Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/39089
Title: Класифікація готельних послуг в удосконаленні технології побудови облікової політики
Other Titles: Classification of hotel services in improving the technology of accounting policies building
Authors: Колєсніченко, Анастасія Сергіївна
Keywords: готельні послуги; фінансова звітність; облікова політика; витрати; доходи; hotel services; accounting; reporting; income; expenses
Issue Date: 2018
Publisher: Миколаївський національний університет ім. В. О. Сухомлинського
Citation: Колєсніченко А. С. Класифікація готельних послуг в удосконаленні технології побудови облікової політики / А. С. Колєсніченко // Науковий вісник Миколаївського нац. ун-ту ім. В. О. Сухомлинського. Економічні науки : зб. наук. пр. – Миколаїв : МНУ ім. В. О. Сухомлинського, 2018. – № 2 (11), грудень. – С. 140-146.
Abstract: Обгрунтовано, що поділ готельних послуг визначеною класифікацією стає базисом для розбудови методичного забезпечення бухгалтерського обліку доходів і витрат підприємств готельного господарства, відображення їх у звітності на основі врахування особливостей процесу їх надання, а також для цілей достовірного калькулювання їх собівартості. Визначено, що будь яка з запропонованих ознак класифікації підприємства готельного господарства має значний вплив на технологію формування облікової політики, яка опирається на: побудову облікових процесів, роботу бухгалтерської служби, порядок документування господарських операцій, систему документообігу, а також на організацію та методику економічного аналізу та внутрішнього контролю доходів і витрат такого підприємства, юридичну відповідальність підприємства готельного господарства, складання та подання бухгалтерської звітності. Доведено, що застосування розробленої класифікації готельних послуг сприятиме оптимізації технологічних прийомів при складанні облікової політики завдяки визнанню таких складових, як: формалізація та ідентифікація послуги, виокремлення для обліку іміджевої складової у готельній послузі, акцент на адресності надання послуги, поділ витрат на постійні та змінні, нормативний критерій визначення послуги та розробка пропозиційного портфелю.
It is substantiated that the division of hotel services of a certain classification becomes the basis for the development of methodological support for accounting of income and expenses of enterprises of the hotel industry, reflection in reporting based on the characteristics of the process of their provision, as well as for the purpose of reliable calculation of their cost. It was determined that any of the proposed classification criteria for a hotel industry has a significant impact on the technology of accounting policy formation. It relies on building accounting processes, the work of the accounting service, documenting business operations, the workflow system, as well as the organization and methodology of economic analysis and internal control the income and expenses of such an enterprise, the legal responsibility of the hotel enterprise, the compilation and submission of financial statements. It is proved that the application of the developed classification of hotel services will help to optimize technological methods in drafting accounting policies by identifying such components as: formalization and identification of services, highlighting the image component in the hotel service, focusing on the targeting of the service, dividing the costs into fixed and variable, regulatory criteria for the definition of services and the development of the propositional portfolio.
ORCID: orcid.org/0000-0002-5007-9082
URI: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/39089
Appears in Collections:Кафедра "Економічний аналіз і облік"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2018_Koliesnichenko_Klas_hot_posluh.pdf426,68 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record  Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.