Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/9246
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorХижняк, Оксана Сергеевнаru
dc.date.accessioned2014-10-07T07:43:26Z-
dc.date.available2014-10-07T07:43:26Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.citationХижняк О. С. Изучение пребиотических свойств заменителя сахара лактитола в условиях in vitro / О. С. Хижняк // Вестник Нац. техн. ун-та "ХПИ" : сб. науч. тр. Темат. вып. : Новые решения в современных технологиях. – Харьков : НТУ "ХПИ". – 2014. – № 26 (1069). – С. 140-148.ru
dc.identifier.urihttp://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/9246en
dc.description.abstractПроведены исследования по подтверждению пребиотических свойств заменителя сахара нового поколения – лактитола. Доказано улучшение основных физиологических параметров культуры бифидобактерий штамма Bifidobacterium bifidum ЛВА-3 и лактобацилл штамма Lactobacillus Plantarum при введении лактитола в состав питательной ростовой среды, как при культивировании монокультур, так и при совместном культивировании. Определена оптимальная концентрация лактитола в составе питательной среды для совместного культивирования указанных бактерийru
dc.description.abstractSeveral experiments on confirmation of prebiotic properties sugar substitute of new generation – laktitol are suggested. It is stated that lactitol has a good growth rate and the level of accumulation of biomass, and its main indicators are not inferior to the most common and effective prebiotic component – lactose. The influence of the basic physiological parameters of culture Bifidobacteria strain Bifidobacterium bifidum LVA-3 and Lactobacillus strain of Lactobacillus Plantarum on the introduction laktitol in structure of the growth medium is demonstrated. The results show that 1% it is optimal concentration lactitol in the culture medium for joint cultivation of bacteria. It is concluded that lactitol will be part of the bacterial preparationen
dc.language.isoru-
dc.publisherНТУ "ХПИ"ru
dc.subjectбифидобактерииru
dc.subjectлактобациллыru
dc.subjectлиофилизатru
dc.subjectмикрофлораru
dc.subjectпребиотический компонентru
dc.subjectкислотообразованиеru
dc.subjectвыживаемостьru
dc.subjectоптическая плотностьru
dc.subjectсовместное культивированиеru
dc.subjectbifidobacteriaen
dc.subjectlactobacillien
dc.subjectliophilisateen
dc.subjectmicrofloraen
dc.subjectlactitolen
dc.subjectprebiotic componenten
dc.subjectkislotoobrazovanieen
dc.subjectsurvivalen
dc.subjectoptical densityen
dc.subjectgeneral cultivationen
dc.titleИзучение пребиотических свойств заменителя сахара лактитола в условиях in vitroru
dc.title.alternativeStudy of prebiotic sugar substitute properties of laktitol in vitroen
dc.typeArticleen
Appears in Collections:Вісник № 26

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
vestnik_HPI_2014_26_Khizhnyak_Izucheniye.pdf426,17 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record  Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.