Вісник № 40

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/39118

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 15
  • Ескіз
    Документ
    Экспериментальный стенд для исследования процесса конденсации пара из смеси с воздухом в каналах пластинчатого теплообменника
    (НТУ "ХПИ", 2018) Василенко, Александр Анатольевич; Товажнянский, Леонид Леонидович; Кусаков, Сергей Константинович
    В статье рассмотрена постановка эксперимента по изучению процесса конденсации пара из смеси с воздухом в каналах пластинчатого теплообменника. Была описана и построена экспериментальная установка для исследований теплообменных процессов в каналах пластинчатого теплообменника. В результате работ было изготовлено пять экспериментальных образцов, сваренных с помощью аргонодуговой сварки пакетов гофрированных пластин. Были приведены все геометрические характеристики сварных пакетов. Описаны все использованные в ходе экспериментов измерительные приборы и снятые с их помощью параметры. Установлено, что экспериментальная установка позволяет проводить исследования процесса конденсации водяного пара из смеси с воздухом при стабильных заданных значениях основных режимных параметров. Приведена методика определения основных характеристик (средних и локальных) процесса конденсации пара из парогазовой смеси в исследуемых каналах. В дальнейшем полученные экспериментальные результаты будут использованы для проверки адекватности математических моделей процесса конденсации пара из парогазовой смеси в каналах пластинчатых теплообменников с различной формой гофрировки теплопередающих пластин, а также для накопления статистических данных исследований в данной тематике. Предполагается, что данные исследования позволят внедрять пластинчатые конденсаторы для химической промышленности и других различных отраслей народного хозяйства.
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційні напрямки розвитку хімічної і харчової інженерії
    (НТУ "ХПІ", 2018) Товажнянський, Леонід Леонідович; Капустенко, Петро Олексійович; Ведь, Валерій Євгенович; Бухкало, Світлана Іванівна; Арсеньєва, Ольга Петрівна
    У статті наведено інформацію про ХVI II міжнародну науково-практичну конференцію Інтегровані технології та енергозбереження "ІТЕ-2018", Україна, в листопаді 2018 року, яка проведена за ініціативою представників Європейської федерації хімічної інженерії (EFCE) і Української асоціації хімічної та харчової інженерії (CFE-UA) та присвячена 85 річниці з дня утворення кафедри інтегрованих технологій, процесів та апаратів (ІТПА) НТУ "ХПІ". Надана унікальна можливість для компаній, організацій, викладачів, науковців, членів EFCE та CFE-UA внести свій вклад в розвиток і рішення сучасних і прогресивних наукових та технічних питань, пов'язаних з хімічною та харчовою технологіями, а також хімічним машинобудуванням, з метою вирішення глобальних завдань сьогодення. Представлено матеріали інноваційних розробок кафедри (ІТПА) НТУ "ХПІ" у вигляді унікального пакету інтерактивного математичного забезпечення, який дозволяє проектувати технологічні схеми складних теплообмінних систем зі споживанням енергії, що близька до термодинамічно-обґрунтованого мінімуму.
  • Ескіз
    Документ
    Снижение радоноопасности хранилищ радиоактивных отходов
    (НТУ "ХПИ", 2018) Солодовникова, Лидия Николаевна; Тарасов, Владимир Алексеевич; Шабатин, Валентин Николаевич
    В работе описана методика определения значений объемной активности радона-222 в атмосферном воздухе хранилищ радиоактивных отходов с учетом особенностей их закрытого и открытого типа. В методике учитывается тот факт, что для оценки радоноопасности хранилищ закрытого типа используются значения объемной активности радона в атмосферном воздухе. Для хранилищ открытого типа точное определение значений объёмной активности радона-222 в атмосферном воздухе затруднено из-за необходимости учёта влияния множества метеорологических факторов и оценка радоноопасности хранилища определяется значениями плотности потока радона-222 с его поверхности (эксхаляцией). В работе предложены технические мероприятия, которые повысят экологическую безопасность этих хранилищ.
