Кафедра "Технологія жирів і продуктів бродіння"
Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7476
Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/food
Від 2011 року кафедра має назву "Технологія жирів і продуктів бродіння", первісна назва – "Технологія жирів".
Кафедра "Технологія жирів" розпочала свою діяльність у 1930 році. Від початку заснування ХПТІ, спеціальність технологія жирів була складовою частиною кафедри технології органічних і забарвлюючих речовин і тільки в 1923 році виділена в окрему групу.
Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Випускники кафедри працюють в олійно-жировій, кондитерській, пивоварній, виноробній, спиртовій, лікеро-горілчаній та безалкогольній галузях харчової промисловості.
У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 3 доктора та 10 кандидатів технічних наук; 3 співробітника мають звання професора, 4 – доцента, 1 – старшого наукового співробітника.
Переглянути
Документ Твердое мыло(Российское агентство по патентам и товарным знакам, 1998) Гладкий, Федор Федорович; Арутюнян, Норайр Степанович; Корнена, Елена Павловна; Стахурский, Александр Дмитриевич; Гладкий, Валентин Федорович; Чумак, Ольга Петровна; Виноградный, Михаил Николаевич; Гасюк, Лариса Васильевна; Губанова, Валентина Андреевна; Горпинко, Юлия Геннадиевна; Шапошник, Александр Васильевич; Кривенко, Владимир Федорович; Янова, Лидия Ивановна; Глущенко, Екатерина Арсентьевна; Жилина, Светлана Сергеевна; Логачов, Владимир ЮрьевичИзобретение относится к масложировой промышленности и может быть использовано при изготовлении туалетного и хозяйственного мыла. Сущность: твердое мыло содержит натриевые соли жирных кислот, добавки и воду, а также дополнительно оно содержит этаноламиновые производные гидроксикарбоновых и/или дикарбоновых кислот, а от 80 до 100% массы натриевых солей жирных кислот составляют соли кислот с числом атомов углегода более 15 при следующем соотношении компонентов, мас.%: натриевые соли жирных кислот 40,0-90,0, этаноламиновые производные гидроксикарбоновых или/и дикарбоновых кислот 0,2-5,0, добавки, вода – остальное.Документ Адсорбційно-активна присадка "Амірол-М"(Державне патентне відомство України, 1999) Стахурський, Олександр Дмитрович; Губанова, Валентина Андріївна; Горпінко, Юлія Генадіївна; Шапошник, Олександр Васильович; Боханов, Дмитро Федорович; Македонський, Олег Олександрович; Гладкий, Федір Федорович; Гладкий, Валентин Федорович; Чумак, Ольга Петрівна; Виноградний, Михайло Миколайович; Гасюк, Лариса Василівна; Глущенко, Катерина Арсентіївна; Жиліна, Світлана Сергіївна; Логачов, Володимир ЮрійовичАдсорбционно-активная присадка, содержащая продукт конденсации полифункциональных кислородсодержащих соединений с тризтаноламином, отличающаяс я тем, что в качестве продукта конденсации полифункциональных кислородсодержащих соединений с триэтаноламином она содержит продукт полимеризации и конденсации с тризтаноламином жирных кислот, выделенных из соапстоков светлых растительных масел и модифицированных кислородом воздуха до кислотного числа 150-165 мг КОН/г, а также она дополнительно содержит жирные кислоты, выделенные из соапстоков светлых растительных масел, причем содержание жирных кислот находится в количестве, необходимом для поддержания соотношения триэтанолового мыла (т) и кислоты (п) в молекуле кислого мыла как 1:3, при следующем соотношении компонентов, мас.