Вісник № 43
Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/33254
Переглянути
Документ Перспективні технології переробки олієжирової та відновлюваної сировини в поверхневоактивні речовини та палива(НТУ "ХПІ", 2008) Мельник, Анатолій Павлович; Сенишин, Я. І.; Крамарев, Сергій Олегович; Матвєєва, Тетяна ВікторівнаРозглянуті шляхи отримання поверхнево-активних речовин та вуглеводнів з відновлюваної речовини. Розроблені технології отримання інгібіторів корозії дизельного палива та низки реагентів для нафтогазової та інших галузей.Документ Удосконалення прогнозування попиту на вантажні перевезення залізничним транспортом(НТУ "ХПІ", 2008) Кулешов, В. В.; Кулешов, В. М.; Носенко, М. П.Запропоновані методи прогнозування перевезень та обсягів навантаження шляхом рішень на підставі аналіза клієнтського середовища - інтелектуальний аналіз даних. Удосконалена технологія планування та прогнозування попиту на вантажні перевезення залізничним транспортом, яка дозволяє адміністрації інфраструктури одержувати й обробляти заявки, використовуючи клієнтські WЕВ-додатки, контролювати статус запитів і переглядати графіки на умовах ресурсозбереження. Дані рекомендації щодо підкріплення організаційно-функціональної структури залізниць на комерційному підході до організації перевезень та визначенні "центрів відповідальності" на кожному етапі надання транспортних послуг.Документ Современный подход к органолептической оценке твердых жиров и маргариновой продукции(НТУ "ХПИ", 2008) Кушнаренко, О. К.; Федякина, Зоя Павловна; Рубіна, Л. В.; Филенко, Людмила МихайловнаЧинна робота спрямована на теоретичне обґрунтування необхідності розробки, освоєння та впровадження на підприємства олійно-жирової промисловості сенсорного аналізу твердих жирів та маргаринової продукції. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкту дослідження – розробка основ науково-технічної термінології, яка включає загальні поняття, якісні та кількісні органолептичні характеристики та сенсорні методи оцінок жировмісних харчових продуктів.Документ Бактерицидні властивості діацилгліцеринів ω-3 ненасичених жирних кислот(НТУ "ХПІ", 2008) Некрасов, Павло Олександрович; Решетняк, Н. В.В роботі отримано лляну олію, що збагачено діацилгліцеринами, шляхом ферментативної етерифікації та гліцеролізу відповідно за допомогою іммобілізованих препаратів ліпаз Ліпозим RM IM та Новозим 435 ("Novozymes", Данія). Досліджено бактерицидну дію одержаного продукту.Документ Технология полуфабриката белкового на основе коллагенсодержащего сырья для мясных рубленых изделий(НТУ "ХПИ", 2008) Коваленко, В. А.; Москаленко, О. В.В статье представлены данные по обоснованию параметров ферментативного протеолиза коллагенсодержащего сырья (КС) в технологии полуфабриката белкового (ПБ), изучены его функционально-технологические свойства, химический, аминокислотный состав и показатели безопасности.Документ Отримання математичної моделі з використанням різноманітних гіпотез про характер залежності властивостей соусів на емульсійній основі від властивостей інгредієнтів(НТУ "ХПІ", 2008) Чоні, І. В.В статті пропонується методика дослідження соусів емульсійного типу побудована на досить простих припущеннях про характер функціональної залежності між параметрами процесів, що досліджують.Документ К вопросу экстрагируемости сопутствующих веществ в процессе этанольной экстракции(НТУ "ХПИ", 2008) Петик, Игорь Павлович; Мазаєва, О.; Федякина, Зоя Павловна; Семенова, Д.; Сидорова, Н.Подана стаття має за ціль, по-перше, показати сутність екстрагуємості супутніх речовин в процесі етанольної екстракції, зокрема, вилучення фенольних сполук з соняшникового шроту з використанням етилового спирту в якості розчиннику; по-друге, стаття містить висновки щодо робіт з визначання жирнокислотного складу "вичерпної" та "залишкової" масличності соняшникового шроту та отриманого з нього білку та інших робіт.Документ Підвищення біологічної цінності сичужних сирів, виготовлених із козиного молока за допомогою органічних кислот(НТУ "ХПІ", 2008) Рижкова, Т. М.; Трускова, Т. Ю.; Кузнєцова, Л. М.В статті наводяться дані про позитивний вплив оптимальних доз двох видів органічних кислот: аскорбінової та лимонної, що спрямований на підвищення біологічної цінності розсільних сирів, виготовлених з козиного молока, зокрема, на збільшення в них есенціальних жирних кислот.Документ Використання купажованого жиру в технології нових маргаринів(НТУ "ХПІ", 2008) Пешук, Л. В.; Радзієвська, І. Г.В останні роки дослідженням складу і властивостей жирових харчових продуктів приділяється все більше уваги у зв’язку з їх впливом на здоров’я людини та на розвиток ряду захворювань, пов’язаних з порушенням ліпідного обміну. Навідміну від традиційних маргаринів, головним компонентом запропонованої нами маргаринової продукції є купажі свинячого та яловичого жиру з рослинними оліями. Відповідно до кондитерського призначення ми пропонуємо рецептури столового маргарину з купажем легкоплавкого свинячого жиру, а рецептуру кулінарного маргарину – з купажем більш твердого яловичого жиру.Документ Валки для виготовлення профілів із травленої заготівки і заготівки з покриттям(НТУ "ХПІ", 2008) Юрченко, О. А.; Олійник, Г. В.