Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/9246
Title: Изучение пребиотических свойств заменителя сахара лактитола в условиях in vitro
Other Titles: Study of prebiotic sugar substitute properties of laktitol in vitro
Authors: Хижняк, Оксана Сергеевна
Keywords: бифидобактерии; лактобациллы; лиофилизат; микрофлора; пребиотический компонент; кислотообразование; выживаемость; оптическая плотность; совместное культивирование; bifidobacteria; lactobacilli; liophilisate; microflora; lactitol; prebiotic component; kislotoobrazovanie; survival; optical density; general cultivation
Issue Date: 2014
Publisher: НТУ "ХПИ"
Citation: Хижняк О. С. Изучение пребиотических свойств заменителя сахара лактитола в условиях in vitro / О. С. Хижняк // Вестник Нац. техн. ун-та "ХПИ" : сб. науч. тр. Темат. вып. : Новые решения в современных технологиях. – Харьков : НТУ "ХПИ". – 2014. – № 26 (1069). – С. 140-148.
Abstract: Проведены исследования по подтверждению пребиотических свойств заменителя сахара нового поколения – лактитола. Доказано улучшение основных физиологических параметров культуры бифидобактерий штамма Bifidobacterium bifidum ЛВА-3 и лактобацилл штамма Lactobacillus Plantarum при введении лактитола в состав питательной ростовой среды, как при культивировании монокультур, так и при совместном культивировании. Определена оптимальная концентрация лактитола в составе питательной среды для совместного культивирования указанных бактерий
Several experiments on confirmation of prebiotic properties sugar substitute of new generation – laktitol are suggested. It is stated that lactitol has a good growth rate and the level of accumulation of biomass, and its main indicators are not inferior to the most common and effective prebiotic component – lactose. The influence of the basic physiological parameters of culture Bifidobacteria strain Bifidobacterium bifidum LVA-3 and Lactobacillus strain of Lactobacillus Plantarum on the introduction laktitol in structure of the growth medium is demonstrated. The results show that 1% it is optimal concentration lactitol in the culture medium for joint cultivation of bacteria. It is concluded that lactitol will be part of the bacterial preparation
URI: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/9246
Appears in Collections:Вісник № 26

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
vestnik_HPI_2014_26_Khizhnyak_Izucheniye.pdf426,17 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record  Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.