%: Продукт полимеризации и конденсации с тризтаноламином жирных кислот, выделенных из соапстоков светлых растительных масел и модифицированных кислородом воздуха до кислотного числа 150-165 мг КОН/г 75-81. Жирные кислоты, выделенные из соапстоков светлых растительных масел 19-25.Документ Мийний засіб "АЗМОЛ Ефектам" для очищення металевої поверхні(ДП "Український інститут промислової власності", 2001) Стахурський, Олександр Дмитрович; Прокопець, Михайло Петрович; Гладкий, Федір Федорович; Горпинко, Юлія Геннадіївна; Губанова, Валентина Андріївна; Македонський, Олег Олександрович; Шапошник, Олександр Васильович; Гладкий, Валентин Федорович; Боханов, Дмитро Федорович; Гасюк, Лариса Василівна; Чумак, Ольга Петрівна; Антошкин, Кирило Олександрович; Бєлов, Олександр МиколайовичМийний засіб для очищення металевої поверхні, що містить поверхнево-активні речовини, сечовину, спирт та воду, який відрізняється тим, що у його склад допоміжно уводять тринатрійфосфат, адсорбційно-активний додаток "Амірол-М" та віддушку, а як спирт – гліцерин, при наступному співвідношенні компонентів, %мас.: адсорбційно-активний додаток "Амірол-М" 20,0-28,0; неонол АФ 9-12 (поліоксіетильований ефір алкілфенолу) 2,0-3,0; сечовина (карбамід) 2,0-4,0; тринатрійфосфат 1,5-2,5; гліцерин 3,0-5,0; віддушка групова "Ефект" 0,08-0,12; вода до 100.Документ Тверде мило(ДП "Український інститут промислової власності", 2001) Гладкий, Федір Федорович; Арутюнян, Норайр Степанович; Корнена, Олена Павлівна; Стахурський, Олександр Дмитрович; Гладкий, Валентин Федорович; Чумак, Ольга Петрівна; Виноградний, Микола Миколайович; Гасюк, Лариса Василівна; Губанова, Валентина Андріївна; Горпинко, Юлія Генадіївна; Шапошник, Олександр Васильович; Кривенко, Володимир Федорович; Янова, Лідія Іванівна; Глущенко, Катерина Арсентіївна; Жиліна, Світлана Сергіївна; Логачов, Володимир ЮрійовичТвердое мыло, содержащее натриевые соли жирных кислот, добавки и воду, отличающееся тем, что оно дополнительно содержит этаноламиновые производные гидроксикарбоновых и/или дикарбоновых кислот, а от 80 до 100% массы натриевых солей жирных кислот составляют соли кислот с числом атомов углерода более 15 при следующем соотношении компонентов, мас. %: натриевые соли жирных кислот 40,0-90,0 этаноламиновые производные гидроксикарбоновых и/или дикарбоновых кислот 0,2-5,0 добавки, вода остальное.Документ Концентрат мастильно-охолоджувальної рідини "Естераль" для механічної обробки металів(ДП "Український інститут промислової власності", 2002) Стахурський, Олександр Дмитрович; Гладкий, Федір Федорович; Касьянов, Анатолій Георгійович; Горпинко, Юлія Геннадіївна; Губанова, Валентина Андріївна; Македонський, Олег Олександрович; Шапошник, Олександр Васильович; Гладкий, Валентин Федорович; Боханов, Дмитро Федорович; Виноградний, Михайло Миколайович; Глущенко, Катерина Арсентіївна; Чумак, Ольга Петрівна; Гасюк, Лариса Василівна; Жиліна, Світлана Сергіївна; Логачов, Володимир ЮрійовичКонцентрат мастильно-охолоджувальної рідини для механічної обробки металів, який містить мило жирних кислот, триетаноламшові ефіри жирних кислот, який відрізняється тим, що як мило, ефіри і алкілоламіди жирних кислот концентрат містить триетаноламінове мило суміші нижчих дикарбонових кислот, триетаноламшові ефіри суміші нижчих дикарбонових кислот та алкілоламіди суміші дикарбонових нижчих кислот з наступним співвідношенням компонентів, мас.% триетаноламінове мило суміші нижчих дикарбонових кислот 10-16; триетаноламшові ефіри суміші нижчих дикарбонових кислот 56-64; алкілоламіди суміші дикарбонових нижчих кислот 20-34.