Методичні вказівки до практичних занять з курсу "Міжнародні кредитно – розрахункові та валютні операції"

Ескіз

Дата

2018

DOI

item.page.thesis.degree.name

item.page.thesis.degree.level

item.page.thesis.degree.discipline

item.page.thesis.degree.department

item.page.thesis.degree.grantor

item.page.thesis.degree.advisor

item.page.thesis.degree.committeeMember

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

ФОП Заночкин Д. Л.
Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"

Анотація

Досвід провідних країн світової спільноти переконливо доводить, що економічне зростання й забезпечення ефективних умов для стабільного розвитку економіки, покращення соціального захисту та добробуту населення можливі лише за умови ефективного розвитку банківського сектору ринкової економіки. Банківська система України – серед вітчизняних флагманів ринкових реформ. Із проголошенням у серпні 1991 року незалежності Україна отримала змогу самостійно формувати власну банківську та грошову системи. Правовою основою функціонування банківської системи став прийнятий у березні того ж року Закон України “Про банки і банківську діяльність”, що закріпив основні засади, на яких мала будуватися нова дворівнева банківська система України. Вона створювалася з метою розширення інфраструктури ринкової економіки, поліпшення обслуговування підприємців та населення, наближення банківських установ до їхніх клієнтів. Інтеграція до Європейського Союзу – пріоритетний напрямок, який Україна визначила для свого розвитку. Поступове наближення до світових, і насамперед європейських, стандартів обумовлює необхідність розвитку міжнародних розрахункових операцій. Сучасна світова економіка характеризується значною інтегрованістю. У зв’язку з цим стає поширеною співпраця між суб’єктами підприємництва, розташованими у різних країнах. Одним з основних моментів у здійсненні зовнішньоекономічних договорів (контрактів) є взаєморозрахунки між сторонами – резидентами різних країн, які через їх специфіку прийнято називати міжнародними розрахунками. При цьому такі розрахунки можуть бути пов’язані не лише з торговельними, але і з кредитними, інвестиційними або іншими зовнішньоекономічними відносинами. Учасниками розрахунків можуть бути установи, організації, підприємства й окремі фізичні особи, які є платниками або одержувачами коштів.

Опис

Ключові слова

методичні вказівки, платіжний баланс країни, документарні форми розрахунків, валютна політика, кредитування, банківська гарантія, міжнародна торгівля, умови поставок, види валютних ризиків

Бібліографічний опис

Методичні вказівки до практичних занять з курсу "Міжнародні кредитно – розрахункові та валютні операції" : для студентів спец. 073 "Менеджмент", 072 "Фінанси, банківська справа та страхування" / уклад.: С. В. Клепікова, М. М. Шевченко, О. С. Другова ; Нац. техн. ун-т "Харків. політехн. ін-т". – Харків : Заночкин Д. Л., 2018. – 75 с.

item.page.endorsement

item.page.review

item.page.supplemented

item.page.referenced