших задач як держави (створення сприятливих умов для ефективної діяльності підприємств), так і економістів самих підприємств (аналіз виробничої діяльності, розробка й впровадження заходів щодо підвищення ефективності виробництва). Загальним критерієм економічної ефективності виробництва є зростання рентабельності діяльності. В наш час економічна ефективність виробництва оцінюється на основі критерію, що виражається в максимізації національного доходу на одиницю праці. На рівні підприємства критерій ефективності його діяльності є максимізація прибутку. Ефективність виробництва находить конкретний кількісний вираз в взаємопов'язаній системі показників, які характеризують ефективність використання основних елементів виробничого процесу.
  • Ескіз
    Документ
    Економічна ефективність підприємств хлібобулочних галузей
    (НТУ "ХПІ", 2018) Шеянова, Еліна Дмитрівна
    Стаття присвячена аналізу економічної ефективності на підприємствах хлібобулочних галузей. У статті досліджено та узагальнено теоретичні підходи до визначення сутності ефективності діяльності підприємств. Економічна ефективність – досягнення найбільших результатів за найменших витрат праці. Економічна ефективність – конкретна форма вияву закону економії часу, їх зв'язок здійснюється через зростання продуктивності праці, її підвищення означає зростання ефективності сукупної праці, збільшення ефективності всього виробництва, зумовленої насамперед прогресом продуктивних сил.
  • Ескіз
    Документ
    Соціальна відповідальність бізнесу в Україні: сучасний стан та шляхи розвитку
    (НТУ "ХПІ", 2018) Решетняк, Наталя Борисівна; Назаренко, Олена Василівна; Єгорова, Юлія Валеріївна
    У статті досліджується соціальна відповідальність бізнесу як основа сталого розвитку національної економіки. Розглянуто переваги впровадження концепції соціальної відповідальності для компаній, суспільства і держави. Проаналізовано сучасний стан соціальної відповідальності бізнесу в Україні. Визначено наявні проблеми у розвитку соціальної відповідальності українського бізнесу. Наведено напрями реалізації соціальної відповідальності суб'єктами господарської діяльності. Вказано основні шляхи подальшого розвитку соціальної відповідальності бізнесу в Україні, які допоможуть залучити нові компанії до участі в ній.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення системи організації виробництва енергетичних підприємств через впровадження менеджменту безперервності бізнесу
    (НТУ "ХПІ", 2018) Проскурня, Олена Михайлівна
    Проблематика статті обумовлена необхідністю зберігати стійкість і стабільність функціонування енергетичних компанії в різних умовах несприятливого впливу зовнішніх і внутрішніх факторів техногенного та/або природного характеру. В цілому, доцільність створення процесу забезпечення безперервності бізнесу у складі системи організації виробництва полягає як мінімум в забезпеченні цілеспрямованої діяльності і несуперечності прийнятих рішень і встановлених цілей для окремих систем менеджменту, а також уникнення дублювання дій, відповідальності, реєстрації даних, поліпшення обміну інформацією між співробітниками, підрозділами і з зацікавленими сторонами. Виділено основний елемент системи менеджменту такий, як безпека бізнесу, яка пронизує всі процеси і встановлює безпечне бізнес-середовище, здатне негайно і ефективно реагувати на великі інциденти, лиха та аварії. Визначено принципи, підходи і модель системи менеджменту безперервного бізнесу. Проведення аналізу та виділення критично важливих видів діяльності і ресурсів, розробка відповідних заходів відповіді на інциденти і будь-які руйнації бізнесу відповідно до стандартів системи менеджменту безперервності бізнесу є запорукою успішності енергетичного підприємства.
  • Ескіз
    Документ
    Теоретико-методичні підходи до визначення економічної сутності поняття "капітал підприємства"
    (НТУ "ХПІ", 2018) Пічугіна, Тетяна Сергіївна; Гукова, Таїсія Василівна
    Розглянуто основні підходи до обґрунтування сутності поняття "капітал підприємства". Сформовано власне визначення категорії "капітал" підприємства як матеріальні, грошові та нематеріальні ресурси, що авансовано у формування активів підприємства, необхідних для здійснення його господарської діяльності в довгостроковій перспективі, з метою отримання доходу та прибутку. Визначено склад взаємопов'язаних і взаємообумовлених внутрішніх і зовнішніх факторів, що впливають на структуру капіталу підприємства та визначають можливості управління ним.
  • Ескіз
    Документ
    Способи виходу підприємства на зовнішні ринки
    (НТУ "ХПІ", 2018) Пічугіна, Тетяна Сергіївна; Волченок, Аліна Вікторівна
    У статті визначено мотиви, умови і чинники виходу підприємств на зовнішній ринок, а також надано послідовність циклічності розвитку підприємства та етапів отримання доступу підприємства на закордонні ринки, запропоновано основні цілі, з якими підприємства виходять на зовнішні ринки (максимізація прибутку та забезпечення довгострокового успішного збуту), охарактеризовано основні способи виходу підприємства на зовнішні ринки (експорт – прямий та непрямий; спільна підприємницька діяльність – ліцензування, виробництво та управління за контрактом, підприємства спільного володіння, пряме інвестування).
  • Ескіз
    Документ
    Формування стратегії розвитку зовнішньоекономічної діяльності на підприємстві
    (НТУ "ХПІ", 2018) Пічугіна, Тетяна Сергіївна; Бутенко, Герман Валерійович
    У статті запропоноване авторське бачення на визначення суті розвитку підприємства. Запропоновано класифікацію підходів до стратегічного розвитку зовнішньоекономічної діяльності за такими критеріями: фактор часу; спрямування; зміст, загальна спрямованість на певний сегмент ринку. Розглянуто послідовність формування стратегії розвитку зовнішньоекономічної діяльності підприємства, у результаті чого виокремлено мотиви (формування місії, цілей, завдань підприємства), аналітику (діагностика зовнішніх і внутрі шніх чинників) результати (розробка стратегічних альтернатив) цього процесу, що стало підґрунтям визначення його етапів.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості процесу інформаційно-аналітичного забезпечення будівельного підприємства
    (НТУ "ХПІ", 2018) Папіж, Юлія Сергіївна
    Проаналізовано сучасні підходи щодо визначення сутності та основних особливостей процесу інформаційно-аналітичного забезпечення будівельного підприємства. Розглянуто основні принципи створення ефективного інформаційно-аналітичного забезпечення будівельного підприємства. Визначено сутність системи інформаційно-аналітичного забезпечення, що пов'язує в собі дві складові: інформаційну та аналітичну, які формують сукупність з облікової, планової, технологічної, нормативно-правової та аналітичної інформації, яка спирається на проведення стратегічного, оперативного, порівняльного та фінансово-економічного аналізів. Запропоновано алгоритм інформаційно-аналітичного наповнення при прийнятті управлінських рішень на будівельному підприємстві.
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення економічної ефективності роботи комунального підприємства
    (НТУ "ХПІ", 2018) Опарій, Євгеній Олександрович; Корольова, Оксана Олександрівна
    Фінансове становище підприємства допомагає визначити конкурентоспроможність і потенціал в діловому співробітництві, є гарантом ефективної реалізації економічних інтересів всіх учасників діяльності як самого підприємства, так і його партнерів. В результаті аналізу виявлені вразливі місця, що потребують особливої уваги. Нерідко виявляється достатнім виявити ці місця, щоб розробити заходи щодо їх ліквідації. Була запропонована інвестиційна програма щодо підвищення ефективності діяльності комунального підприємства "Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство" м. Южноукраїнськ Миколаївської області.