Оптимізація параметрів екстрагування біологічно активних речовин з квітів Tagetes patula

Ескіз

Дата

2016

ORCID

DOI

item.page.thesis.degree.name

item.page.thesis.degree.level

item.page.thesis.degree.discipline

item.page.thesis.degree.department

item.page.thesis.degree.grantor

item.page.thesis.degree.advisor

item.page.thesis.degree.committeeMember

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького

Анотація

В роботі обґрунтована доцільність пошуку нових природних джерел біологічно активних речовин, які можуть бути використані у виробництві молочних продуктів із заданими властивостями. Наведена характеристика вітчизняної рослинної сировини – квітів Tagetes patula як перспективної сировини для виробництва цієї групи продуктів. Встановлені оптимальні параметри процесу екстрагування біологічно активних речовин з квітів Tagetes patula водно–спиртовим розчином: масова частка етилового спирту у розчині – 46,16 %, тривалість екстрагування – 22,16 хв., температура (20±1) °С, співвідношення квіти Tagetes patula : водно–спиртовий розчин – 1 : 131. Визначені біологічна активність (92,0–92,6 од. акт.) та вміст біологічно активних речовин (катехінів – 72,0–72,5 мкг/100 г, флавонолів – 62,–62,4 мкг/100 г, каротиноїдів – 10,2–10,5 мкг/100 г) у водно–спиртовому екстракті з квітів Tagetes patula, отриманому за оптимальними параметрами. Розроблені рекомендації щодо використання екстракту біологічно активних речовин з квітів Tagetes patula у виробництві сироваткових напоїв із заданими властивостями – гепатопротекторними, пробіотичними, антиоксидантними.
In the work the expedience of the search for new sources of natural bioactive substances which can be used in the manufacturing of dairy products with the desired properties was substantiated. The characteristic of the native vegetable raw materials – flowers Tagetes patula as a prospective feedstock for the production of this product group was given. The optimal parameters of the extraction process of bioactive substances from flowers Tagetes patula with water–alcohol solution were determined, namely: the mass fraction of ethanol in the solution – 46,16 %, extraction duration – 22,16 min, temperature (20±1) °C, the ratio of flowers Tagetes patula : hydroalcoholic solution – 1 : 131. The biological activity (92,0–92,6 units of activity) and the content of biologically active substances (catechins – 72,0–72,5 μg/100 g, flavonols – 62,0–62,4 μg/100 g, carotenoids – 10,2–10,5 μg/100 g) in the aqueous–alcoholic extract of flowers Tagetes patula, which was obtained using the optimal settings, were ascertained. The recommendations for the application of the extract of biologically active substances from flowers Tagetes patula in the production of whey beverages with desired properties – hepatoprotective, probiotic, antioxidant ones – were developed.

Опис

Ключові слова

екстрагування, активність біологічна, поверхня відгуку, extraction, biological activity, response surface

Бібліографічний опис

Оптимізація параметрів екстрагування біологічно активних речовин з квітів Tagetes patula / Н. А. Ткаченко [та ін.] // Науковий вісник Львів. нац. ун-ту вет. медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. Сер. : Харчові технології ; Економічні науки = Sci. Messenger of Lviv Nat. Univ. of Veterinary Medicine and Biotechnologies named after S. Z. Gzhytskyj. Ser. : Food technologies ; Economical sciences / гол. ред. В. В. Стибель. – Львів : ЛНУВМБТ, 2016. – Т. 18, № 1 (65). – Ч. 4. – С. 122-132.

item.page.endorsement

item.page.review

item.page.supplemented

item.page.referenced