Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/57058
Title: Обліково-економічні аспекти якості продукції як складової забезпечення конкурентоспроможності підприємства
Other Titles: Accounting and economic aspects of product quality as a component of ensuring the competitiveness of the enterprise
Authors: Перерва, Петро Григорович
Гришко, Наталя Євгеніївна
Маслак, Марія Володимирівна
Keywords: якість; конкурентоспроможність; управління витратами; категорії витрат; облік витрат; підприємство; quality; competitiveness; cost management; costs; cost categories; cost accounting
Issue Date: 2020
Publisher: Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"
Citation: Перерва П. Г. Обліково-економічні аспекти якості продукції як складової забезпечення конкурентоспроможності підприємства / П. Г. Перерва, Н. Є. Гришко, М. В. Маслак // Вісник Національного технічного університету "ХПІ" (економічні науки) = Bulletin of the National Technical University "KhPI" (economic sciences) : зб. наук. пр. – Харків : НТУ "ХПІ", 2020. – № 4. – С. 72-75.
Abstract: У статті розглянуто основні підходи до класифікації та категоризації витрат на якість з урахуванням наукового здобутку у сфері обліку витрат на якість, на основі чого було запропоновано власний підхід до управління даною категорією витрат на основі багаторівневого поділу. Такий підхід дозволяє управлінцям виявити, що деяких видів витрат на якість уникнути неможливо, у той час як інші можна мінімізувати. Досліджено основні елементи витрат на якість та здійснено їх систематизацію у розрізі облікових моделей за різними класифікаційними ознаками. Розглянуто теоретичні підходи до обліку витрат на якість. Наголошено на тому, що для цілей бухгалтерського обліку запропоновано класифікувати витрати на якість, виходячи з необхідності їх розмежування, оскільки загальні витрати на виготовлення і якість продукції, згідно діючої методики обліку витрат, не розрізняють як окремі категорії витрат. За результатами дослідження встановлено, що управління витратами на якість, якщо їх позиціонувати як конкретні витрати ресурсів, сприяє поліпшенню конкурентоспроможності підприємства.
The article deals with the search for the minimal costly ways to continuously improving the product quality in order to ensure competitiveness, which has become an urgent task for enterprises in modern conditions.The main approaches to the classification and categorization of quality costs were discussed. The proprietary approach to managing this category of costs based on the multilevel division was proposed, taking into account the existing scientists’ points of view in the field of accounting for quality costs. This approach allows managers to find that some quality costs cannot be avoided, while others can be minimized. The main elements of quality costs have been investigated and their systematization has been done in the context of accounting models according to various classification criteria. Theoretical approaches to accounting for quality costs are considered. It is noted that for accounting purposes there is a need to classify quality costs based on differentiation of them since the total manufacturing costs and product quality costs, according to the current cost accounting methodology, are not distinguished as separate categories of costs. According to the results of the study, it was found that the management of quality costs (if it is positioned as specific resource costs) helps to improve the competitiveness of an enterprise.
ORCID: orcid.org/0000-0002-6256-9329
orcid.org/0000-0003-1644-3861
orcid.org/0000-0002-3322-740X
DOI: doi.org/10.20998/2519-4461.2020.4.72
URI: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/57058
Appears in Collections:Вісник № 04. Економічні науки
Кафедра "Економіка бізнесу і міжнародні економічні відносини"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
visnyk_KhPI_2020_4_EN_Pererva_Oblikovo-ekonomichni.pdf266,3 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record  Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.