Вісник № 02. Інноваційні дослідження у наукових роботах студентів

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 12 з 12
  • Документ
    Дослідження загальної технології водню за оптимальними параметрами як складова комплексного розвитку ассоціацій EFCE та CFE-UA
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Зіпунніков, Микола Миколайович; Бухкало, Світлана Іванівна
    Проведено аналіз перспектив розвитку водневої енергетики на території ЄС та України. Розглянуто можливості реалізації проектів та технології виробництва зеленого водню для промислового використання. Наведено умови реалізації проекту зі створення науково-дослідницького комплексного центру технології водню та водневих паливних елементів. Виконано огляд публікацій присвячених процесу отримання водню з води. Розглянуті основні чинники, які впливають на перебіг реакцій при отриманні водню з води із використанням сплавів. Рекомендовані сплави для отримання водню на автономних об’єктах. Наведено складові алгоритму дослідження з урахуванням системи факторів процесу виходячи з аналізу літературних даних з технології виробництва водню методом електролізу води. Встановлено загальні принципи розрахунку газогенераторів, які повинні базуватися на основних положеннях термодинаміки гетерогенних процесів: класична термодинаміка багатофазних та гетерогенних систем.
  • Документ
    Приклади визначення взаємозв'язків та аналізу падіння видобутку та роботи свердловини
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Зезекало, Іван Гаврилович; Бухкало, Світлана Іванівна; Іваницька, Ірина Олександрівна; Агейчева, Олександра Олександрівна
    Проаналізовано важливість вибору способів експлуатації свердловин. У статті розглянуто метод кривої падіння Арпса як ефективний метод, що дозволяє надійно та ефективно прогнозувати дебіль свердловини, необхідний параметр для оптимального та правильного вибору роботи свердловини. Прогноз дебіту свердловин на родовищах із запасами високов’язкої нафти є однією з найскладніших задач при розробці нафтових родовищ. Доведено, що використання методу Арпс спрощує це завдання, оскільки швидко і легко дає правильні результати. Доведено, що аналіз зниження видобутку є засобом виявлення проблем продуктивності у свердловинах, щоб оцінити їхню майбутню продуктивність та очікуваний термін служби. Досліджено використання Платформи Harmony Enterprise, що призначена для аналізу продуктивності нафтових і газових свердловин та оцінки запасів, з метою створення загальних корпоративних робочих процесів, використання технічних знань та обміну інтерпретаціями, що дає можливість визначити перспективні активи, оцінку і стратегію розвитку. Результати даної роботи є дуже важливими та необхідними для подальшого дослідження та аналізу падіння видобутку та аналіз роботи свердловини.
  • Документ
    Визначення методології формування фахових навичок у застосуванні інноваційних технологій у майбутніх технологів ресторанного бізнесу
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Сабадош, Ганна Олександрівна
    У статті використано теоретичні та емпіричні методи дослідження: розглянуто сутність понять «інновація», «інноваційна діяльність», «інноваційний процес» тощо. Досліджено класифікації інновацій за різними ознаками. Впровадження інноваційної складової в технологію харчування та пропозиція спеціальних послуг, застосування інтерактивного меню екранного планшета на столах, сенсорний дисплей, застосування QR-коду в маркетингу підприємства, світлодіодна технологія У статті аналізується оповіщення, харчові 3D-принтери, сенсорні виробники їжі, використання тривимірних проекцій для демонстрації приготування страв, автоматизація та інформатизація процесів на підприємствах, використання веб- і телекомунікаційних технологій. Основними напрямами розвитку сучасних технологій в закладах ресторанного господарства є: створення ресторанів як Free Floor; відкриття фуд-кортів; створення концептуальних підприємств ресторанного господарства; розширення мережі віртуальних ресторанів, що забезпечують замовлення в Інтернеті та доставку до споживача; приготування страв у присутності відвідувачів; організація обслуговування систем харчування та інші. Нові ідеї, передові ресторанні продукти та послуги, технологічні процеси, форми організації та управління стануть результатом інноваційного розвитку закладів ресторанного господарства. Впровадження інновацій коштує недешево, проте, пропонуючи клієнтам ексклюзивні меню та послуги, ресторанні заклади здатні забезпечити виживання та прибуток. Процеси якісної трансформації сфери в цілому та забезпечення конкурентоспроможності окремих її об'єктів є результатом впровадження інноваційних технологій надання послуг та формування сервісу відповідно до сучасних вимог. Інноваційний розвиток ресторанних технологій підвищує конкурентоспроможність закладу в сучасних суворих умовах. Необхідно звернути увагу на основні сучасні тенденції розвитку науки та обладнання, новинки та винаходи в харчовій сфері та на ринку послуг.
