Дослідження технологічних та фізико-хімічних властивостей жирної коріандрової олії у процесі рафінації

Ескіз

Дата

2015

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Одеська національна академія харчових технологій
Грінь Д. С.

Анотація

У статті наведено результати дослідження процесу рафінації жирної коріандрової олії (ЖКО), яку отримують як побічний продукт переробки насіння коріандру. Визначено, що ефективним є тристадійний процес рафінації при співвідношенні етиловий спирт : ЖКО 4:1. Рафінована таким чином ЖКО має наступні фізико-хімічні показники: кислотне число – 0,6 мг КОН/г, пероксидне число – 7 ½ ммоль О/кг, йодне число – 107 г J2/100 г, анізидинове число – 2,2; показник заломлення – 1,4631. Для зменшення витрат проведено ряд досліджень процесу рафінації ЖКО і встановлено можливість отримання рафінованої ЖКО при очищенні її за кімнатної температури і співвідношенні етиловий спирт: ЖКО як 14:1. Досліджено можливість використання у якості екстрагенту гліцерину. Використання суміші етилового спирту та гліцерину дозволяє отримати рафіновану ЖКО з аналогічними показниками якості. Використання гліцерину дозволяє знизити собівартість готового продукту, але процес ускладнюється за рахунок трудоємності розділення фаз рафінована ЖКО та розчинник. Визначено залежність показників якості рафінованої ЖКО від зміни температури процесу її очищення та тривалості зберігання.

Опис

Ключові слова

вільні жирні кислоти, етиловий спирт, дегазування, змішування

Бібліографічний опис

Гладкий Ф. Ф. Дослідження технологічних та фізико-хімічних властивостей жирної коріандрової олії у процесі рафінації / Ф. Ф. Гладкий, В. С. Калина, М. В. Луценко // Харчова наука і технологія = Food Science and Technology. – 2015. – № 1 (30). – С. 25-28.

Підтвердження

Рецензія

Додано до

Згадується в