Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/53715
Title: Структурні елементи інноваційного потенціалу туристичного підприємства
Other Titles: Structural elements of the innovation potential of the tourist enterprise
Authors: Перерва, Петро Григорович
Матросова, Вікторія Олександрівна
Косенко, Андрій Васильович
Проскурня, Олена Михайлівна
Кармінська-Бєлоброва, Марина Володимирівна
Keywords: оцінювання; системний підхід; ресурсна складова; експертна оцінка; evaluation; systematic approach; resource component; expert evaluation; tourism enterprises
Issue Date: 2019
Publisher: Донецький національний технічний університет
Citation: Структурні елементи інноваційного потенціалу туристичного підприємства / П. Г. Перерва [та ін.] // Наукові праці Донецького національного технічного університету : всеукр. наук. зб. Сер. : Економічна. – Донецьк : ДонНТУ, 2019. – № 1 (20). – С. 132-143.
Abstract: Мета роботи полягає в уточненні поняття "інновація" та обґрунтуванні складових інноваційного потенціалу промислового підприємства. Об'єктом дослідження є процеси інноваційної діяльності туристичних підприємств Методи досліджень. Для досягнення поставленої мети були виконані аналітичні дослідження с використанням методів порівняння, статистичного аналізу та функціонального аналізу. Результати. У представленому дослідженні запропоновано визначення "інноваційного потенціалу", як загальної економічної категорії, надана його структурна характеристика. Окремо розглянуті складові інноваційного потенціалу туристичного підприємства та досліджено механізм їх взаємодії. Особлива увага приділена ресурсній складовій інноваційного потенціалу, яка є свого роду "плацдармом" для його формування. Визначено, що теоретичні та методологічні положення інноваційного потенціалу потребують подальшого дослідження та поглибленого вивчення матеріалу попередніх досліджень. Запропоновано алгоритм оцінки інноваційного потенціалу підприємства, який включає в себе три основні компоненти: аналіз структури інноваційного потенціалу; виявлення ступеня використання внутрішніх інноваційних можливостей підприємства; оцінка рівня інноваційної активності підприємства. Наукова новизна. Запропоновано визначення "інноваційного потенціалу", як загальної економічної категорії, надана його структурна характеристика. Сформовано парадигму визначення рівня інноваційного потенціалу туристичного підприємства на основі взаємодії комплексного та системного підходів. З позицій системного підходу інноваційний потенціал є невід'ємною частиною сукупного потенціалу туристичного підприємства і являє собою цілісну динамічну соціально-економічну систему. З позицій комплексного підходу інноваційний потенціал являє собою комплексну структуру, що складається із сукупності взаємодіючих елементів різного ступеня складності й організації. Практична значимість. Результати оцінки стану елементів інноваційного потенціалу туристичного підприємства ляжуть в основу розробки комплексу заходів, спрямованих на збільшення рівня інноваційної активності підприємства та підвищення ефективності виробничо-комерційної діяльності туристичного підприємства
The purpose of the work is to clarify the concept of "innovation" and justify the components of innovation potential of industrial enterprises. The object of research is the processes of innovation activity of industrial enterprises Research methods. To achieve this goal, analytical studies were performed using methods of comparison, statistical analysis and functional analysis. Results. In the presented study the definition of "innovation potential" as a general economic category is proposed, its structural characteristic is given. The components of the innovative potential of the tourism enterprise are examined separately and the mechanism of their interaction is investigated. Particular attention is paid to the resource component of innovation potential, which is a kind of "springboard" for its formation. It is determined that theoretical and methodological provisions of innovative potential require further research and in-depth study of the material of previous research. The algorithm of estimation of innovative potential of the enterprise is offered which includes three main components: analysis of structure of innovative potential; identification of the degree of utilization of internal innovative capabilities of the enterprise; assessment of the level of innovation activity of the enterprise. Scientific novelty. The definition of "innovation potential" as a general economic category is proposed, its structural characteristics are given. The paradigm of determining the level of innovation potential of the tourism enterprise based on the interaction of complex and systematic approaches has been formed. From the point of view of the systematic approach, the innovation potential is an integral part of the aggregate potential of the tourism enterprise and is an integral dynamic socio-economic system. From the standpoint of an integrated approach, innovation potential is a complex structure consisting of a set of interacting elements of varying degrees of complexity and organization. Practical importance. The results of the evaluation of the state of elements of the innovative potential of the tourism enterprise will be the basis for the development of a set of measures aimed at increasing the level of innovation activity of the enterprise and improving the efficiency of production and commercial activity of the tourism enterprise.
DOI: doi.org/10.31474/1680-0044-2019-1(20)-132-143
URI: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/53715
Appears in Collections:Кафедра "Менеджмент інноваційного підприємництва та міжнародних економічних відносин"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
nauk_pratsi_DNTU_2019_1_Pererva_Strukturni.pdf587,55 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record  Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.