Матеріальні потоки в готельно-ресторанному бізнесі: логістичний підхід

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2018

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"

Анотація

Матеріальні потоки є одним з об'єктів логістики готельно-ресторанного бізнесу. Матеріальний потік виникає в результаті переміщення матеріальних об'єктів у просторі. Таким чином, невід'ємними характеристиками матеріального потоку є: 1) рух; 2) матеріальна форма об'єкта. Поняття матеріального потоку доцільно поширити не тільки на продукцію (на всіх стадіях формування товару), а взагалі на все оборотні і необоротні активи, які є придатними до транспортування. Матеріальний потік в готельно-ресторанному бізнесі – це матеріальні ресурси, які знаходяться в русі (сировина, матеріали, незавершене виробництво, напівфабрикати, готова продукція, малоцінні і швидкозношувані предмети, основні засоби та ін.), та безпосередньо пов'язані з виробничим процесом підприємства готельно-ресторанної сфери. В якості основних відносних показників (характеристик) матеріального потоку вважаємо за доцільне виділити: 1) швидкість; 2) щільність; 3) інтенсивність; 4) потужність. Список додаткових характеристик матеріальних потоків надзвичайно різноманітний і при необхідності може бути підданий ієрархічної деталізації. Так, наприклад, можна виділити: номенклатуру та асортимент; фізико-хімічні властивості; характеристики тари (упаковки); умови договорів, відповідно до яких відбувається переміщення матеріальних ресурсів та інші характеристики.

Опис

Ключові слова

матеріальні потоки, логістика, готельно-ресторанний бізнес, логістичні операції, material flows, logistics, hotel and restaurant business, logistics operations, indicators of the material flow

Бібліографічний опис

Чайка Т. Ю. Матеріальні потоки в готельно-ресторанному бізнесі: логістичний підхід / Т. Ю. Чайка // Дослідження та оптимізація економічних процесів "Оптимум–2018" : тр. 14-ї Міжнар. наук.-практ. конф., 5-7 грудня 2018 р. – Харків : НТУ "ХПІ", 2018. – С. 149-151.