Кафедра "Органічний синтез та фармацевтичні технології"
Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7484
Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/nanochem
Від січня 2022 року кафедра має назву "Органічний синтез та фармацевтичні технології", попередня назва – "Органічний синтез та нанотехнології" (НАКАЗ 31 ОД від 21.01.2022 року).
Найбільш істотну реорганізацію зазнала кафедра в 1929-1950 роках, коли відбувся поділ на ряд галузевих інститутів, і в їх числі був організований Харківський хіміко-технологічний інститут (ХХТІ). Кафедра технології органічних і фарбувальних речовин була розділена на 3 випускаючі кафедри: кафедра коксобензольного виробництва, кафедра технології органічних барвників і проміжних продуктів і кафедра технології жирів. Кафедра коксобензольного виробництва в 1933 році була перейменована в кафедру технології пірогенних процесів, в 1946 році – в кафедру хімічної технології палива, в 1959 році – в кафедру хімічної технології твердого палива. У 1975 році створено кафедру "Технологія органічних речовин" шляхом злиття кафедр хімічної технології твердого палива та технології органічних барвників і проміжних продуктів.
Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".
У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 2 доктора наук: 1 – фармацевтичних, 1 – біологічних; 7 кандидатів наук: 3 – технічних, 3 – фармацевтичних, 1 – хімічних; 1 співробітник має звання професора, 7 – доцента 1 – старшого наукового співробітника.
Переглянути
Документ Лікувально-профілактичний ефект аєколу в желатинових капсулах(Національний фармацевтичний університет, 1995) Сайко, І. В.; Кричковська, Лідія ВасилівнаВикладені результати вивчення лікувально-профілактичного ефекту еєколу в м'яких желатинових капсулах. Профілактичну активність вивчали у тварин молодого віку на експрес-моделі. Відмічений позитивний вплив препарату на виникнення та лікування виразкових дефектів слизової оболонки шлунково-кишкового тракту.Документ Симметричные бифлуорофорные соединения оксазолонового ряда(НТУ "ХПИ", 2006) Афанасиади, Л. Ш.; Лысова, И. В.; Дистанов, Виталий БаламировичСинтезовані ефективні органічні люмінофори – симетричні біфлуорофорні сполуки оксазолонового ряду. Проведені порівняльні дослідження спектрально-люмінесцентних властивостей синтезованих речовин з аналогічними моно похідними.Документ Особенности строения солей N-(1-пиридиний)-N- алкоксимочевин и N-(1-пиридиний)-N-алкоксиаминов и их связь с реакционной способностью,,(НТУ "ХПИ", 2006) Штамбург, Василий Георгиевич; Дистанов, Виталий Баламирович; Успенский, Борис Вадимович; Штамбург, Виктор Васильевич; Торубара, И. П; Зубатюк, Р. И.Встановлені за допомогою РСА пірамідальна конфігурація атома нітрогену у солях N-(1-пірідиній)-N-алкоксисечовин та у N-(1-пірідиній)-N-алкоксіамінів, скорочення зв’язків N-O та подовження зв‘язків N-N+, а також доведена можливість перебігу нуклеофільного заміщення біля атому нітрогену свідчать про домінування у цих видах O-N-N+ гемінальних систем nO-σ*N-N аномерного ефекту.Документ Синтез и строение 3-гидрокси-5-фенилгидантоина(НТУ "ХПИ", 2006) Штамбург, Василий Георгиевич; Штамбург, Виктор Васильевич; Дистанов, Виталий Баламирович; Анищенко, А. А.; Плешкова, А. П.; Зубатюк, Р. И.Конденсація фенілгліоксалю з N-гідроксисечовиною при відсутності лужних каталізаторів в водному середовищі приводить до отримання-5-фенилгідантоіну.Документ Применение каротина микробиологического в рецептуре солнцезащитного косметического крема(Витебский государственный медицинский университет, 2007) Струс, О. Е.; Кричковская, Лидия Васильевна; Половко, Л. В.