Документ Спосіб отримання жирового субстрату(ДП "Український інститут промислової власності", 2002) Стахурський, Олександр Дмитрович; Гладкий, Федір Федорович; Губанова, Валентина Андріївна; Ваврик, Василь Іванович; Горпинко, Юлія Геннадіївна; Болоховська, Валентина Антонівна; Македонський, Олег Олександрович; Шапошник, Олександр Васильович; Боханов, Дмитро Федорович; Гасюк, Лариса Василівна; Усенко, Віктор Федорович; Чумак, Ольга Петрівна; Ганилова, Ольга МиколаївнаСпосіб отримання жирового субстрату шляхом ферментативного розщеплення жирів у присутності води та активатора, при температурі, що забезпечує життєздатність ферменту, який відрізняється тим, що як фермент використовують ліполактин, як активатор – адсорбційно-активну присадку "Амірол-М", узяті відповідно 4-6 %мас та 5-9 %мас., а процес здійснюють при початковій температурі 15-17°С із наступним екзотермічним підійманням та подальшим підтримуванням и на рівні 34-37°С при рН середовища 5,8-6,3.Документ Результаты исследований рабочего процесса и токсичности дизеля, работающего на топливах растительного происхождения(НТУ "ХПИ", 2003) Марченко, Андрей Петрович; Минак, А. Ф.; Слабун, И. А.; Осетров, Александр Александрович; Линьков, Олег Юрьевич; Марков, К. В.; Аскрепов, Д. Н.В статье рассматриваются вопросы, связанные с рабочим процессом и токсичностью дизеля при его работе на топливах растительного происхождения. В качестве топлив использовались смеси дизельного топлива с рапсовым маслом, а также этиловый эфир рапсового масла.Документ Пластичне мастило "АЗМОЛ ФЕРМС"(ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2003) Іщук, Юрій Лукич; Гладкий, Федір Федорович; Стахурський, Олександр Дмитрович; Міщук, Олег Олександрович; Ваврик, Василь Іванович; Македонський, Олег Олександрович; Горпинко, Юлія Геннадіївна; Шапошник, Олександр Васильович; Губанова, Валентина Андріївна; Боханов, Дмитро Федорович; Пивовар, Вікторія Іванівна; Вербицька, Яна ВікторівнаПластичне мастило на основі нафтової оливи і кальцієвого мила жирних кислот, яке відрізняється тим, що як загущувач містить продукт нейтралізації гідрату окису кальцію жирних кислот жирового субстрату, а додатково вводять моно- і дигліцериди, що входять до жирового субстрату, а як антиокиснювальну і стабілізуючу структуру мила – відпрацьовану суміш у співвідношенні 1,2:1,5; ліполактину і/або ліпази і адсорбційно-активної добавки "Амірол-М" з наступним співвідношенням компонентів, %мас. продукт нейтралізації гідратом окису кальцію жирних кислот жирового субстрату 18-24; моно-1 дигліцериди жирового субстрату 4-6; відпрацьована суміш у співвідношенні 1,2:1,5; ліполактину і/або ліпази і адсорбційно-активної добавки "Амірол-М" 3,2-4,8; суміш у співвідношенні 2:1; індустріальних олив І-20А та І-40А 63-73; вода 1,8-2,2.Документ Ферментна технологія модифікування жирів(НТУ "ХПІ", 2004) Некрасов, Павло ОлександровичДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.06 – технологія жирів, ефірних масел і парфумерно-косметичних продуктів. – Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут” Міністерства освіти і науки України, Харків, 2004. Дисертацію присвячено розробленню науково обґрунтованої ферментної технології модифікування жирів. Доведено підпорядкованість дії ферменту, продуцентом якого є мікроорганізм Candida antarctica, кінетиці Міхаеліса-Ментен та знайдено відповідні кінетичні константи. Визначено раціональні