Методика експериментального дослідження визначення динамічних характеристик при русі колісних тракторів з агрегатами змінної маси

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2019

DOI

doi.org/10.26642/ten-2019-2(84)-21-28

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Житомирська політехніка

Анотація

Сьогодні актуальним та невирішеним питанням є дослідження транспортних робіт, які використовуються в аграрному секторі, адже виникає проблема при дослідженні руху машинно-тракторного агрегату з причіпними або напівпричіпними агрегатами. Це пов’язано безпосередньо з нарощуванням енергонасиченості колісних тракторів і, як наслідок, намаганням максимально підвищити продуктивність транспортного засобу. Великий інтерес викликає дослідження транспортної роботи при перевезенні рідкого вантажу, де підвищення вантажоперевезень призводить до виникнення суттєвого впливу при експлуатації колісного трактора та тракторної цистерни (яка позбавлена внутрішніх перегородок) за рахунок власних коливань рідини. Цей процес призводить до поздовжньої та поперечної нестабільності, що сприяє підвищенню як динамічних характеристик, так і аварійних ситуацій (відбувається вплив на плавність руху, вібронавантаженість, керованість та стійкість транспортного засобу, підвищення динамічної навантаженості ходової системи тощо). Тому задля підтвердження теоретичних викладок впливу коливань рідини в тракторній цистерні необхідно проводити експериментальні дослідження. Наведена в цій статті методика експериментального дослідження дозволить визначити динамічні характеристики при транспортуванні причіпних та напівпричіпних тракторних цистерн за сталого руху і на перехідних режимах роботи. Практична значущість роботи полягає в отриманні експериментальних даних прискорень досліджуваних об’єктів при різновисотній наповненості цистерн.

Опис

Ключові слова

колісний трактор, цистерна, динаміка, прискорення, експериментальні дослідження, вимірювальний комплекс

Бібліографічний опис

Кожушко А. П. Методика експериментального дослідження визначення динамічних характеристик при русі колісних тракторів з агрегатами змінної маси / А. П. Кожушко, І. В. Колєснік, В. В. Лупенко // Технічна інженерія. – 2019. – № 2 (84). – С. 21-28.