  • Ескіз
    Документ
    European distance learning experience at higher educational institutions in ukraine
    (НТУ "ХПИ", 2018) Rozhenko, Inessa Vitalievna; Aheicheva, Oleksandra Oleksandrivna; Derkunska, Zhanna Viktorivna; Pshychkina, Natalia Georgievna
    The problem of European distance learning experience implementation at higher educational institutions of Ukraine is considered. The relevance of the article due to the need of implementation of distance learning and use of the opportunities offered by on-line learning. Existing practices and methods of ensuring the quality of distance learning, which create the necessary foundation for scientific achievements are systematized and analyzed in the article. The study of conceptual ideas of distance education in the European Higher Education Area, the definition of further perspectives for the development of domestic practices in the implementation of information and communication technologies in the distance education is investigated. The comparative analysis is based on sources of information collected and analyzed using European countries standards for monitoring colleges and universities.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз прикладів застосування диференціальних рівнянь в хімічній та харчовій технології
    (НТУ "ХПІ", 2018) Пріщенко, Ольга Петрівна; Черногор, Тетяна Тимофіївна
    В статті наведено приклади використання диференційних рівнянь в хімічній та харчовій технології. Зокрема, диференціальні рівняння широко використовуються в різноманітних галузях сучасної науки і техніки. Тому теорія диференціальних рівнянь, як окрема тема в курсі вищої математики, посідає важливе місце в системі підготовки фахівців з механіки, фізики, електротехніки, хімії та машинобудування. Показана можливість використання диференціальних рівнянь при розв’язанні різноманітних хімічних задач.
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційні технології екструдованої продукції з алкопротекторною дією на основі рибної сировини
    (НТУ "ХПІ", 2018) Поливанов, Єгор Андрійович; Малецький, Максим Володимирович
    У статті наведений аналіз динаміки споживчих вподобань екструдованої снекової продукції на основі рибної сировини та обгрунтована доцільність створення харчових композицій з крупок зернових та картопляних пластівців, збагачених рибними порошками, з регулюємим хімічним складом та біологічною цінністю. З точки зору хімічних та біохімічних процесів описано властивості гліцину та бурштинової кислоти, як речовин, що нейтралізують токсичну дію ацетальдегіду в організмі людини під час вживання слабоалкогольних напоїв. Обгрунтована перспективність виробництва екструдованої продукції з компонентами, що перешкоджають руйнуванню клітин печінки та мозку у разі споживання слабоалкогольних напоїв. Проведена органолептична оцінка розроблених екструдованих продуктів, за результатами якої обгрунтована перспективність використання рибних порошків для виробництва екструдованих продуктів.
