Вісник № 03
Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/32401
Переглянути
Документ Обработка электрогастрограммы и электроэнтерограммы методом слепого разделения сигналов(НТУ "ХПИ", 2008) Штык, С. В.; Лагутин, М. Ф.Пропонується спосіб рішення однієї із задач цифрової обробки сигналів електричної активності органів шлунково-кишкового тракту. Описані необхідні для обробки властивості цих сигналів. Проаналізовані останні досягнення в обробці електрогастрограми методом сліпого розділу сигналів, а також сучасні алгоритми цього метода, підібрані згідно властивостей сигналів, отриманих на виході пристрою реєстрації. Описані основні властивості алгоритму, призначеного для обробки електрогастроентерограми.Документ Визначення вплиу спеціалізації колій основних парків сортувальних станцій на їх пропускну спроможність(НТУ "ХПІ", 2008) Носенко, М. П.Разработаны рекомендации по использованию технических средств сортировочных станций в зависимости от специализации путевого развития основных парков при определении пропускной и перерабатывающей возможности.Документ Дослідження впливу технологічних параметрів на реологічні властивості водних розчинів поліцукридів(НТУ "ХПІ", 2008) Манк, В. В.; Бахмач, В. О.В статті наведені результати дослідження впливу технологічних параметрів, а саме, температури, вмісту солі та кислоти на реологічну поведінку водних розчинів поліцукридів. Досліджувалися камідь ксантану, рожкового дерева та гуари. На основі аналізу реологічних кривих течії водних розчинів встановлені особливості поведінки, що дозволить правильно обрати технологічні параметри процесу виробництва майонезів.Документ Логістичні принципи організації місцевої роботи на станції(НТУ "ХПІ", 2008) Сіконенко, Григорій Михайлович; Марченко, Т. Ю.Розглянуто основні принципи функціонування логістичних транспортно – технологічних систем доставки вантажів. Наведені умови, що характеризують рівень якості обслуговування споживачів. Запропоновано при визначені критеріїв обслуговування, що є комплексним показником, враховувати ціну обслуговування і здатність логістичної системи забезпечити доставку необхідного споживачу товару в встановлений термін і місце.Документ Використання купажованого жиру у технології варених ковбас(НТУ "ХПІ", 2008) Радзієвська, І. Г.; Григорак, Т. Д.У результаті проведеної роботи нами знайдено технологічне рішення використання купажу свинячого жиру з гірчичною олією для подовження терміну зберігання варених ковбас. Використання купажованого жиру підвищує стійкість фаршу до окислювального псування та покращує біологічну цінность продукту за рахунок кращої збалансованості жирнокислотного складу. Термін зберігання таких ковбас подовжується з 5 до 7 днів без погіршення функціонально-технологічних показників готового продукту.Документ Дослідження впливу жорсткості діафрагми гідравлічного захисту заглибного електродвигуна на ефективність його роботи(НТУ "ХПІ", 2008) Андренко, Павло Миколайович; Білокінь, І. І.; Дмитрієнко, Ольга Вячеславівна; Стеценко, Ю. М.Розроблено математичну модель гідравлічного захисту заглибного електродвигуна. Проведено аналітичні дослідження впливу жорсткості діафрагми гідрозахисту на ефективність його роботи. Дано рекомендації щодо її вибору.Документ Аналитический обзор структурно-механических свойств жировых композиций с целью обоснования методов получения пищевых продуктов с повышенной питательной ценностью(НТУ "ХПИ", 2008) Кушнаренко, О. К.Чинна робота спрямована на теоретичне обґрунтування проведення дослідження структурно-механічних властивостей жирів і жирових композицій для подальшого обґрунтування методів створення жировмісних харчових продуктів з підвищеними споживчими властивостями. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкту дослідження – пошук оптимальної рецептури для виробництва жирів, жирових композицій і жировмісних харчових продуктів із заданими підвищеними споживчими властивостями.Документ Анализ динамики результатов пловцов на соревнованиях различного уровня(НТУ "ХПИ", 2008) Товстоплет, О. С.Проводится анализ участия сборной команды Харьковской области по плаванию в Олимпийском цикле 2005-2007 г.Документ Влияние качественных показателей сырья и технологического процесса на содержание протеина в семенах подсолнечника и продуктах его переработки(НТУ "ХПИ", 2008) Евтушенко, С. Л.Ця стаття спрямована на отримання даних про причини зниженого вмісту протеїну в насінні та шроті соняшниковому та про деякі інші проблеми підвищення якісних характеристик соняшникового шроту як джерела кормового та харчового білка. Приведені данні лабораторних досліджень залежності вмісту протеїну в насінні соняшнику та продуктах його переробки від складових чистин, а також приведений огляд якісних показників соняшнику урожаю 2005 – 2006 рр. та продуктів його переробки підприємствами олійно – жирової галузі.Документ Утилизация сточных вод содовых заводов путем их использования в качестве растворителя каменной соли(НТУ "ХПИ", 2008) Шестопалов, Алексей Валерьевич; Райко, В. Ф.; Цейтлин, Моисей АбрамовичПоказана можливість використання стічних вод содових підприємств в якості розчинника кам’яної солі. Вирішено питання заміни еквівалентної кількості прісної води, яку використовують в якості розчинника, виробничими стічними водами. Представлені результати досліджень стабільності сумішей стічних вод содових підприємств при їх підготовці для транспортування по трубопроводу до розсільних свердловин. Запропоновано принципову технологічну схему підготовки стічних вод для транспортування до соляної камери.Документ Фізико-хімічні та технологічні властивості олії та білкових ізолятів, одержаних із гарбузового насіння(НТУ "ХПІ", 2008) Носенко, Т. Т.; Громова, О. М.; Подоляко, Н. В.В представленій статті наведені результати дослідження властивостей олії та білків, ізольованих із насіння гарбузів, оцінені основні фізико-хімічні показники гарбузової олії, визначений вміст пігментів в олії. Показано, що гарбузова олія має невисоку стійкість до окиснення киснем повітря. В роботі досліджено також фракційний склад білків насіння гарбузів: серед розчинних білків переважає глобулінова фракція. Одержані дані свідчать про високі технологічні властивості білкових ізолятів із насіння гарбузів.Документ Современные представления о структуре и свойствах фетального гемоглобина и гемоглобина А(НТУ "ХПИ", 2008) Розанова, Е. Д.; Тимченко, Н. Н.Розглядається структура фетального (від лат. fetus – плодовий) гемоглобіну та гемоглобіну А (від лат. adultus – дорослий). Гемоглобін А містить два α- і два β-поліпептидні ланцюга, а фетальний гемоглобін по два α- і γ-ланцюга. У фізіологічних умовах фетальний гемоглобін має підвищену спорідненість до кисню порівняно з гемоглобіном А. Фетальний гемоглобін у 100-150 разів більш стійкий до денатурируючої дії лугу порівняно з НbА, HbF називають лужно-стійким; ембріональні гемоглобіни ще більш резистентні. Вміст фетального гемоглобіну в крові збільшується при патологічних станах організмму.Документ Влияние окисленности жирового сырья на дезактивацию ферментного препарата при переэтерификации жиров(НТУ "ХПИ", 2008) Демидов, Игорь Николаевич; Музыка, Л. А.; Безденежных, Л. А.Досліджено вплив присутності у жировій сировині гідропероксидів і продуктів їх руйнування на швидкість зменшення активності ферментного препарату "Lipozim TL IM" у лабораторних та промислових умовах. Показано, що на активність ферментного препарату впливає не тільки величина ПерЧ жирової сировини, але й присутність продуктів руйнування гідропероксидів, що характеризуються АЧ.