Використання дисперсійного аналізу при побудові моделі факторного впливу на результат дистанційного теплового контролю біологічних об'єктів

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2022

DOI

doi.org/10.20998/2522-9052.2022.3.03

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"

Анотація

Розглянуто вирішення науково-практичної задачі використання дисперсійного аналізу для побудові моделі факторного впливу на результат дистанційного теплового контролю біологічних об'єктів. Представлено модель впливу на результат вимірювання температури біологічного об'єкту чотирьох факторів, що негативно впливають на точність вимірювання температури, а саме: температура повітря, запиленість повітря, яскравість світлового випромінювання, вологість повітря. Розглянута схема дії зазначених факторів. Отримані результати базуються на тім, що дисперсійний аналіз – це метод статистичної оцінки надійності проявлення залежності результативної ознаки від одного або кількох факторів. Зроблено висновки, що отримані результати дають змогу подальшого удосконалення методів обробки результатів безконтактного вимірювання температури біологічних об'єктів. Представлені перспективи подальших досліджень розробленої моделі, а саме те, що є змога отримати рівняння для оцінювання достовірності статистичних висновків про інформаційну значимість показників контролю температури; отримання аналітичних співвідношень, що дадуть змогу оцінити кількість інформації для кожного з показників контролю температури при факторному впливі на функцію перетворення цих показників з тим, щоб ранжирувати показники контролю температури за зменшенням їх чутливості до зміни рівнів параметра температурного контролю.
The solution to the scientific and practical problem of using dispersion analysis to build a model of factor influence on the result of remote thermal control of biological objects is considered. A model of the effect on the result of measuring the temperature of a biological object of four factors that negatively affect the accuracy of temperature measurement is presented, namely: air temperature, air dustiness, global radiation brightness, air humidity. The scheme of action of the specified factors is considered. In practice, it is not always possible to measure the temperature of a person or an animal by means of noncontact control by choosing a place in advance in which the influence of factors that negatively affect the accuracy of temperature measurement is not manifested during the measurement process. Therefore, it is necessary to develop a factor influence model that will take into account the most important factors that negatively affect the measurement result. This can be done using variance analysis. It was concluded that the obtained results enable further improvement of the methods of processing the results of non-contact temperature measurement of biological objects. Prospects for further research of the developed model are presented, namely, that it is possible to obtain an equation for evaluating the reliability of statistical conclusions about the informational significance of temperature control indicators; obtaining analytical ratios that will make it possible to estimate the amount of information for each of the temperature control indicators under the factorial influence on the transformation function of these indicators in order to rank the temperature control indicators according to the decrease in their sensitivity to changes in the temperature control parameter levels.

Опис

Ключові слова

біологічний об'єкт, вимірювання температури, безконтактний метод, інфрачервона термографія, дисперсійний аналіз, biological object, temperature measurement, non-contact method, infrared thermography, dispersion analysis

Бібліографічний опис

Григоренко І. В. Використання дисперсійного аналізу при побудові моделі факторного впливу на результат дистанційного теплового контролю біологічних об'єктів / І. В. Григоренко, С. М. Григоренко, О. В. Жук // Сучасні інформаційні системи = Advanced Information Systems. – 2022. – Т. 6, № 3. – С. 23-27.