умови дії ферментних препаратів Новозім 398 та Ліпозим TL IM при модифікуванні жирової сировини. Підтверджено можливість використання ферментного препарату Ліпозим RM IM для модифікування рослинних жирів шляхом ацидолізу. Досліджено кінетику ферментної переетерифікації та визначено математичну модель залежності ступеня перетворення вихідного компонента від часу. Встановлено кількісні залежності складу та властивостей продуктів ферментної переетерифікації від складу вихідної сировини. На основі визначених закономірностей створено технологію модифікування жирів за допомогою ферментів та рецептури ферментно переетерифікованих жирів. Одержано комплекс даних щодо органолептичних і фізико-хімічних характеристик отриманих модифікованих жирів. У результаті дослідно-промислових і промислових випробувань встановлено можливість одержання модифікованих жирів із заданими властивостями шляхом ферментної переетерифікації. За новою технологією на Вінницькому та Одеському олійно-жирових комбінатах вироблено 250 тон переетерифікованих жирів. Економічний ефект від її впровадження дорівнює більш ніж 50 грн/т.Документ Ферментна переробка тваринних жирів(НТУ "ХПІ", 2005) Некрасов, Павло Олександрович; Гладкий, Федір Федорович; Чумак, Ольга Петрівна; Решетняк, Н. В.Доведена можливість отримання жирів для виробництва маргарину шляхом ферментної переетерифікації сумішей тваринних жирів з рослинними. В якості біокаталізатора використовувався ферментний препарат Ліпозім TL IM («Novozymes», Данія). Виконано аналіз вихідних сумішей і продуктів реакцій.Документ Процесс получения неионогенных поверхностно-активных веществ на основе растительного сырья Украины(НТУ "ХПИ", 2005) Зенкина, Е. В.; Демидов, Игорь Николаевич; Эбралидзе, И. И.Предложен новый процесс получения композиции неионогенных поверхностно-активных веществ (НПАВ) на основе моноолеоил сахарозы. Новая методика этерификации сахарозы олеоил хлоридом в водной фазе позволяет избежать использования диметилформамиду. Дальнейшее совершенствование процесса позволит разработать технологию получения НПАВ с украинского сырья, которое обновляетсяДокумент Дослідження одержання моноацилгліцеринів реакцією амідування ріпакової олії етилендіаміном(НТУ "ХПІ", 2006) Мельник, Анатолій Павлович; Діхтенко, К. М.; Крамарев, Сергій ОлеговичДосліджено зміни складу реакційних мас при взаємодії ріпакової олії з етилендіаміном. Встановлено залежності концентрацій компонентів реакційних мас етилендіаміну, аміноаміду, діаміду, моногліцериду, гліцерину від часу реакції. Оцінено методику визначення гліцерину та моногліцериду у реакційних масах, отриманих взаємодією ріпакової олії та етилендіаміну.Документ Вплив процесу пророщування на вміст фізіологічно активних сполук в зернах злаків(НТУ "ХПІ", 2006) Данилова, Людмила Андріївна; Домарецький, В. А.; Арутюнян, Тетяна ВолодимирівнаВ статье приведены разработанные методы извлечения физиологически активных соединений из зерен злаков, а также методики исследования их состава. Исследован жирнокислотный состав, изменения содержания токоферолов и каротиноидов, которые присутствуют в зернах ржи и проявляют антиоксидантные свойства.