Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/56715
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorBliznjuk, O. N.en
dc.contributor.authorMasalitina, N. Yu.en
dc.contributor.authorMezentseva, Irynaen
dc.contributor.authorNovozhylova, Tetianaen
dc.contributor.authorKorchak, Mykolaen
dc.contributor.authorHaliasnyi, Ivanen
dc.contributor.authorGavrish, Tatianaen
dc.contributor.authorFomina, Irynaen
dc.contributor.authorKhalil, Viktoriyaen
dc.contributor.authorNikitchenko, Olgaen
dc.date.accessioned2022-05-04T19:06:40Z-
dc.date.available2022-05-04T19:06:40Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationDevelopment of safe technology of obtaining fatty acid monoglycerides using a new catalyst / O. Bliznjuk [et al.] // Східно-Європейський журнал передових технологій = Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 2022. – Т. 2, № 6 (116). – С. 13-18.en
dc.identifier.urihttp://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/56715-
dc.description.abstractFatty acid monoglycerides are a valuable component of the products of various industries. The emulsifying ability of monoglycerides is used in cosmetic, pharmaceutical, and food production. The process of fatty acid monoglycerides obtaining by the reaction of vegetable hydrogenated fat (salomas) with glycerol (glycerolysis method) has been studied. Potassium glycerate is used as a catalyst, which is characterized by high efficiency and safety of production and use. A feature of the work is the study of the dependence of the yield and melting point of monoglycerides on the technological parameters of glycerolysis. As a raw material, hydrogenated refined fat according to DSTU 5040 (CAS Number 68334-28-1) was used: melting point – 48 °C, mass fraction of moisture and volatile substances – 0.08 %, acid value – 0.25 mg KOH/g, peroxide value – 2.8 ½ O mmol/kg. In all experiments, the glycerolysis temperature was 180 °C, the catalyst concentration – 0.5 % in terms of metal. Rational conditions for glycerolysis were determined: duration (90 min.) and glycerol concentration (50 %). Under these conditions, the monoglycerides yield was 32.9 %, melting point – 61.5 °C. The mass fraction of free glycerol in monoglycerides was 1.0 %, acid value – 2.2 mg KOH/g. The efficiency of monoglycerides obtaining using potassium hydroxide and glycerol mixture as a catalyst under certain rational conditions has been studied. The monoglycerides yield of 30.1 %, melting point of 59 °C were obtained. Therefore, the use of potassium glycerate catalyst is more efficient. The results of the study make it possible to improve the technology for the production of fatty acid monoglycerides using a new catalyst and use resources rationally.en
dc.description.abstractМоногліцериди жирних кислот є цінним компонентом продукції різних галузей промисловості. Емульгуючу здатність моногліцеридів використовують у косметичному, фармацевтичному, харчовому виробництвах. Досліджено процес одержання моногліцеридів жирних кислот шляхом реагування рослинного гідрогенізованого жиру (саломасу) з гліцерином (метод гліцеролізу). Як каталізатор застосовано калій гліцерат, який характеризується високою ефективністю та безпечністю виробництва і застосування. Особливістю роботи є дослідження залежності виходу та температури плавлення моногліцеридів від технологічних параметрів гліцеролізу. Як початкову сировину застосовано жир гідрогенізований рафінований за ДСТУ 5040 (CAS Number 68334-28-1): температура плавлення 48 °C, масова частка вологи та летких речовин 0,08 %, кислотне число 0,25 мг КОН/г, пероксидне число 2,8 ½ О ммоль/кг. У всіх дослідах температура процесу гліцеролізу склала 180 °C, концентрація каталізатору – 0,5 % у перерахунку на метал. Встановлено раціональні умови гліцеролізу: тривалість (90 хв.) та концентрацію гліцерину (50 %). За цих умов вихід моногліцеридів склав 32,9 %, температура плавлення 61,5 °C. Масова частка вільного гліцерину в моногліцеридах склала 1,0 %, кислотне число 2,2 мг КОН/г. Досліджено ефективність одержання моногліцеридів з використанням в якості каталізатору суміші калій гідроксиду та гліцерину за визначених раціональних умов. Одержано вихід моногліцеридів 30,1 %, температура плавлення 59 °C. Отже, використання каталізатору калій гліцерату є більш ефективним. Результати дослідження дають можливість удосконалити технологію одержання моногліцеридів жирних кислот з використанням нового каталізатору та раціонально використовувати ресурсиuk
dc.language.isoen-
dc.publisherПП "Технологічний Центр"uk
dc.publisherУкраїнський державний університет залізничного транспортуuk
dc.subjectfatty acid monoglyceridesen
dc.subjectpotassium glycerateen
dc.subjecthydrogenated faten
dc.subjectglycerolysisen
dc.subjectmelting pointen
dc.subjectмоногліцериди жирних кислотuk
dc.subjectкалій гліцератuk
dc.subjectгідрогенізований жирuk
dc.subjectгліцеролізuk
dc.subjectтемпература плавленняuk
dc.titleDevelopment of safe technology of obtaining fatty acid monoglycerides using a new catalysten
dc.title.alternativeРозробка безпечної технології одержання моногліцеридів жирних кислот з використанням нового каталізаторуuk
dc.typeArticleen
dc.identifier.doidoi.org/10.15587/1729-4061.2022.253655-
dc.identifier.orcidorcid.org/0000-0002-2595-8421-
dc.identifier.orcidorcid.org/0000-0001-7347-2584-
dc.identifier.orcidorcid.org/0000-0001-7695-7982-
dc.identifier.orcidorcid.org/0000-0003-2551-6954-
dc.identifier.orcidorcid.org/0000-0002-8726-1881-
dc.identifier.orcidorcid.org/0000-0002-4195-9694-
dc.identifier.orcidorcid.org/0000-0002-5461-8442-
dc.identifier.orcidorcid.org/0000-0003-2737-1496-
dc.identifier.orcidorcid.org/0000-0003-0222-7519-
dc.identifier.orcidorcid.org/0000-0001-8962-1070-
Appears in Collections:Кафедра "Безпека праці та навколишнього середовища"
Кафедра "Біотехнологія, біофізика та аналітична хімія"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
SIeZhPT_2022_2_6_Bliznjuk_Development_of_safe.pdf411,75 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record  Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.