Studying the influence of design and operation mode parameters on efficiency of the systems of biochemical purification of emissions

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2018

ORCID

DOI

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.133316

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

ЧП "Технологічний Центр"

Анотація

Розроблена методика оцінки ефективності систем біоочищення від газоподібних викидів, що містять шкідливі речовини, які розчиняються, не розчиняються у воді, а також забруднень, розчинених у воді. Методика базується на раніше розроблених математичних моделях відповідних нестаціонарних процесів біоокиснення. На основі аналізу 27 варіантів проектних рішень показані реальні можливості установок біо-очищення, оцінено вплив конструктивних і режимних параметрів на ефективність систем біодеструкції метану, сірководню та формальдегіду. Отримані в результаті числових експериментів результати в кількісному відношенні свідчать про необхідність обліку зміни інтенсивності надходження забруднення в процесі заповнення місткості. Встановлено, що збільшення продуктивності установки за об'ємом газо-повітряній суміші N викликає зменшення концентрації метану на вході в біореактор і призводить до зменшення ступеня очищення до 62 %. Збільшення інтенсивності надходження сірководню в реактор призводить до зменшення ступеня очищення від 98 до 95 %, а збільшення початкової концен-трації біомаси в 1,7 рази викликає зменшення концентрації сірководня у воді з 2,5 до 1,1 г/м3. Спостерігається також значне зменшення середньої питомої біоокиснювальної потужності із зростанням робочого простору, в якому відбувається завершальна стадія процесу очищення викидів від формальдегіду. Виявлені закономірності є інструментом підвищення якості проектних рішень і зростання ефективності режимів біо-окиснення в процесі експлуатації систем біологічної очистки газів.

Опис

Ключові слова

біологічне очищення викидів, конструктивні і режимні параметри, біореактор, ефективність очищення

Бібліографічний опис

Studying the influence of design and operation mode parameters on efficiency of the systems of biochemical purification of emissions / A. Bakharevа [et al.] // Восточно-Европейский журнал передовых технологий = Eastern-Еuropean journal of enterprise technologies. – 2018. – Т. 3, № 10 (93). – С. 59-71.