Деякі аспекти щодо гідролізу хлорогенової кислоти, отриманої зі соняшникового шроту
Дата
2019
ORCID
DOI
Науковий ступінь
Рівень дисертації
Шифр та назва спеціальності
Рада захисту
Установа захисту
Науковий керівник
Члени комітету
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"
Анотація
У статті розглянуто корисні властивості таких фенольних сполук соняшникового шроту, як хлорогенова та кавова кислоти. Крім того, зроблено акцент на тому, що хлорогенова кислота хоча і є потужним антиоксидантом, але не розчиняється в жирах, що ускладнює її використання в якості антиоксиданту в жирових продуктах та оліях. Кавова ж кислота, навпаки, розчинна у жирах, що є її перевагою в даному випадку у порівнянні з жиронерозчинними антиоксидантами. Запропоновано два методи гідролізу хлорогенової кислоти: омилення гідроксидом натрію та ферментативне розщеплення. В результаті утворюються кавова та хінна кислоти, що дає змогу подальшого окремого використання цих сполук.
The article discusses the beneficial properties of such phenolic compounds of sun-flower meal as chlorogenic and caffeic acids. In addition, emphasis was placed on the fact that chlorogenic acid, although a powerful antioxidant, does not dissolve in fats, which makes it difficult to use it as an antioxidant in fatty products and vegetable oils. Caffeic acid, on the contrary, is soluble in fats, which is its advantage in this case compared to fat-soluble antioxidants. Two methods for the hydrolysis of chlorogenic acid are proposed: saponification with sodium hydroxide and enzymatic cleavage. As a result, caffeic and quinic acids are formed, which allows further separate use of these compounds.
The article discusses the beneficial properties of such phenolic compounds of sun-flower meal as chlorogenic and caffeic acids. In addition, emphasis was placed on the fact that chlorogenic acid, although a powerful antioxidant, does not dissolve in fats, which makes it difficult to use it as an antioxidant in fatty products and vegetable oils. Caffeic acid, on the contrary, is soluble in fats, which is its advantage in this case compared to fat-soluble antioxidants. Two methods for the hydrolysis of chlorogenic acid are proposed: saponification with sodium hydroxide and enzymatic cleavage. As a result, caffeic and quinic acids are formed, which allows further separate use of these compounds.
Опис
Ключові слова
природний антиоксидант, фермент, реакція омилення, natural antioxidant, enzyme, saponification reaction
Бібліографічний опис
Деякі аспекти щодо гідролізу хлорогенової кислоти, отриманої зі соняшникового шроту / Лабейко М. А. // Інтегровані технології та енергозбереження. – 2019. – № 2. – С. 32-37.