  • Ескіз
    Документ
    Обобщенная модель формирования загрязнений поверхности теплопередачи в безразмерной форме и ее применение для расчета пластинчатого теплообменника
    (НТУ "ХПИ", 2018) Мацегора, Александр Иванович; Арсеньева, Ольга Петровна; Капустенко, Петр Алексеевич; Зоренко, Виктор Владимирович,; Соловей, Людмила Валентиновна
    Разработана обобщенная математическая модель формирования загрязнений на поверхности теплопередачи пластинчатого теплообменника. Модель представлена системой обыкновенных дифференциальных уравнений и учитывает распределение параметров процесса вдоль канала пластинчатого теплообменника, что позволяет прогнозировать развитие загрязнения во времени в разных местах вдоль длины канала. Модель представлена в безразмерной форме, что позволяет расширить диапазон ее применения на более широкий класс явлений загрязнения теплопередающих поверхностей в условиях, когда интенсивность процесса контролируется массопереносом в основном потоке и скоростью реакции на границе раздела жидкой и твердой фаз. Применение предложенной модели формирования загрязнений позволило разработать математическую модель формирования загрязнений в каналах пластинчатого теплообменника с учетом изменения основных параметров процесса вдоль поверхности теплопередачи. Для проверки полученной модели и определения входящих в нее безразмерных параметров планируется проведение расчетов для конкретных условий и сравнение с данными экспериментальных исследований и промышленных испытаний пластинчатых теплообменников при работе со средами, склонными к образованию загрязнений на теплопередающей поверхности.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз можливостей використання фосфоліпідів у якості деемульгаторів для електрознесолювальних установок
    (НТУ "ХПІ", 2018) Лаврова, Інна Олегівна; Кишка, Радислав Віталійович; Валуйкін, Станіслав Віталійович; Владимиренко, Владислава Віталіївна
    В статті наведені можливості постановки та вирішення сучасних задач використання фосфоліпідів у якості деемульгаторів електрознесолювальних установок для технології зневоднювання нафти в умовах нафтових промислів або нафтопереробних екологічно-безпечних підприємств з використанням електрознесолювальних установок. Експериментальні дослідження дозволяють оцінити: фізико-хімічні показники оброблених нафт; ефективність і обрані оптимальні режими використання фосфатидного концентрату в якості деемульгатора; узагальнити отримані результати і оцінити доцільність використання деемульгатора – неіоногенної поверхнево-активної речовини у дослідженому процесі. Експериментальні дослідження показали, що застосування фосфоліпіду з лимонною кислотою добре зневоднює нафту, ступінь вилучення води дорівнює 99,4%..
  • Ескіз
    Документ
    Prospects of amaranth using in the brine systems based on uronate polysaccharides
    (НТУ "ХПИ", 2018) Kondratiuk, Natalia Vyacheslavivna; Stepanova, Tetiana Mykhailivna
    The article is devoted to the problem of improving the nutritional value of meat snack products by improving the composition of marinades with amaranth oil and mixtures for injection such as amaranth protein hydrolyzate. The authors considered the reasons for the creation of improved meat snack products with increased nutritional and biological value. The prospect of using amaranth in the composition of brine systems (mixtures for injection, massaging and soaking) for the production of meat snack products has been substantiated. The chemical composition of analogue brine systems and systems with the inclusion of amaranth is given. Use in the composition of brine for the injection of well-digestible proteins of vegetable origin is based on the fact that, together with the total increase in the moisture content of salty model fermented meat systems they allow to regulate the mass fraction of protein in the composition of finished products. Adding to the brine composition of animal protein in the amount from 0,5 to 1% allows to get meat systems with stable structural and mechanical characteristics.
  • Ескіз
    Документ
    Геометрична ізомеризація ненасичених ацилгліцеринів
    (НТУ "ХПІ", 2018) Гончаров, Євген Олександрович; Гладкий, Федір Федорович; Литвиненко, Олена Анатоліївна
    Стаття присвячена дослідженню можливості використання ультрафіолетового випромінювання для зміщення рівноваги цис-транс-ізомеризації, що відбувається при гідруванні жирів в бік утворення цис-ізомерів на стадії виникнення напівгідрованого комплексу (іона карбонія). Доведено, що при абсорбції ненасичених ацилгліцеринів на активному алюмосилікатному каталізаторі при температурі близько 240 °С спостерігається підвищення вмісту транс-ізомерів майже вдвічі щодо вихідного продукту. Обробка реакційної суміші ультрафіолетовим випромінюванням в таких умовах практично повністю блокує утворення нових транс-ізомерів ненасичених ацильних груп, тобто доведена можливість гальмування утворення транс-ізомерів. Зазначений вид обробки може бути використано для створення нової ефективної технології гідрування жирів з одержанням продукту, що містить мінімальну кількість транс-ізомерів або не містить їх зовсім. До того ж, продукти, що будуть одержані за цією технологією будуть суттєво дешевші від тих, що пропонує сучасна технологія (вичерпна гідрогенізація олії + переетерифікація з не гідрованою олією).