  • Документ
    Побудова математичних моделей за допомогою методів кореляційного і регресійного аналізу
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Пріщенко, Ольга Петрівна; Черемська, Надія Валентинівна; Черногор, Тетяна Тимофіївна
    У статті розглядається побудова математичний моделей за допомогою методів кореляційного і регресійного аналізу при визначенні функціональної залежності між величинами. При проведенні експерименту часто доводиться стикатися з необхідністю встановлення взаємозалежності між двома або кількома величинами з метою отримання емпіричної формули. У деяких випадках це виявляється простим завданням, тому що ці зв'язки практично наочні або заздалегідь відомі. Як правило, встановити взаємозв'язок між різними показниками, чинниками і ознаками, далеко не тривіальна задача. Виникає необхідність використання деякої гіпотези в вигляді функціональної залежності. Іншими словами, необхідно замінити цю функціональну залежність досить простим математичним виразом. Таким математичним виразом може бути лінійне рівняння або многочлен. Для того щоб, використовуючи дані експерименту, визначити таку математичну або функціональну залежність між змінними, застосовують методи кореляційного і регресійного аналізів. Кореляційний аналіз дає відповідь на статистичну гіпотезу про відсутність або наявність зв'язку між змінними з деякою наперед заданою довірчою ймовірністю. Визначення функціональної залежності між різними величинами по їх експериментальним значенням здійснюється за допомогою регресійного аналізу. В його основі лежить широко відомий метод найменших квадратів. Пропонуючи ту чи іншу рівняння регресії, дослідник визначає як саме існування залежності між змінними, так і математичний її вид. Регресійний аналіз розглядає зв'язок між залежною величиною і незалежними змінними. Цей зв'язок є за допомогою математичної моделі, тобто рівняння, яке пов'язує залежну і незалежні змінні. Обробка експериментальних даних при використанні кореляційного і регресійного аналізу дає нам можливість побудувати статистичну математичну модель у вигляді рівняння регресії. Таким чином, методи кореляційного і регресійного аналізів тісно пов'язані між собою.
  • Документ
    Технологія інформаційних комп'ютерних систем в прикладах і задачах
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Ольховська, Вікторія Олегівна
    Розглянуто можливості застосування технології інформаційних комп’ютерних систем у різновидах прикладів та задач навчання студентів. Проведено та проаналізовано: аналіз складових інформаційних систем за різновидами діяльності; приклади бізнес-процесів обраної предметної області, визначення бізнес-функцій та бізнес-процесів, постановка задачі. Розроблені вимоги до інформаційної системи, та визначення функціональних вимог до інформаційної системи. Визначені критерії логічного та фізичного моделювання баз даних; розроблено UML моделювання клієнтської частини інформаційної системи. Проведена розробка вимог до функцій серверної частини та інтерфейсу клієнтської частини інформаційної системи, описані можливості проектних рішень, розроблено інтерфейс клієнтської частини системи, створено базу даних для обраної платформи; розроблені засоби збереження процедур, функції для серверної частини інформаційної системи (ІС) та інтерфейс клієнтської частини ІС. Описане математичне обґрунтування застосованого алгоритму та зроблені необхідні висновки.
  • Документ
    Аналіз роботи теплового насосу в системі низькотемпературної ректифікації суміші пропан-бутан
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Морозюк, Лариса Іванівна; Костенко, Євген Володимирович
    В роботі представлений аналіз роботи теплового насосу в системі низькотемпературної ректифікації суміші пропан-бутан, що можна розглядати як початок теоретичного дослідження одноступеневих компресорних теплових насосів в малих системах низькотемпературної ректифікації суміші вуглеводнів. Пропан високої чистоти отримують з суміші пропан-бутан низькотемпературною ректифікацією. Вирішуючи завдання енергозбереження запропоновано систему «ректифікаційна колона – тепловий насос», який трансформує тепло, відведене при охолодженні «отдувки» у тепло, що поглинається при нагріванні кубового залишку. Аналіз роботи теплового насосу оцінено з позицій термодинаміки – методом енергетичного аналізу циклу з різними робочими речовинами, і техніки – встановлення впливу інженерних факторів на характеристики системи. Встановлено переваги пропану як робочої речовини теплового насосу в системі ректифікації суміші пропан-бутан.