Документ Разрушение гидропероксидов подсолнечного масла(НТУ "ХПИ", 2008) Демидов, Игорь Николаевич; Гусак, В. А.Досліджено руйнування пероксидних сполук соняшникової олії в присутності кислот та вуглеводів. Залежність ступеня руйнування гідропероксидів соняшникової олії від концентрації сполук, що містять в своєму складі карбонільну групу (вуглеводів) визначали методом планування експерименту. Встановлено оптимальні концентрації реагентів, що забезпечують максимальну ступінь такого руйнування.Документ Математичне моделювання процесу гідролізу колагену кісткової тканини в умовах підвищеного тиску та температури(НТУ "ХПІ", 2008) Черевко, О. І.; Головко, М. П.; Полевич, В. В.Проведене математичне моделювання процесу гідролізу колагену кісткової тканини в умовах підвищеного тиску та температури. Запропонована кількісна модель динаміки відносного об’єму відкритих пор від часу при гідротермічній обробці харчової кістки, на основі якої розв’язана задача дифузії білкових речовин в бульйон.Документ Фосфолипиды как ингибиторы окисления масел(НТУ "ХПИ", 2008) Демидов, Игорь Николаевич; Крамаренко, А. А.У статті розглянуті основні напрямки застосування фосфоліпідів у харчовій, косметичній промисловості, у виробництві БАД, лікувальний і профілактичний вплив фосфоліпідів, їх технологічні функції.Документ К вопросу о теоретических основах процесса измельчения. Классификация. Особенности методов и машин(НТУ "ХПИ", 2008) Манойло, Ю. А.; Моисеев, Виктор Федорович; Сурков, А. В.В статье рассмотрены вопросы, связанные с проблематикой выбора определенного способа измельчения. Предложена схема классификации по различным признакам. Рассмотрены особенности основных видов процесса и технологического оборудования.Документ Дослідження аналітичних моделей властивостей кінцевого продукту при розробці нових рецептур соусів з борошном злакових(НТУ "ХПІ", 2008) Чоні, І. В.В даній статті проведене дослідження кінцевих властивостей емульсій на основі перлового та вівсяного борошна й обґрунтуванні вихідні значення основних інгредієнтів для розробленої технології.Документ Технологія процесу швидкого аналізу при визаченні хлорорганічних пестицидів методом ГРХ-ЕЗД з використання двох колонок(НТУ "ХПІ", 2008) Левчук, І. В.; Кіщенко, В. А.; Петик, П. Ф.Попередня ідентифікація залишкових кількостей пестицидів різних груп та їх кількісне визначення проводяться за допомогою газорідинної хроматографії з селективними детекторами. Всі позитивні результати повинні підтверджуватись якісно і кількісно. Правильність результатів аналізу має бути підтверджено за рахунок альтернативних колонок для газової хроматографії або детекторів. Інструментальний аналіз – основний засіб хіміка-аналітика. Кожне завдання повинне вирішуватися за допомогою найбільш придатного методу, що обирається з одного боку з аналітичних міркувань, а з іншого – з економічної доцільності. Тому хіміку-аналітику потрібні знання і володіння всіма сучасними прийомами інструментального аналізу, що надає можливість вирішувати актуальні та найважливіші завдання аналізу залишкових кількостей хлорорганічних пестицидів в харчових продуктах та сировині, зокрема в олієжировмісних продуктах.Документ Використання морських водоростей у котлетах на основі м'ясної та рибної сировини(НТУ "ХПІ", 2008) Крижова, Ю. П.; Проява, К. М.Обґрунтована необхідність використання в раціоні харчування продуктів, які містять морські водорості цистозіру чорноморську та фукус, для групової та індивідуальної профілактики йододефіциту, розроблені рецептури котлет, визначені мікробіологічні, фізико-хімічні та технологічні показники, в тому числі втрати йоду при термічній обробці (смаженні).