Досліджено стійкість валків для виготовлення гнутих профілів з матеріалів, схильних до налипання на інструмент. Показано, що найбільш високу стійкість мають валки з литої графітизованої сталі. Встановлено оптимальний хімічний склад даної сталі.Документ Безопасность работы при использовании различных видов мониторов(НТУ "ХПИ", 2008) Дзюндзюк, Б. В.; Стыценко, Т. Е.; Хондак, И. И.В статті розглядається важливість проблеми вибору різних типів моніторів, принцип роботи яких базується на основі електронно-пучковій трубці та рідкокристалічній матриці з точки зору безпеки життєдіяльності. Приводяться необхідні рекомендації користувачам з урахуванням впливу різноманітних небезпечних та шкідливих чинників на здоров’я та працездатність людини для різних видів діяльності.Документ Абсорбционная очистка газов от диоксида серы с использованием отходов содового производства(НТУ "ХПИ", 2008) Цейтлин, Моисей Абрамович; Райко, Валентина Федоровна; Дассуки, М. Э.Розглянуто застосування дистиллерной суспензії (відходу) содового виробництва як абсорбенту для вловлювання оксидів сірки зі викидних газів паливовикорисовуючих установок. Досліджено вплив температури, а також витрат суспензії й газу на коефіцієнти масопередачи для провальної тарілки. Оцінено вплив на процес абсорбції діоксиду вуглецю, що протікає паралельно. Отримано розрахункові рівняння для визначення коефіцієнтів масопередачи по діоксидам сірки й вуглецю.Документ Розвиток технології та перспективи виробництва харчових білків із шротів олійних культур(НТУ "ХПІ", 2008) Носенко, Т. Т.В статті проаналізовано технології одержання білкових продуктів із шротів олійного насіння. Наведено експериментальні підтвердження впливу якості шроту на кількісний вихід білкових ізолятів, показано, що оптимальна температура для екстрагування білків зі шроту залежить від природи розчинника. Автором наведені експериментальні дані про вплив протеолітичних ферментів на кількісний вихід білкових ізолятів зі шроту та на їх технологічні властивості. Зроблено висновок про високі технологічні властивості білків олійного насіння та про можливість їх регулювання.Документ Современные экстракционные технологии и создание функциональных продуктов(НТУ "ХПИ", 2008) Барштейн, В. Ю.В статті подано результати досліджень із створення кондитерських виробів функціонального призначення з використанням добавок, отриманих в процесі вуглекислотної екстракції з рослинної сировини. Зроблено висновок, що розроблена схема створення функціональних продуктів, результати досліджень можуть стати основою для створення різноманітних функціональних продуктів.Документ Методика компьютерного проектирования универсальных калибровок валков с использованием ящичных калибров(НТУ "ХПИ", 2008) Медведев, В. С.Розглянута формалізована методика комп'ютерного проектування універсальних калібровок валків з використанням ящичних калібрів у чернових клітях сортових станів, що базується на методі аналізу та відсіву варіантів. Проектування проводиться за допомогою пошагових поцедур, рухаючись по кожній гілці "дерева" калібровки.Документ Масла и маслосодержащие продукты. Определение бенз[a]пирена методами ВЭЖХ и ГЖХ-МС(НТУ "ХПИ", 2008) Левчук, И. В.; Кищенков, А.Разработана методика качественного и количественного определения бенз[a]пирена в маслах и масложиросодержащих продуктах методами ВЭЖХ и ГЖХ-МС. Установлено, что флуоресцентный и масс-селективный детекторы обладают высокой селективностью при анализе ПАУ. Достоверное количественное определение ПАУ возможно только при условии применения внутреннего стандарта. Положительные результаты, полученные методом ВЭЖХ, необходимо подтверждать методом газовой хроматомасс-спектрометрии.Документ Побудова деяких геометричних тіл у диметрії(НТУ "ХПІ", 2008) Журило, Алла ГригорівнаДокумент Ферментна технологія синтезу харчових поверхнево-активних речовин(НТУ "ХПІ", 2008) Османова, Ольга Вікторівна; Виноградний, М. М.; Гладкий, Федір ФедоровичВ статті наведено результати досліджень щодо впливу основних технологічних факторів на ефективність процесу прямої етерифікації жирних кислот поліолами у присутності біокаталізаторів. Визначені умови отримання харчових поверхнево-активних речовин за простою і прийнятною для промислової реалізації технологією.Документ О новых направлениях развития курсов безопасности жизнедеятельности и гражданской обороны в высшей школе(НТУ "ХПИ", 2008) Донской, Д. Л.В статті розглянуті нові напрямки розвитку таких дисциплін як "Безпека життєдіяльності" (БЖД) та "Цивільна оборона" (ЦО) в сучасних умовах. Показана зростаюча значущість цих предметів в освіті сучасних інженерів у в’язку з ускладненням устаткування, зростання ціни помилки і високою ступінню зносу обладнання. Розглядається місце дисциплін у вирішенні проблем загальнодержавного масштабу – демографічної ситуації.Документ Определение параметров и мест включения бесконтактной коммутационно-регулирующей аппаратуры в системах электроснабжения(НТУ "ХПИ", 2008) Полищук, В. Н.; Хомутова, Е. Л.; Рой, В. Ф.Аналізується можливість використання безконтактно-регулюючої апаратури в мережах електрозабезпечення промислових підприємств. Пропонується методика розрахунку струмообмежуючих резисторів для схем з шунтовим ввімкненням.