Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/57917
Title: Підвищення ефективності фінішної механічної обробки
Other Titles: Improving the efficiency of finishing
Authors: Фесенко, Анатолій Володимирович
Євсюкова, Фатима Магометбіївна
Сліпченко, Сергій Євгенович
Линник, Олена Іванівна
Keywords: фінішні механічні операції; абразивна обробка; інструмент; засоби механічної обробки відшаруванням матеріалу; finishing mechanical operations; abrasive treatment; tool; means of mechanical processing by exfoliation of material
Issue Date: 2022
Publisher: Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"
Citation: Підвищення ефективності фінішної механічної обробки / А. В. Фесенко, Ф. М. Євсюкова, С. Є. Сліпченко, О. І. Линник // Вісник Національного технічного університету "ХПІ". Сер. : Технології в машинобудуванні : зб. наук. пр. = Bulletin of the National Technical University "KhPI". Ser. : Techniques in a machine industry : col. of sci. papers. – Харків : НТУ "ХПІ", 2022. – № 1 (5). – С. 33-43.
Abstract: Розглянуті питання фінішних операцій механічної обробки і забезпечення обґрунтованого вибору оптимальних варіантів з урахуванням розподілу між зніманням матеріалу інструментом і тертям зв'язки при контакті. При цьому треба забезпечити якомога більший виступ вершин зернин над рівнем зв'язки круга, а також своєчасного видалення з робочої поверхні круга затуплених зернин. Пропонується застосування інструментів з підвищеними фізико-механічними можливостями для обробки з відшаруванням поверхового шару заготовки. Суть процесу полягає в тому, що він концентрує все видалення матеріалу на вузькій контактній довжині, при цьому забезпечується максимальна швидкість з найменшою питомою енергією шліфування. При шліфуванні відшаруванням у зоні видалення припуску знімання на порядок вище, ніж при звичайному шліфуванні. Внесок енергії тертя та орання стає малою частиною загальної питомої енергії шліфування. Тепло, що виділяється під час шліфування, зменшується, умови його розсіювання в процесі точкового шліфування покращуються. Зазначені дослідження дозволяють усвідомити фізичну сутність процесу, визначити режими обробки, а також шляхи оптимізації технологічних параметрів точкового шліфування.
The issues of finishing operations of machining and providing a reasonable choice of optimal options, taking into account the distribution between the removal of material by the tool and the friction of the ligament at the contact. At the same time it is necessary to ensure the greatest possible protrusion of the tops of the grains above the level of ligament of the circle, as well as the timely removal of blunt grains from the working surface of the circle. The use of tools with increased physical and mechanical capabilities for processing with exfoliation of the surface layer of the workpiece is proposed. The essence of the process is that it concentrates all the removal of material on a narrow contact length, while providing maximum speed with the lowest specific grinding energy. When grinding by exfoliation in the area of removal of the removal allowance is an order of magnitude higher than when conventional grinding. The contribution of friction and plowing energy becomes a small part of the total specific energy of grinding. The heat released during grinding is reduced, its dissipation conditions in the process of spot grinding are improved. These studies allow us to understand the physical essence of the process, to determine the modes of processing, as well as ways to optimize the technological parameters of spot grinding.
ORCID: orcid.org/0000-0003-0626-0180
orcid.org/0000-0002-9764-4106
orcid.org/0000-0003-0593-3750
orcid.org/0000-0003-0877-8047
DOI: doi.org/10.20998/2079-004X.2022.1(5).05
URI: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/57917
Appears in Collections:Вісник № 01. Технології в машинобудуванні

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
visnyk_KhPI_2022_1_TVM_Fesenko_Pidvyshchennia.pdf978,84 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record  Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.