  • Документ
    Технологія виготовлення радіопоглинаючої кераміки
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Лісачук, Георгій Вікторович; Кривобок, Руслан Вікторович; Захаров, Артем Вячеславович; Волощук, Валентина Василівна; Майстат, Микита Сергійович; Сарай, Василь Володимирович
    Об'єктом роботи є технологія виготовлення радіопоглинаючої кераміки на основі облицювальної плитки з додаванням карбіду кремнію. Для визначення фізичних властивостей використовувався метод гідростатичного зважування у воді. Визначали також рентгенофазовий аналіз та спектральні характеристики – коефіцієнти передачі та відбиття, у діапазоні частот 25,8 - 37.5 ГГц. Плитка складетеся з двох шарів. Спочатку окремо отримують прес-порошок для I і II шару з сировинних матеріалів в заданій кількості, які зважували, зволожували, мололи в шаровому млині; шлікер висушували в сушильній шафі потім подрібнювали та пропускали крізь відповідне сито. Зволожений прес-порошок для I шару, відважували та засипали в форму для пресування, після чого зволожений прес-порошок для II шару, відважували та досипали в форму для пресування. Отриманий сирець висушували. Напівфабрикат покривали поливою та ставили в сушильну шафу. Готовий напівфабрикат випалювали у силітовій печі. Виготовлена за розробленою технологією двошарова плитка з полив’яним покриттям характеризувалась наступними характеристиками: водопоглинання – 9,8 % уявна густина – 1,90 г/см3. Розроблену кераміку, згідно класифікації-ідентифікації, можна віднести до класу радіопоглинаючої кераміки.
  • Документ
    Загальна технологія шифрування та вбудовування даних в растрові зображення, що є стійким до стиснення JPEG
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Кравченко, Олександр Сергійович
    Об’єктом дослідження представленої статті є стеганографічні методи організації прихованого каналу зв'язку в каналі загального користування, що забезпечують стійкість до стиснення з втратами. Мета роботи – розробка алгоритму вбудовування даних в растрові зображення, стійкого до JPEG стискання та атакам на контейнер. У роботі досліджено особливості роботи алгоритму JPEG, проаналізовано стеганографічні методи захисту інформації та побудовано стеганографічний алгоритм, стійкий до JPEG стискання та атакам на контейнер. Додаткову надійність забезпечують поліалфавітний шифр підстановки і користувацький секретний ключ, що використовуються для шифрування вихідного повідомлення. Алгоритм було розроблено за допомогою мови програмування Python 3, бібілотек NumPy, SciPy, MatPlotLib та пакету Jupyter Lab. Задачу було виконано за допомогою стандартних математичних та статистичних методів та засобів високорівневої мови програмування Python 3.
  • Документ
    Development of technology and the potential of drinks with "anti-age" effect
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Kondratiuk, Nataliia Vyacheslavivna; Savchenko, Alina Mykolayivna; Cherniavska, Anna Yuriivna; Sytnik, Kateryna Igorivna
    Modern trends in the creation of drinks provide for the use of various infusions, plant extracts, as well as vitamin and mineral complexes, organic acids and polysaccharides as part of their bases, which allows to ensure the normalization of physiological and metabolic processes in the human body and prevent a number of diseases and syndromes that lead to a decrease in working capacity. The main problems in the creation of various drinking forms are associated with the purification and preparation of water, the dissolution of components and their possible interaction with each other in the packaging unit during storage. Considering the above, it is relevant to create dry concentrates of health-improving drinks with long shelf life. The developed approach and technology is a promising form of drinks to improve the living standards of the population of Ukraine and other countries. The developed products will improve immunity, prevent a number of nutritional diseases, improve dietary intake during diet therapy and help restore micronutrient balance in the human body. It has been established that the physiological value of dry drinks according to the described production method is preserved in finished product forms (sticks with a metallized backing, sachets, sachets with a “zip-fastener” and a metallized inlay, plastic cans with a screw cap and with polymer backing as a control against preliminary opening) the entire recommended shelf life is from 12 to 24 months. The mixture is a convenient form for transportation and preparation. When diluted in liquid media (purified drinking water, mineral water, milk, fermented milk drinks, drinks based on plants, cereals, legumes, tea, coffee, cocoa), the specified functional properties are preserved and improved due to the activation of biologically active substances contained in the mixture and dilution media. The novelty of individual technological solutions and the indicated physiological and functional properties lies in the use of extracts of plants, fruits, berries, vegetables, as well as additionally introduced vitamins, mineral salts, amino acids, hydrolysates and isolates of plant proteins, natural bioenhancers and bioactiators with unique «anti-age» effects.