Оценивается возможность использования микробиологического каротина в рецептуре фотозащитного крема. Исследования фотодесенсибилизирующего свойства микробиологического каротина проведены с использованием провитамина, полученного при экстракции гексаном из каротинсинтезирующей биомассы. Исследовались образцы крема, приготовленного на разных мазевых основах с внесением разных антиоксидантов для стабилизации каротина от окислительной деструкции. Анализ полученных данных позволяет заключить, что введение в крем на вазелиновой основе каротина снижает интенсивность засвечивания пленки в зависимости от его концентрации в разной степени.Документ Синтез та дослідження органічних люмінофорів на основі біс-оксазолону(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2007) Петров, Сергій Олександрович; Дістанов, Віталій Баламірович; Лисова, Інна Вікторівна; Успенський, Валерій БорисовичДокумент Оптимизация синтеза натурального провитамина биомассой микрогриба(Витебский государственный медицинский университет, 2007) Кричковская, Лидия Васильевна; Струс, О. Е.; Половко, Н. П.В статье рассматриваются вопросы оптимизации получения бета-каротина посредством его биосинтеза в культуре гриба Blakeslea trispora. Основное внима-ние уделено изучению действия различ-ных химических факторов на образова-ние липидных продуктов и физиологиче-ское поведение биомассы микроорганиз-мов. Приводятся рекомендации по ис-пользованию регулирующих факторов биотехнологического процесса с целью увеличения выхода конечного продукта синтеза бета-каротина.Документ Выявление нарушений при заготовке и хранении нетрадиционного растительного сырья для изготовления биологически активных добавок(НТУ "ХПИ", 2008) Петрова, И. А.; Дистанов, Виталий Баламирович; Петров, Сергей АлександровичВ статье рассмотрены особенности заготовки и сохранения нетрадиционного растительного сырья для производства биологически активных добавок. Авторами определены факторы, влияющие на качество сырья и стабильность ее свойств при хранении, а дальше и на сохранение биологически активных веществ. Особое внимание уделено источникам возможных нарушений и способам их предупреждения.Документ Экспертиза нетрадиционного растительного сырья для производства биологически активных добавок(НТУ "ХПИ", 2008) Петрова, И. А.; Дистанов, Виталий Баламирович; Петров, Сергей АлександровичВ статье рассмотрены особенности экспертизы нетрадиционного сырья для производства биологически активных добавок (БАД). Авторами очерчены основные методы определения качества сырья, приведены диагностические признаки ряда растений из группы нетрадиционного растительного сырья для производства БАД. Особое внимание уделено методам исследования, позволяющие выявить источники возможных нарушений.Документ Синтез і дослідження синтонів для отримання вільних стабільних радикалів(НТУ "ХПІ", 2008) Дістанов, Віталій Баламірович; Лисова, Інна Вікторівна; Дістанов, В. В.; Фалалєєва, Тетяна Василівна; Аніщенко, А. О.Дана робота присвячена синтезу формазанонафталевих ангідридів, які є проміжними продуктами при отриманні стабільних вердазильних радикалів. Відповідні формазанонафталеві ангідриди одержані взаємодією бром формазанів з бромнафталевим ангідридом за реакцією Ульмана. Досліджені спектральні характеристики синтезованих сполук.Документ Вивчення хімічного складу каротину мікробіологічного(Укрмедкнига, 2008) Струс, О. Е.; Кричковська, Лідія Василівна; Половко, Н. П.У біомасі мірогриба Blakeslea trispora визначено кіількісний склад біологічно активних речовин: каротину, убіхінону, стеринів, ліпідів. Значний вміст біологічно активних речовин в біомасі мікрогриба дозволить широко застосовувати її в складі лікувально-профілактичних засобів.Документ Харчовий функціональний продукт(ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2009) Бєлінська, Анна Павлівна; Кричковська, Лідія ВасилівнаХарчовий функціональний продукт, що містить рослинні олії, який відрізняється тим, що як основу рослинних олій він містить суміш рафінованої соєвої 40-60 %, нерафінованої кунжутної 5-30 %, соняшникової 20-45 % олій, причому перекисне число основи становить не вище 10 ммоль/кг 1/2 О, кислотне число - не більше 0,4 мг КОН/г, а співвідношення полінасичених жирних кислот омега-6 і омега-3 в основі - (9:1)-(10,0:1).