Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/51883
Title: Технологія одержання і використання природних антиоксидантів із вторинних продуктів олієжирових виробництв
Other Titles: Technology of obtaining and using of natural antioxidants from by-products of oil and fat production
Authors: Лабейко, Марина Анатоліївна
Science degree: кандидат технічних наук
Thesis level: кандидатська дисертація
Code and name of the discipline: 05.18.06 − технологія жирів, ефірних масел і парфумерно-косметичних продуктів
Thesis department: Спеціалізована вчена рада Д 64.050.05
Thesis grantor: Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"
Scientific advisor: Гладкий Федір Федорович
Committee members: Демидов Ігор Миколайович
Ульєв Леонід Михайлович
Арутюнян Тетяна Володимирівна
Keywords: автореферат дисертації; соняшниковий шрот; хлорогенова кислота; природний антиоксидант; процес екстрагування; раціональні параметри; методи ідентифікації; sunflower meal; chlorogenic acid; natural antioxidant; extraction process; rational parameters; identification methods
УДК: 665.117:66.061
Issue Date: 2021
Publisher: Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"
Citation: Лабейко М. А. Технологія одержання і використання природних антиоксидантів із вторинних продуктів олієжирових виробництв [Електронний ресурс] : автореф. дис. ... канд. техн. наук : спец. 05.18.06 / Марина Анатоліївна Лабейко ; [наук. керівник Гладкий Ф. Ф.] ; Нац. техн. ун-т "Харків. політехн. ін-т". – Харків, 2021. – 21 с. – Бібліогр.: с. 16-19. – укр.
Abstract: Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.06 – технологія жирів, ефірних масел і парфумерно-косметичних продуктів. – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Харків, 2021. Дисертацію присвячено науковому обґрунтуванню та розробці технології отримання хлорогенової кислоти із соняшникового шроту. Удосконалено метод кількісного визначення (метод титрування перманганатом калію) хлорогенової кислоти: в частині екстрагування із соняшникового шроту (готування проб) – шляхом визначення раціональних параметрів процесу (концентрація етилового спирту, гідромодуль в системі "шрот-екстрагент", тривалість екстрагування) з одержанням математичних моделей, та в частині титрування – шляхом визначення кількості хлорогенової кислоти по аналогії з методом визначення таніну в чаї. Досліджено ефективність ряду розчинників щодо екстрагування хлорогенової кислоти із соняшникового шроту. Експериментально та за допомогою математичного моделювання встановлено залежність ступеня вилучення хлорогенової кислоти із соняшникового шроту від параметрів екстрагування: гідромодулю в системі "шрот-екстрагент" та тривалості екстрагування. Визначено залежність ступеня екстрагування хлорогенової кислоти із соняшникового шроту від способу екстрагування. Одержано нові наукові дані щодо впливу умов очищення спиртового екстракту хлорогенової кислоти на вихід кінцевого кристалічного продукту. Проведено ідентифікацію отриманого продукту за допомогою методів диференційної скануючої калориметрії, інфрачервоної спектроскопії та високоефективної рідинної хроматографії. Визначено антиоксидантні властивості хлорогенової кислоти у складі основи майонезу – модельної суміші "вода-олія соняшникова". Доведено можливість використання хлорогенової кислоти як консерванту у складі емульсійного продукту – майонезу. Розроблено технологічну схему одержання хлорогенової кислоти із соняшникового шроту. Проведено економічні розрахунки щодо собівартості отриманого антиоксиданту. Розроблено проект технічних умов щодо хлорогенової кислоти, отриманої із соняшникового шроту.
Thesis for a candidate of technical sciences degree, specialty 05.18.06 – technology of fats, essential oils and perfumery and cosmetic products. – National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute», Kharkiv, 2021. The dissertation is devoted to the scientific substantiation and development of the technology of obtaining chlorogenic acid from sunflower meal. The method of quantitative determination (potassium permanganate titration method) of chlorogenic acid has been improved: in terms of extraction from sunflower meal (sample preparation) – by determining rational process parameters (concentration of ethyl alcohol, hydromodule in «meal-extractant» system, extraction duration of mathematical models), and in terms of titration – by determining the amount of chlorogenic acid by analogy with the method of determining tannin in tea. The efficiency of a number of solvents in the extraction of chlorogenic acid from sunflower meal has been studied. The dependence of the degree of extraction of chlorogenic acid from sunflower meal on the extraction parameters: the hydromodule in the «meal-extractant» system and the duration of extraction was established experimentally and with the help of mathematical modeling. The dependence of the degree of extraction of chlorogenic acid from sunflower meal on the extraction method was determined. New scientific data on the influence of conditions of purification of alcohol extract of chlorogenic acid on the yield of the final crystalline product are obtained. The obtained product was identified using the methods of differential scanning calorimetry, infrared spectroscopy and high performance liquid chromatography. The antioxidant properties of chlorogenic acid in the composition of mayonnaise base – model mixture «water-sunflower oil» were determined. The possibility of using chlorogenic acid as a preservative in the composition of the emulsion product – mayonnaise. A technological scheme for obtaining chlorogenic acid from sunflower meal has been developed. Economic calculations on the cost of the obtained antioxidant were performed. The project of technological conditions concerning the chlorogenic acid received from sunflower meal is developed.
URI: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/51883
Appears in Collections:05.18.06 "Технологія жирів, ефірних масел і парфумерно-косметичних продуктів"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
avtoreferat_2021_Labeiko_Tekhnolohiia_oderzhannia.pdf886,71 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record  Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.