Визначення раціональних умов фракційної кристалізації соняшникової олії пальмітинового типу із розплаву
Дата
2013
ORCID
DOI
Науковий ступінь
Рівень дисертації
Шифр та назва спеціальності
Рада захисту
Установа захисту
Науковий керівник
Члени комітету
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Технологический Центр
Украинский государственный университет железнодорожного транспорта
Украинский государственный университет железнодорожного транспорта
Анотація
Стаття присвячена визначенню раціональних умов фракціювання соняшникової олії пальмітинового типу із розплаву. Визначено основні закономірності фракційної кристалізації олії насиченого типу та отримано математичні описи залежності виходу цільової фракції і її температури плавлення від основних параметрів процесу, а саме: темпу охолодження та тривалості кристалізації.
The paper deals with defining rational conditions of fractional crystallization of palmitic sunflower oil from the melt. Modification of fats by fractionation method allows splitting fats and oils into fractions with different degrees of hardness, melting temperatures and various compositions of triacylglycerines. Thorough selection of operation parameters is required for each kind of raw materials. The objective of the work is defining optimal operation parameters of fractional crystallization of palmitic sunflower oil from the melt. The selection of rational conditions for the fractional crystallization was carried out using the method of mathematical planning of experiments. Response function values and regression equations were obtained, which accurately describe the response surface. The research results will be used in further studying the regularities of saturated sunflower oil fractionation using the method of crystallization from the melt, involving some additional substances for the process intensification.
The paper deals with defining rational conditions of fractional crystallization of palmitic sunflower oil from the melt. Modification of fats by fractionation method allows splitting fats and oils into fractions with different degrees of hardness, melting temperatures and various compositions of triacylglycerines. Thorough selection of operation parameters is required for each kind of raw materials. The objective of the work is defining optimal operation parameters of fractional crystallization of palmitic sunflower oil from the melt. The selection of rational conditions for the fractional crystallization was carried out using the method of mathematical planning of experiments. Response function values and regression equations were obtained, which accurately describe the response surface. The research results will be used in further studying the regularities of saturated sunflower oil fractionation using the method of crystallization from the melt, involving some additional substances for the process intensification.
Опис
Ключові слова
харчові жири, триацилгліцерини, фракціювання, охолодження, fractional crystallization, palmitic sunflower oil, melt, orthogonal composite design
Бібліографічний опис
Куниця К. В. Визначення раціональних умов фракційної кристалізації соняшникової олії пальмітинового типу із розплаву / К. В. Куниця, О. А. Литвиненко, Ф. Ф. Гладкий // Восточно-Европейский журнал передовых технологий = Eastern-European journal of enterprise technologies. – 2013. – Т. 4, № 6 (64). – С. 36-43.