Кафедра "Хімічна техніка та промислова екологія"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7479

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/htpe

Від 1999 року кафедра має назву "Хімічна техніка та промислова екологія", попередня назва – кафедра механічного устаткування хімічних виробництв.

Кафедра механічного устаткування хімічних виробництв була організована 18 жовтня 1946 року у складі факультету технології неорганічних речовин Харківського хіміко-технологічного інституту. Становлення кафедри пов’язане з іменами доцентів Георгія Веніаміновича Петрова, М. Ковальова, Абрама Натановича Цейтліна, Анісіма Рудольфовича (Рувиновича) Ястребнецького . У 1960 році на базі кафедри створено Факультет хімічного машинобудування.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 2 доктора та 14 кандидатів технічних наук, 4 доктора філософії; 3 співробітника мають звання професора, 12 – доцента.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
  • Ескіз
    Документ
    Informative testing method of beer sewage samples for mini-breweries
    (World academy of materials and manufacturing engineering, 2020) Pyrozhenko, Ye. V.; Sebko, V. V.; Zdorenko, V. G.; Zashchepkina, N. M.; Markina, O. M.
    Purpose: of the article is to investigate the theoretical rules of thermal transformer eddy current converter (TTC) during the preparation of ecological monitoring of brewery sewage samples based on the implementation of contactless two-parameter eddy current method of testing of the specific electrical conductivity λt and the temperature t of the beer sewage sample. It should be noted that this makes it possible to simultaneously prevent the causes of beer sewage samples deviation from the specified environmental safety indicators and to take adjustments. Design/methodology/approach: The theory of TTC operation concerning the electrical and temperature characteristics testing of beer sewage samples has been further developed by implement new universal transformation functions ∆φt = f (Gt) and ∆φ = f (xt), which relate the normalized difference components of the converter signals to physical and chemical characteristics of the sample. Due to this, it is possible to simultaneously prevent the causes of beer sewage samples deviation from the specified ecological safety indicators and to take appropriate adjustments. Findings: The method of two-parameter measuring test of the specific electrical conductivity λt and the temperature t of the beer sewage sample was developed on the basis of new universal transformation functions. Analysing the numerical data of electrical conductivity λ, TDS and pH at the initial temperature t1 = 15°C, the alkaline nature of beer sewage was determined. Research limitations/implications: The frequency range of the magnetic field f = 80-100 MHz, it is difficult to maintain in laboratory conditions, so the proposed method requires the use of modern high-frequency equipment, the radius of the probe depends on the radius of the primary converter frame. And therefore is quite a complicate to find appropriate tank. Practical implications: is to determine the nature of beer sewage based on the results of electrical and temperature parameters measurements during implementing a two-parameter eddy current method, which allows to prevent the reasons for beer sewage samples deviations from the specified environmental safety measures and to take appropriate adjustments. An important practical result is also the determination of the signal components and the normalized characteristics of the primary eddy current converter with a sample of beer sewage. They allow to calculate, design and create multi-parameter automated devices for measuring test of the physicochemical parameters of beer sewage samples. In turn, as a result of the physicochemical composition analysis of the sample, improving the accuracy of measurements of physicochemical parameters - there is an opportunity to improve and create advanced methods of wastewater purification on a weak electrolytic basis. Originality/value: The article originality is the investigation of the theoretical rules of thermal TTC by implementing a new multi-parameter eddy current method of measuring the specific electrical conductivity λt and the temperature t of the beer sewage sample based on the implementation of universal transformation functions ∆φt = f (Gt) and ∆φ = f (xt) that relate the converter signals to the physicochemical characteristics of the beer sewage sample, which helps to prevent the causes of the beer sewage samples deviation from the specified environmental safety indicators and take appropriate adjustments.
  • Ескіз
    Документ
    Методи багатопараметрового безконтактного контролю деталей обладнання пивоварних апаратів та зразків стічних вод
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020) Себко, Вадим Вадимович; Пироженко, Євгенія Володимирівна; Здоренко, Валерій Георгійович; Новожилова, Тетяна Борисівна; Нечипоренко, Дмитро Ігорович
    Проведеними дослідженнями сучасних питань техноекології в галузі пивоваріння встановлено необхідність прогнозування стану обладнання, якості напівфабрикатів продукції та готового продукту, створення алгоритмів виділення й обробляння інформації щодо показників якості, які відповідають міжнародним стандартам. Доведена необхідність розробки нових ефективних методів контролю обладнання пивоваріння, напівфабрикатів, готового продукту та стану зразків стічних вод. Завдяки цьому стане можливим одночасно визначати причини відхилення характеристик продукції від заданих показників якості та здійснювати заходи, виконуючі відповідне корегування. Експеримен-тальними дослідженнями підтверджено, що завдяки апаратурним прийомам, пов’язаними з нагріванням зразка у процесі контролю та компенсацією впливу паразитного магнітного потоку, стає можливим сумісний контроль геометричних, електричних і температурних параметрів деталей обладнання пивоваріння. Це приводить до підвищення загальної вірогідності контролю параметрів. Зокрема встановлено, що таке зростання вірогідності відбувається за рахунок підвищення її інструментальної складової, унаслідок зменшення похибок вимірювань. Це дозволяє стверджувати, що визначення похибок сукупних вимірювань фізико-механічних параметрів деталей обладнання, надає змогу встановлювати раціональні режими роботи теплових багатопараметрових вихорострумових перетворювачів, підвищити вірогідність контролю деталей обладнання та суттєво підвищити якість управління технологічними процесами виготовляння продукції пивоваріння. Таким чином, є підстави стверджувати про перспективність подальших досліджень в створенні автоматизованих комп’ютерних систем контролю електричних та температурних характеристик напівфабрикатів продукції пивоваріння при реалізації нових інформативних методів.