Документ Исследование антимикробной и противовоспалительной активности эфирных масел(Тульский государственный университет, 2009) Науменко, Е. Н.; Жилякова, Е. Т.; Кричковская, Лидия Васильевна; Новиков, О. О.Документ Застосування β-каротину біотехнологічного походження у функціональних жирових продуктах(Одеська державна академія харчових технологій, 2009) Бєлінська, Анна Павлівна; Кричковська, Лідія ВасилівнаРозглянуто питання дефіциту поліненасичених жирних кислот та β-каротину серед населення України, подано шлях вирішення даної задачі. На основі рослинних олій та каротину біотехнологічного походження створено вітамінізований продукт харчування, що має збалансований жирнокислотний склад і стабільність до окисного псування. Визначено, що період індукції розробленого продукту при 90 °С збільшилася в 2 рази у порівнянні з розчином каротину у соняшниковій олії подібної концентрації.Документ Синтез полиакриловой добавки и ее влияние на гидратационную активность портландцемента(НТУ "ХПИ", 2009) Шумейко, Вита Николаевна; Шабанова, Галина Николаевна; Дистанов, Виталий Баламирович; Болдырева, Н. П.; Быканов, Сергей НиколаевичРозроблено та синтезовано добавки на основі поліакрилової кислоти за удосконаленою методикою для покращення властивостей цементних систем. Наведено та проаналізовано експериментальні дані щодо впливу на гідратаційну активність зразків цементного каменю з розробленими добавками.Документ Вплив мікроорганізмів (заквасок) на збереження бета-каротину у складі йогуртних продуктів(Одеська державна академія харчових технологій, 2009) Варанкіна, Олександра Олександрівна; Кричковська, Лідія ВасилівнаВизначено вплив мікроорганізмів (заквасок) на збереження з водорозчинного та жиророзчинного препаратів мікробіологічного бета-каротину у складі йогуртних продуктів. Встановлено, що присутність препаратів β-каротину в кисломолочних продуктах впливає на кислотність цих продуктів. Визначено, що використання препаратів мікробіологічного β-каротину позитивно впливає на активність розмноження молочнокислих мікроорганізмів та біфідобактерій у йогурті.Документ Разработка функционального продукта питания со сбалансированным составом полиненасыщенных жирных кислот(НТУ "ХПИ", 2009) Белинская, Анна Павловна; Кричковская, Лидия Васильевна; Зекунова, Татьяна ИвановнаРозглянуто питання дефіциту поліненасичених жирних кислот серед населення України, показаний шлях вирішення даного завдання. Зроблено вибір рослинних олій для створення функціонального продукту харчування, що має збалансований жирнокислотний склад і стабільний до окисного псування. Знайдено раціональне співвідношення даних олій у суміші. Визначено, що стабільність до окисного псування сумішевої олії збільшилася в 2,6 рази у порівнянні з базовою олією в чистому вигляді.Документ Сроки службы основных средств и экономический кризис(НТУ "ХПИ", 2009) Дмитриенко, Е. А.; Жирнова, Светлана ВикторовнаРассмотреть различные методы оптимальных сроков службы оборудования. определено влияние экономического кризиса на моральный износ первого и второго рода. предложен подход для определения продолжительности эксплуатации средств труда в условиях экономического кризиса.Документ Аналіз кількісного вмісту бета-каротину та вітаміну А в молочних пруктах(Харківський державний університет харчування та торгівлі, 2009) Варанкіна, Олександра Олександрівна; Кричковська, Лідія ВасилівнаПроаналізовано питання нестачі провітаміну А та вітаміну А в раціонах харчування українського населення. Проведено аналіз кількісного вмісту бета-каротину та вітаміну А в молочних продуктах, що представлені на сучасному ринку України.Документ Синтез та дослідження діарилазинів(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2009) Касатікова, С. В.; Петров, Сергій Олександрович; Мацкєєва, В. В.; Дістанов, Віталій Баламірович