Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/52437
Title: Антикризове управління підприємствами агропродовольчої сфери на прикладі м'ясопереробних підприємств
Other Titles: Crisis management of agribusiness companies (the case of meat processing companies)
Authors: Угрімова, Ірина Володимирівна
Старинець, О. Г.
Keywords: агропромисловість; велика рогата худоба; імпорт; експорт; малий бізнес; тваринництво; державна підтримка; crisis management; meat processing; manufacturers; processors; raw materials; imports; exports; cattle; government support
Issue Date: 2019
Publisher: Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка
Citation: Угрімова І. В. Антикризове управління підприємствами агропродовольчої сфери на прикладі м'ясопереробних підприємств / І. В. Угрімова, О. Г. Старинець // Актуальні проблеми інноваційної економіки. – 2019. – № 2. – С. 31-37.
Abstract: Вступ. В статті розглядається стан агропромислової сфери в часті м’ясопереробної промисловості. В результаті дослідження діяльності м’ясопереробних підприємств виявлено проблему і відкрито питання розбалансованості взаємовідносин між виробниками та переробниками м’ясної сировини. Значний відбиток на незадовільній структурі ринку м’яса має недостатня кількість вирощування ВРХ (корів). Потреба в антикризових заходах змусила державні органи розробити план, який є недостатнім для повної ліквідації проблеми та стимулювання приватних господарств для більшого виробництва ВРХ. Метою даної статті є дослідження стану та розвитку в сфері м’ясопереробної промисловості України за період 1990-2018 рр. та визначення можливих тенденцій при умові застосування превентивних антикризових заходів. Методологія дослідження. Використання методів статистичного узагальнення, порівняння, аналізу структури та динаміки. Результати. Надано аналіз структури ринку виробництва м’яса в Україні. Визначено залежність м’ясопереробної галузі України від імпортної сировини. Розглянуто причини сировинного дефіциту для м’ясопереробної галузі України. Здійснено аналіз тенденцій виробництва м’яса в державі. Визначено ключові проблеми розвитку ринку виробництва м’яса. Розглянуто динаміку експорту та імпорту м’яса та м’ясних продуктів. Надано динаміку поголів’я худоби в Україні з 1990 по 2018 рік за структурою. Проведено аналіз динаміки кількості поголів’я тваринництва за типами господарств. Визначена нерентабельність утримання великої рогатої худоби приватними господарствами населення, що вимагає реалізації державної підтримки. Висновки. Запропоновано заходи підтримки державою функціонування м’ясопереробної галузі: збільшення мита на імпорт м’ясної продукції та введення квот, державна підтримка у сфері організації об’єднання підприємств у формі кооперативів. Підприємствам доцільно розширювати власну сировинну базу, освоювати нові ринки збуту та впроваджувати сучасні енергозберігаючі технології та технології комплексної переробки сировини.
Introduction. The article deals with the state of agroindustry in the meat processing industry. As a study result of the meat processing enterprises activity, a problem was identified and the question of the imbalance of relations between producers and processors of meat raw materials was raised. Significant impact on the unsatisfactory structure of the meat market has insufficient number of breeding cattle (cows). The need for anticrisis measures has forced public authorities to develop a plan that is insufficient to completely eliminate the problem and encourage private farms to produce more cattle. The purpose of this article is to investigate the state and development of the meat processing industry of Ukraine for the period 1990-2018 and to identify possible trends under the condition of the preventive anticrisis measures application. The research methodology. Methods of statistical generalization, comparison, analysis of structure and dynamics have been used. Results. An analysis of the structure of the meat production market in Ukraine is provided. The dependence of Ukraine's meat processing industry on imported raw materials has been determined. The reasons of raw material shortage for the meat processing industry of Ukraine are considered. Meat trends in the country have been analyzed. The key problems of the meat market are identified. The dynamics of export and import of meat and meat products are examined. The structure of livestock dynamics in Ukraine from 1990 to 2018 is given. The dynamics of the number of livestock by type of farm is analyzed. The unprofitable maintenance of cattle by private farms has been determined, which requires realization of state support.
ORCID: orcid.org/0000-0003-4641-1051
DOI: doi.org/10.36887/2524-0455-2019-2-5
URI: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/52437
Appears in Collections:Кафедра "Менеджмент та оподаткування"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
APIE_2019_2_Uhrimova_Antykryzove_upravlinnia.pdf298,8 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record  Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.