Дослідження хімічного складу жирної коріандрової олії, отриманої пресовим та екстракційним способами
Дата
2014
ORCID
DOI
Науковий ступінь
Рівень дисертації
Шифр та назва спеціальності
Рада захисту
Установа захисту
Науковий керівник
Члени комітету
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського
Анотація
Мета статті – ознайомити читачів з особливостями коріандру як сировини для харчових виробництв. Описати жирнокислотний склад жирної коріандрової олії, отриманої пресовим та екстракційним способами, а також продуктів її фракціонування. У процесі досліджень використано метод візуального аналізу форми і видів кристалів, отриманих у процесі фракціонування жирної коріандрової олії. Аналіз жирнокислотного складу здійснювали з використанням методу газорідинної хроматографії на хроматографі Сarlo Erba (Італія) зі скляними набивними колонками (2,5 м х 3 мм) і полум'я іонізаційним детектором. Як носій використовували Chromosorb W/DP з нанесеною 10-процентною фазою Silar 5CP (Serva). Аналіз робили при заданій температурі 140-250°C (2°С/хв.) (температура інжектора − 210°С, температура детектора 240°С). На підставі дослідження кристалізації жирної коріандрової олії визначено, що для виділення петрозелінової кислоти фракціонування не є обов‟язковим, тому що обидві фракції (кристали і маточний розчин) містять приблизно однаковий процентний вміст зазначеної жирної кислоти. Уперше кристалізовано жирну коріандрову олію. Здійснено кількісний і якісний аналіз кристалів і маточного розчину, отриманих під час фракціонування жирної коріандрової олії. Отримані результати спрямовані на розвиток використання жирної коріандрової олії в умовах харчових виробництв.
The purpose of the article to acquaint readers with features coriander as raw materials for food production. Describe the fatty acid composition of fat Coriander oil obtained by pressing and extraction methods, as well as its fractionation products. During the research, the method of analysis of visual forms and types of crystals obtained in the fractionation of fatty Coriander oil. Analysis of fatty acid composition was performed using the method of gas-liquid chromatography chromatography Sarlo Erba (Italy) padded with glass columns (2,5 m×3 mm) and a flame ionization detector. As the media used Chromosorb W/DP Deposition 10%-tion phase Silar 5CP («Serva»). Analysis was performed at a given temperature 140-250°C (2°S/hv) (Injector temperature 210°C, 240°C temperature detector). Based on the research of crystallization of fatty Coriander oil is determined that the allocation petrozelinovoyi acid fractionation does not necessarily hold because both fractions (crystals and mother liquor) contain about the same percentage of this fatty acid. For the first time the crystallization of fat Coriander oil. Carried out a quantitative and qualitative analysis of crystals and mother liquor obtained by fractionation of fatty Coriander oil. The results are aimed at developing the use of fatty Coriander oil in food production.
The purpose of the article to acquaint readers with features coriander as raw materials for food production. Describe the fatty acid composition of fat Coriander oil obtained by pressing and extraction methods, as well as its fractionation products. During the research, the method of analysis of visual forms and types of crystals obtained in the fractionation of fatty Coriander oil. Analysis of fatty acid composition was performed using the method of gas-liquid chromatography chromatography Sarlo Erba (Italy) padded with glass columns (2,5 m×3 mm) and a flame ionization detector. As the media used Chromosorb W/DP Deposition 10%-tion phase Silar 5CP («Serva»). Analysis was performed at a given temperature 140-250°C (2°S/hv) (Injector temperature 210°C, 240°C temperature detector). Based on the research of crystallization of fatty Coriander oil is determined that the allocation petrozelinovoyi acid fractionation does not necessarily hold because both fractions (crystals and mother liquor) contain about the same percentage of this fatty acid. For the first time the crystallization of fat Coriander oil. Carried out a quantitative and qualitative analysis of crystals and mother liquor obtained by fractionation of fatty Coriander oil. The results are aimed at developing the use of fatty Coriander oil in food production.
Опис
Ключові слова
коріандр, жирна олія, кристали, маточний розчин, жирнокислотний склад, фракціонування, пресова олія, екстракційна олія, coriander, fatty oils, crystals, mother liquor, fatty acid composition, fractionation, pressed oil, extraction oil
Бібліографічний опис
Гладкий Ф. Ф. Дослідження хімічного складу жирної коріандрової олії, отриманої пресовим та екстракційним способами / Ф. Ф. Гладкий, М. В. Луценко, В. С. Калина // Обладнання та технології харчових виробництв : темат. зб. наук. пр. – Донецьк : ДонНУЕТ, 2014. – Вип. 32. – С. 28-34.