Документ Дослідження амідування діетаноламіном трипальмітину(НТУ "ХПІ", 2006) Мельник, Анатолій Павлович; Папченко, Вікторія ЮріївнаПроведено дослідження реакції утворення алкілкарбон-N-(дігідроксіетил) амідів на основі діетаноламіну і трипальмітину. Вивчено кінетику взаємодії діетаноламіну з трипальмітином при мольних відношеннях реагентів 1:1, 1:2, 1:3 і температурах 393 К, 413 К, 433 К впродовж трьох годин. Визначено порядок реакції. Також визначено енергію активації, ентальпію та ентропію активації. Встановлено, що константи швидкостей, енергії, ентальпії і ентропії активації різні при мольних відношеннях реагентів 1:1, 1:2 і 1:3.Документ Оцінка термодинамічних параметрів реакції взаємодії ацилгліцеринів з етилендіаміном(НТУ "ХПІ", 2006) Мельник, Анатолій Павлович; Діхтенко, К. М.; Сенишин, Я. І.; Матвєєва, Тетяна ВікторівнаВиконана оцінка термодинамічних параметрів реакції взаємодії ацилгліцеринів з етилендіаміном. Встановлено, що зміни вільних енергій реакцій амідування, розрахованих різними методами, однакові. Знайдено, що із врахуванням водневих зв’язків вільні енергії реакцій взаємодії ацилгліцеринів з етилендіаміном, аміноамідом різні, при чому у ряду ТАГ-ДАГ-МАГ вони збільшуються. Порівняння вільних енергій реакцій взаємодії ацилгліцерину з ЕДА і АА свідчить про те, що з ЕДА реакція енергетично більш вигідна.Документ Дослідження кінетики ферментативного гліцеролізу ацилгліцеринів(НТУ "ХПІ", 2006) Гладкий, Федір Федорович; Гасюк, Лариса Василівна; Богодіст-Тимофєєва, О. Ю.; Некрасов, Павло Олександрович; Логачов, Володимир ЮрійовичВ статті викладено результати дослідження кінетики гліцеролізу ацилгліцеринів у разі використання ферментного препарату Novozym 435 як каталізатора. Визначено початкову швидкість реакції і склад продукту гліцеролізу.Документ Перетворення триацилгліцеринів в неповні ацилгліцерини за допомогою ферментів(НТУ "ХПІ", 2006) Гладкий, Федір Федорович; Чумак, Ольга Петрівна; Гасюк, Лариса Василівна; Шандула, О. В.; Марков, Костянтин Валерійович; Решетнік, О. В.В статті розглянуто ферментативні перетворення триацилгліцеринів, а саме, моно- і діацилгліцеринів, відомих харчових емульгаторів, за допомогою реакції гліцеролізу. Виявлено найбільш ефективний ферментний препарат – це Novozym 435. Вибрано співвідношення компонентів реакції (триацилгліцеринів і гліцерину).Документ Новий експрес-метод визначення вмісту твердої фази в жирі(НТУ "ХПІ", 2006) Некрасов, Павло Олександрович; Гладкий, Федір Федорович; Гасюк, Л. В.The dependence of monochromatic radiation dispersion by hardened fats on solid phase content in them was ascertained. On this basis the inexpensive method of rapid analysis of solid phase content in fat in domestic enterprises environment was proposed.Документ Перетворення жирів за допомогою ліпаз(НТУ "ХПІ", 2006) Гладкий, Федір Федорович; Богодіст-Тимофєєва, О. Ю.; Меркушова, М. Ю.В статті розглянуто ферментативні перетворення триацилгліцеринів, а саме, гідроліз за допомогою різних ферментних препаратів (ліпаз). Підібрано ліпази, що можуть каталізувати гідроліз твердих (пальмовий олеїн) і рідких (соняшникова олія) жирів – це Lipozyme 100 L та Солізим. Виявлено умови ферментативного гідролізу (кількість реагентів, температура тощо).Документ Пшеничний солод - основа стабілізатора для майонезів(НТУ "ХПІ", 2006) Данилова, Людмила Андріївна; Арутюнян, Тетяна Володимирівна; Єлагіна, Г. О.У статті приведені результати досліджень, що показали можливість введення в рецептури майонезів добавок, що підвищують харчову цінність готового продукту. Як таку добавку пропонується використання пшеничного солоду як основи стабілізатора для майонезів. Продукт, приготовлений на основі такої добавки, є перспективним з погляду сучасних тенденцій у харчовій технології.