  • Документ
    Startup projects machine translation strategy in examples and problems
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Bukhkalo, Svetlana Ivanovna; Ageicheva, Anna Oleksandrivna; Vypovska, Anastasiia Yevheniivna; Derkunska, Zhanna Viktorivna; Pshychkina, Nataliia Georgievna
    The importance of ICT usage implementation in the startup project machine translation is analyzed. It has been studied that translation is of great importance for any startup project for establishing relationships with potential clients around the world. The role of the translator in the startup project is studied. Translation has been proved to be important for any startup project to build relationships with potential clients around the world. A comprehensive analysis of the translation of startup projects from Ukrainian into English using the latest information and communication technologies in this process. Peculiarities of using modern ICT in translating the description of startup projects from Ukrainian into English are obvious. Exploring the use of information and computer technology in the translation process. It is determined that it is important for a translator of a startup project to understand all the features of using the software, choose the appropriate programs or online tools and develop a strategy for the translation process in the project. The results of this work are very important and necessary for further study of the features of the use of ICT in the translation of startup projects. Startup projects machine translation strategy is given in examples and problems for better understanding.
  • Документ
    Дослідження впливу складових рецептури шоколадних глазурей на їх реологічні характеристики
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Бухкало, Світлана Іванівна; Земелько, Марія Леонідівна; Іглін, Сергій Петрович
    Продовжено дослідження математичних моделей шоколадної глазурі як об'єкта кондитерської галузі харчової технології з метою вивчення реологічних характеристик. Визначені важливі технологічні завдання, а саме: сприяння уповільненню процесів окиснення; поліпшення емульгуючих та диспергуючих властивостей; запобігання окисленню окремих видів продукції; перешкоджання попаданню вологи, що збільшує термін придатності кондитерського виробу та ін. На другому етапі визначаються основні проблеми – наукове обґрунтування рецептурних складових технології виробництва продукції з урахуванням показників якість-собівартість. Далі для заданих параметрів технології виробництва визначають складові рецептури шоколадних глазурів. Як приклад представлені результати досліджень вибраних технологічних параметрів деяких композицій шоколадних глазурів порівняльний аналіз ефективності їхнього впливу на реологічні властивості композицій на основі какао-олії. Аналіз отриманих результатів та розрахункових рівнянь дозволив запропонувати рекомендації щодо інтенсифікації процесів виробництва, що ефективно знижує в'язкість композицій на основі какао-олії, та, у свою чергу, дає можливість використовувати їх для часткової заміни лецитину при виробництві кондитерських виробів.
  • Документ
    Розробка технологічних параметрів формування обтічників методом шлікерного лиття
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Білогубкіна, Карина Володимирівна; Федоренко, Олена Юріївна; Кривобок, Руслан Вікторович; Захаров, Артем Вячеславович
    У матеріалах статті розглядається ефективність застосування добавок для стабілізації і розрідження безглинистих шлікерів. Для виробництва радіопрозорих керамічних матеріалів цельзіан-вілемітового складу найбільш ефективним та енергоощадним методом виробництва являється метод шлікерного лиття. Згідно з шихтового складу дана технологія ускладняється відсутністю глинистих складових, що показує необхідність використання домішок для покращення реології такого шлікеру. Основними характеристиками водних керамічних шлікерів є густина, вологість, текучість, в'язкість, коефіцієнт загусності, швидкість набору маси. Шлікер має задовольняти наступним вимогам: бути вільним від піни і газових включень, мати задовільну текучість за умови невисокої в'язкості; бути агрегативно-стійким (характеризується відсутністю агрегування, коагулювання та осідання часток твердої фази); володіти високою фільтруючою здатністю для забезпечення швидкого і бездефектного набору маси; бути хімічно інертним, забезпечувати достатню міцність і низьку усадку напівфабрикатів, а також можливість їх легкого вивільнення з форми. Тому вибір розріджуючих та адгезійних добавок сприятимуть зменшенню вологості шлікеру при збереженні високої текучості, та зміцнення відливки.